Ο Κωσταντίνος Ξένος μας λέει τι πρέπει να τρώμε όταν ζεσταινόμαστε

Ο  Κωνσταντίνος Ξένος, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. και Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, αναλύει τι πρέπει να τρώμε και να κάνουμε όταν κάνει ζέστη.

Είναι γεγονός πως οι θρεπτικές ανάγκες και απαιτήσεις του ανθρώπινου οργανισμού, διαφοροποιούνται από ποικίλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι η θερμοκρασία. Γι’αυτό λοιπόν θα εξετάσουμε τις αρχές που πρέπει να διέπουν τη διατροφή μας κατά τους «ζεστούς» καλοκαιρινούς μήνες. Καθώς και το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε –όσο αφορά τη διατροφή μας- κατά την περίοδο των διακοπών, παίζοντας ουσιαστικά «εκτός έδρας», χωρίς να επιβαρύνουμε τη σιλουέτα μας και συνάμα απολαμβάνοντας την χαλάρωση και τα γευστικά φαγητά του καλοκαιριού.

Διατροφή χαμηλή σε λίπος

Η παραμονή της τροφής στο πεπτικό σύστημα και η διαδικασία της πέψης της, εξαρτάται άμεσα από το περιεχόμενο της σε λίπος. Τους «ζεστούς» μήνες όπου η λειτουργία του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού εντείνεται, βασική επιδίωξη πρέπει να είναι η όσο το δυνατό λιγότερη καταπόνηση του γαστρεντερικού σωλήνα και η ελάχιστη παραμονή μεγάλης ποσότητας αίματος στο πεπτικό, κάτι που επιτυγχάνεται με μικρά σε όγκο, τακτά και φτωχά σε λίπος, γεύματα. Πείτε λοιπόν όχι στο λίπος του κρέατος και των γαλακτοκομικών (επιλέξτε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά) και αποφύγετε τα τηγανητά και τις βαριές σάλτσες.

Σωστή ενυδάτωση

Για την επαρκή ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού και την σωστή λειτουργία βασικών συστημάτων, όπως το κυκλοφορικό, δεν αρκεί μόνο το νερό, αλλά ουσιαστική είναι και η επάρκεια σε ηλεκτρολύτες (Κάλιο, Νάτριο κ.λ.π.) και ιχνοστοιχεία (όπως ο σίδηρος) που χάνονται με την έντονη εφίδρωση. Προτιμήστε λοιπόν τροφές πλούσιες σε νερό και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ενυδάτωση, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι χυμοί τους. Και αν αναρωτιέστε κατά πόσο μπορούν τροφές όπως τα λαχανικά να ενυδατώσουν το σώμα μας, συγκρατείστε πως τα  φρέσκα φασολάκια για παράδειγμα, εμπεριέχουν περισσότερο επί τοις εκατό νερό από ότι το γάλα που είναι κατεξοχήν υγρή τροφή. Ας σημειωθεί ακόμα πως το αλκοόλ δεν συνυπολογίζεται ως μέσο ενυδάτωσης αφού έχει διουρητική δράση.

Διακοπές και Πρωινό

Κατά την περίοδο των διακοπών, το πρωινό, ιδιαίτερα όταν το παίρνουμε σε μπουφέ ξενοδοχείου διαφέρει πολύ από τις συνήθεις επιλογές του χρόνου. Παρασυρμένοι από την απόλαυση, μπορεί να καταναλώσουμε περισσότερες από 1000 θερμίδες χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε. Αποφύγετε λοιπόν το βούτυρο στο ψωμί ή στις φρυγανιές, τα αλλαντικά (που ούτως ή άλλως δεν συνηθίζεται και στο σπίτι σας για πρωινό), επιλέξτε φρούτα, χυμούς, κρύο γάλα και δημητριακά, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως.

Αν δεν τρώτε πρωινό σε ξενοδοχείο, η επιλογή της τυρόπιτας από τον φούρνο του χωριού μπορεί εύκολα και «εύγευστα» να αντικατασταθεί, με ένα κουλούρι και λίγο τυρί, ένα μικρό σταφιδόψωμο ή ένα ποτήρι γάλα με 2 σουσαμένια κριτσίνια.

Διαβάστε επίσης:

Αποκτήστε την τέλεια επίπεδη κοιλιά τρώγοντας

Ώρα για Pilates: Τρεις εύκολες ασκήσεις για να ενδυναμώσετε μόνες σας του κοιλιακούς σας στο σπίτι

Κατεβάστε τώρα το νέο τεύχος του InStyle εντελώς δωρεάν στο iPad

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα