Το πολύτιμο βότανο για την καρδιά – «Ρίχνει» χοληστερίνη και πίεση
Βότανο
Credit: 123RF

Είναι γνωστό ότι τα βότανα είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα καθώς εκτός από τη γεύση και το άρωμά τους έχουν πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων.

Ένα βότανο που θεωρείται πολύτιμο για την καρδιά είναι ο κράταιγος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το αποκαλούν και «βότανο της καρδιάς».

Ο κράταιγος είναι ένα φυτό με μικρούς κόκκινους καρπούς που ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών. Είναι ένας αγκαθωτός θάμνος, από τον οποίο χρησιμοποιούνται τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί για διάφορα θέματα υγείας.

Το φυτό κράταιγος πολύτιμο βότανο για την καρδιά
Credit:123RF

Φημίζεται για την καρδιοπροστατευτική του δράση καθώς επιτρέπει την αποκατάσταση της υπέρτασης, της ταχυκαρδίας και της αρρυθμίας. Η φαρμακευτική του επίδραση οφείλεται στα βιοφλαβονοειδή που περιέχει τα οποία ενδυναμώνουν τα τριχοειδή αγγεία και υποστηρίζουν τη καθολική υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. 

Ο κράταιγος μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως ταχυπαλμία, νευρικότητα και αρρυθμία. Θεωρείται επίσης πως μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια μείωσης της ολικής και της LDL χοληστερίνης.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο κράταιγος βοηθά σημαντικά στη μείωση του ψυχικού stress, όπως και στην αϋπνία. 

Αφού βράσετε το βότανο, το αφήνετε για 8’-10’ λεπτά, σουρώνετε και σερβίρετε. 2-3 κούπες του τσαγιού ημερησίως είναι ιδανική ποσότητα.

Βότανο για την καρδιά
Credit: 123RF

Τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση τα βότανα δεν υποκαθιστούν τα φάρμακα αλλά μπορούν να λειτουργήσουν βοηθητικά, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας εάν εμφανίζετε προβλήματα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα