Το κλειδί για απώλεια βάρους

Σύμφωνα με νέα μελέτη το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι η διατροφική ποιότητα, όχι η ποσότητα.

Όποιος έχει κάνει κάποια στιγμή δίαιτα γνωρίζει ότι η τυποποιημένη διατροφή για την απώλεια βάρους είναι να μειώσετε την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνετε.

Αλλά μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA, μπορεί να αποτρέψει αυτές τις συμβουλές. Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο JAMA και καθοδηγήθηκε τον Christopher D. Gardner, διευθυντή των μελετών διατροφής στο Κέντρο Έρευνας του Stanford Prevention.

Ήταν μια μεγάλη και δαπανηρή δοκιμή, η οποία διεξήχθη σε περισσότερους από 600 ανθρώπους με χρηματικά ποσά 8 εκατομμυρίων δολαρίων από  National Institutes of Health, the Nutrition Science Initiative και άλλες ομάδες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που μείωσαν την προστιθέμενη ζάχαρη, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ επικεντρώνονταν στην κατανάλωση πολλών λαχανικών και τροφίμων ολικής αλέσεως- χωρίς να ανησυχούν για την καταμέτρηση των θερμίδων ή τον περιορισμό των μεγεθών των μερίδων – έχασαν σημαντικά ποσά βάρους μέσα σε ένα χρόνο.

Η στρατηγική δούλεψε για τους ανθρώπους είτε ακολουθούσαν δίαιτες που είχαν ως επί το πλείστον χαμηλά λιπαρά είτε ως επί το πλείστον χαμηλούς υδατάνθρακες.

Και η επιτυχία τους δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τα γονίδιά τους ή από την αντίδραση ινσουλίνης τους σε υδατάνθρακες, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες για την ολοένα και πιο δημοφιλής ιδέα ότι διαφορετικές δίαιτες θα πρέπει να συνιστώνται στους ανθρώπους με βάση το DNA τους ή την ανοχή τους σε υδατάνθρακες ή το λίπος.

Η έρευνα υποστηρίζει έντονα την ιδέα ότι η ποιότητα της διατροφής κι όχι η ποσότητα, βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν και να διαχειριστούν το βάρος τους πιο εύκολα μακροπρόθεσμα.

Ο Dr. Dariush Mozaffarian, καρδιολόγος και πρόεδρος της Σχολής Friedman School of Nutrition Science and Policy at Tufts University, προτείνει επίσης ότι οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν από το να ενημερώνουν το κοινό  να επιμένουν στις θερμίδες και να τους ενθαρρύνουν να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα που παρασκευάζονται με λευκά άλευρα και ζάχαρη όπως bagels, άσπρο ψωμί, σφολιάτες και σνακ που περιέχουν ζάχαρη και σακχαρούχα αναψυκτικά.

‘Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για τη μείωση της επιδημίας παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες’, δήλωσε ο Dr. Mozaffarian, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. ‘Είναι ώρα οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες  να σταματήσουν να επικεντρώνονται στην καταμέτρηση θερμίδων.’

Ο Dr. Gardner και οι συνάδελφοί του σχεδίασαν τη μελέτη για να συγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι άνθρωποι θα αντιδρούσαν σε δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες και χαμηλές σε λιπαρά. Αλλά θέλησαν επίσης να δοκιμάσουν την υπόθεση – που προτάθηκε από προηγούμενες μελέτες – ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν  προδιάθεση να αντιδρούν καλύτερα σε μια δίαιτα σε σχέση με την άλλη ανάλογα με τα γονίδια τους και την ικανότητά τους να μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες και το λίπος.

Ένας αυξανόμενος αριθμός υπηρεσιών έχει χρηματοδοτήσει την ιδέα αυτή προσφέροντας στους ανθρώπους εξατομικευμένες συμβουλές για τη διατροφή προσαρμοσμένες στους γονοτύπους τους, δηλαδή στα γονίδιά τους.

Οι ερευνητές επέλεξαν τους ενήλικες από την περιοχή  Bay Area  και τους χώρισαν σε δύο ομάδες, οι οποίες ονομάζονταν ‘υγιείς’ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και ‘υγιείς’ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Τα μέλη και των δύο ομάδων παρακολούθησαν μαθήματα με διαιτολόγους, όπου εκπαιδεύτηκαν να τρώνε θρεπτικά, ελάχιστα επεξεργασμένα ολόκληρα τρόφιμα, μαγειρεμένα στο σπίτι όποτε ήταν δυνατόν.

