Λιπαρά μαλλιά: Tips για να μην χρειάζεστε λούσιμο κάθε μέρα

Αρχείο InStyle

Η λιπαρότητα στα μαλλιά οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες: γονίδια, ορμονικές διαταραχές, κακή χρήση προϊόντων ή και λάθος τακτική κατά το λούσιμο. Σε κάθε περίπτωση είναι ενοχλητική και χρονοβόρα αφού προκειμένου να δείχνουν καθαρά τα μαλλιά σας, χρειάζονται συχνό λούσιμο. Ή μήπως όχι; Γνωρίζατε πως όσο περισσότερο λούζετε τα λιπαρά μαλλιά εντείνετε το πρόβλημα της λιπαρότητας; Βλέπετε, η λιπαρότητα οφείλεται στην έκκριση σμήγματος από το δέρμα του κεφαλιού. Με το συχνό λούσιμο, απομακρύνετε το σμήγμα και το δέρμα σας νομίζει πως δεν έχει παράγει αρκετό με συνέπεια να εκκρίνει ακόμα περισσότερο. Όλα αυτά βεβαίως αν η δική σας λιπαρότητα οφείλεται στα γονίδια. Αν έχετε λιπαρά μαλλιά εξαιτίας της κατάχρησης προϊόντων ή από κακή τεχνική στο λούσιμο, ή μάλλον στο ξέβγαλμα, τότε η λύση είναι απλή. Σταματήστε την κατάχρηση και αφιερώστε μερικά λεπτά παραπάνω στο ξέβγαλμα. Η συσσώρευση προϊόντων (styling και καθαρισμού) στην τρίχα τη βαραίνει και την κάνει λιπαρή, λογικό δεν είναι;

Ωραία όλα αυτά αλλά τι πρέπει τελικά να κάνετε για να απαλλαγείτε μια για πάντα από τη λιπαρότητα; Μόνιμες λύσεις δεν υπάρχουν (Ακούς Πέννυ Καρακάση;) . Υπάρχουν όμως τεχνικές και προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την κατάσταση και να σας γλιτώσουν από το καθημερινό λούσιμο που έτσι κι αλλιώς δεν σας προσφέρει κάτι.

 1. Εφόσον λούζεστε συχνά, επιλέξτε ένα ελαφρύ σαμπουάν και conditioner. Όσο πιο ελαφριά είναι η σύνθεσή των προϊόντων που χρησιμοποιείτε τόσο λιγότερο επιβαρύνετε την τρίχα και κατά συνέπεια τη λιπαρότητα.
  Σαμπουάν, Elvive Multivitamin Shampoo, L’Oréal 4,96€
 2. Μια φορά την εβδομάδα λουστείτε με ένα σαμπουάν βαθύ καθαρισμού. Μα απομακρύνει το σμήγμα από το δέρμα του κεφαλιού και από την τρίχα και θα επιτρέψει και στα δύο να αναπνεύσουν.
  Σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό, Bain Clarifiant, Kérastase 19,10€, στα κομμωτήρια
 3. Επενδύστε σε μια θεραπεία για τη λιπαρότητα. Μπορεί να μην είναι δυνατόν να κάνει θαύματα αλλά θα βοηθήσει σημαντικά.
  Θεραπεία για τη λιπαρότητα, Oily Scalp Treatment, Morrocanoil 32€, σε επιλεγμένα κομμωτήρια
 4. Ξεβγάλτε καλά τα μαλλιά σας (όπως είπαμε ήδη) και μάλιστα με χλιαρό νερό. Το πολύ καυτό ερεθίζει το δέρμα και προκαλεί ακόμα περισσότερη λιπαρότητα. Αντιθέτως, το χλιαρό ή και το κρύο κλείνει τους πόρους και κάνει τα μαλλιά πιο λαμπερά.
 5. Αποκτήστε ένα ξηρό σαμπουάν ή μια πούδρα μαλλιών. Το ξηρό σαμπουάν θα σας δώσει μια ακόμα μέρα ανάμεσα στα λουσίματα ενώ η πούδρα θα απομακρύνει άμεσα τη λιπαρότητα.
  Πούδρα για τα μαλλιά, Tec Ni Art Fresh Dust, L’ Oréal Professionnel 13,30€, στα κομμωτήρια
  Πούδρα για μαλλιά, BB Blondish Hair Powder, Bumble and Bumble 30€, sephora.gr
 6. Μην πιάνετε συνέχεια τα μαλλιά σας. Newsflash: τα δάχτυλα σας έχουν λιπαρότητα και ρύπους και τα μεταφέρουν στα μαλλιά σας. Αφήστε τα λοιπόν ήσυχα.
 7. Μην εφαρμόζετε τα προϊόντα –styling και περιποίησης- κοντά στη ρίζα. Περιοριστείτε στις άκρες.

Δείτε ακόμα:
Οδηγός για βούρτσες: Ποια κάνει τι;
Και τα μαλλιά θέλουν προστασία από τον ήλιο
2 Premium Oils από το Gliss, ανάγουν την περιποίηση μαλλιών σε νέο επίπεδο πολυτέλειας
Κατεβάστε τώρα το νέο τεύχος του InStyle εντελώς δωρεάν στο iPad