Τα αναψυκτικά, ο χυμός φρούτων, τα muffins, το λευκό ρύζι και το λευκό ψωμί είναι τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά, για παράδειγμα, αλλά η ομάδα χαμηλών λιπαρών έπρεπε να αποφύγει αυτά τα τρόφιμα και να καταναλώσει τρόφιμα όπως καστανό ρύζι, κριθάρι, βρώμη, άπαχα κρέατα, χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, κινόα, φρέσκα φρούτα και όσπρια.

Η ομάδα χαμηλών υδατανθράκων εκπαιδεύτηκε για να επιλέξει θρεπτικά τρόφιμα όπως ελαιόλαδο, σολομό, αβοκάντο, τυριά, λαχανικά, καρύδια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και κρεατικά ελευθέρας βοσκής.

Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν να ακολουθήσουν τις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική άσκηση αλλά γενικά δεν αύξησαν τα επίπεδα άσκησής τους, δήλωσε ο Dr. Gardner.

Στις τάξεις με τους διαιτολόγους, ο περισσότερος χρόνος δαπανήθηκε για να συζητήσουν τρόφιμα και στρατηγικές συμπεριφοράς για να στηρίξουν τις διαιτητικές τους αλλαγές.

Η νέα μελέτη ξεχωρίζει από πολλές προηγούμενες δοκιμές απώλειας βάρους επειδή δεν έθεσε υπερβολικά περιοριστικά όρια υδατανθράκων, λιπών ή θερμίδων στους ανθρώπους και υπογράμμισε ότι εστιάζουν στην κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως – όσο χρειάζονταν για να αποφύγουν την πείνα . ‘Το ξεχωριστό σημείο είναι ότι δεν έχουμε θέσει ποτέ έναν αριθμό για να ακολουθήσουν’, δήλωσε ο Dr. Gardner.

Φυσικά, πολλοί από τους συμμετέχοντες ξαναπαίρνουν το βάρος που χάνουν και αυτή η μελέτη δεν μπορεί να διαπιστώσει εάν οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τις νέες τους συνήθειες. Ενώ οι συμμετέχοντες κατά μέσο όρο έχασαν σημαντικό βάρος στη μελέτη, υπήρξε επίσης μεγάλη ποικιλία και στις δύο ομάδες.

Μερικοί άνθρωποι πήραν βάρος, και κάποιοι έχασαν έως και 22 -27 kg. Ο Dr. Gardner δήλωσε ότι οι άνθρωποι που έχασαν το μεγαλύτερο βάρος ανέφεραν ότι η μελέτη είχε ‘αλλάξει τη σχέση τους με τα τρόφιμα’. Δεν έτρωγαν πλέον στα αυτοκίνητά τους ή μπροστά στις τηλεοράσεις τους, μαγείρευαν περισσότερο στο σπίτι και καθόντουσαν  να φάνε το δείπνο με τις οικογένειές τους, για παράδειγμα.

‘Τονίσαμε πραγματικά και στις δύο ομάδες ξανά και ξανά ότι θέλαμε να τρώνε υψηλής ποιότητας τρόφιμα’, δήλωσε ο Dr. Gardner. ‘Τους είπαμε ότι θέλαμε να ελαχιστοποιήσουν την προστιθέμενη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα δημητριακά και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και ολικής αλέσεως τρόφιμα.

Είπαμε: ‘Μη βγείτε έξω και αγοράστε ένα μπισκότο με χαμηλά λιπαρά απλά επειδή το λέει. Και αυτά τα πατατάκια χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες – μην τα αγοράζετε, επειδή αυτό είναι το παιχνίδι στο σύστημα. ‘ Ο Dr. Gardner είπε ότι πολλοί από τους ανθρώπους της μελέτης εξεπλάγην – και ανακουφίστηκαν – ότι δεν έπρεπε να περιορίσουν ή ακόμα και να σκεφτούν τις θερμίδες.

‘Μέσα σε μερικές εβδομάδες, οι συμμετέχοντες ρωτούσαν πότε θα τους πούμε πόσες θερμίδες θα έπρεπε να μειώσουν’, είπε. ‘Και μετά από μήνες μέσα στη μελέτη μου είπαν,’ Σας ευχαριστούμε!

Το είχαμε κάνει αυτό πολλές φορές στο παρελθόν. ‘ Η μέτρηση θερμίδων έχει εδώ και πολύ καιρό μειωθεί ως επικρατούσα συμβουλή για τη διατροφή και την απώλεια βάρους. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, για παράδειγμα, λένε στους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος να ‘καταγράψουν τα τρόφιμα που τρώνε και τα αναψυκτικά που πίνουν, καθώς και τις θερμίδες που έχουν, κάθε μέρα’ προσπαθώντας παράλληλα να περιορίσουν την ποσότητα των θερμίδων που τρώνε και την αύξηση της ποσότητας θερμίδων που καίγονται μέσω της σωματικής δραστηριότητας.

‘Η διαχείριση βάρους είναι κυρίως η εξισορρόπηση του αριθμού των θερμίδων που παίρνετε με τον αριθμό που χρησιμοποιεί το σώμα σας ή καίει’, λέει ο οργανισμός.

Ωστόσο, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από ένα χρόνο με επίκεντρο την ποιότητα των τροφίμων κι όχι τις θερμίδες, οι δύο ομάδες έχασαν σημαντικά ποσά βάρους.

Κατά μέσο όρο, τα μέλη της ομάδας χαμηλών υδατανθράκων έχασαν μόλις πάνω από 5.8kg, ενώ τα άτομα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έχασαν περίπου 5.3kg. Και οι δύο ομάδες εμφάνισαν βελτιώσεις σε άλλους δείκτες υγείας, όπως μείωση των μεγεθών της μέσης, σωματικό λίπος και επίπεδα σακχάρου στο αίμα και επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα DNA από κάθε συμμετέχοντα και ανέλυσαν μια ομάδα γενετικών παραλλαγών που επηρεάζουν το μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων. Τελικά οι γονότυποι των συμμετεχόντων δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις αντιδράσεις τους στις δίαιτες.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης κατά πόσο οι άνθρωποι που εκκρίνουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης σε απόκριση της πρόσληψης υδατανθράκων – βαρομετρητή της αντίστασης στην ινσουλίνη – αντέδρασαν καλύτερα στη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Παραδόξως, δεν το έκαναν, δήλωσε ο Dr. Gardner, κάτι που ήταν κάπως απογοητευτικό.

‘Θα ήταν καλό να πούμε ότι έχουμε ένα απλό κλινικό τεστ που θα επισημάνει αν είστε ανθεκτικός στην ινσουλίνη ή όχι και εάν πρέπει να τρώτε περισσότερους ή λιγότερους υδατάνθρακες’, πρόσθεσε.

Ο Dr. Walter Willett, πρόεδρος του τμήματος Harvard T. H. Chan School of Public Health, δήλωσε ότι η μελέτη δεν υποστήριξε μια προσέγγιση ‘ιατρικής ακρίβειας’ στη διατροφή, αλλά ότι οι μελλοντικές μελέτες είναι πιθανό να εξετάσουν πολλούς άλλους γενετικούς παράγοντες που μπορεί να είναι σημαντικές.

Είπε ότι το σημαντικότερο μήνυμα της μελέτης ήταν ότι μια ‘διατροφή υψηλής ποιότητας’ προκάλεσε σημαντική απώλεια βάρους και ότι το ποσοστό θερμίδων από λίπος ή υδατάνθρακες δεν είχε σημασία, γεγονός που συμβαδίζει με άλλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων πολλών που δείχνουν ότι η κατανάλωση υγιεινών λιπών και οι υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων ασθενειών.

Ως τελικό συμπέρασμα: Η ποιότητα της διατροφής είναι σημαντική τόσο για τον έλεγχο του βάρους όσο και για την μακροπρόθεσμη ευημερία.

Ο  Dr. Gardner είπε ότι δεν έχουν σημασία οι θερμίδες. Έπειτα, και οι δύο ομάδες κατέληξαν να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος της μελέτης, παρόλο που δεν το συνειδητοποίησαν. Το θέμα είναι ότι το έκαναν εστιάζοντας σε θρεπτικά τρόφιμα που ικανοποίησαν την πείνα τους.

‘Νομίζω ότι ένα σημείο που κάνουμε λάθος είναι να πούμε στους ανθρώπους να υπολογίζουν πόσες θερμίδες τρώνε και στη συνέχεια να τους λέμε να μειώσουν στις μισές θερμίδες, γεγονός που τους δυσανασχετεί’, είπε. ‘Πρέπει πραγματικά να επικεντρωθούμε σε αυτή τη θεμελιώδη διατροφή, η οποία είναι περισσότερα λαχανικά, περισσότερα ολικής αλέσεως τρόφιμα, λιγότερη ζάχαρη και λιγότεροι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες’.

Δέσποινα Λιγκουνάκη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Ακολουθείστε το Instyle στο Instagram

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα