Σκασμένες φτέρνες: 6 tips για λεία και απαλά πέλματα

Το καλοκαίρι οι σκασμένες φτέρνες αποτελούν «πονοκέφαλο» για πολλές γυναίκες. Παρόλο που η θερμοκρασία και η ανάλαφρη διάθεση της εποχής, σε προδιαθέτει να απολαύσεις ξυπόλητη την αμμουδιά, φορώντας χρωματιστά πέδιλα ή σανδάλια, δεν το τολμάς. Και εν μέρει, δεν έχεις άδικο… Οι σκασμένες φτέρνες είναι αντιαισθητικές. Ωστόσο δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα.

Η πολύωρη ορθοστασία, τα λάθος παπούτσια και η παρατεταμένη ξηρότητα του δέρματος των ποδιών, δημιουργούν ρωγμές στο δέρμα. Το πρόβλημα επιδεινώνεται με την πάροδο των χρόνων, λόγω της απώλειας του προστατευτικού λίπους στο κάτω μέρος των ποδιών. Οι ρωγμές βαθαίνουν, το δέρμα ανοίγει, αιμορραγεί και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από μύκητες και ιούς. Το καλοκαίρι, τα ανοιχτά παπούτσια προξενούν ξηρότητα στα πέλματα και τις φτέρνες, όπως ακριβώς η υγρασία, τον χειμώνα.

Οι επώδυνες, σκασμένες φτέρνες μπορεί να είναι και τα πρώτα σημάδια διαβήτη ή θυρεοειδοπάθειας. Οι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί ώστε να αποφύγουν τον σχηματισμό πληγής στις φτέρνες.

Tips για σκασμένες φτέρνες

Απολέπιση

Μουλιάστε τα πόδια σας σε μία λεκάνη με νερό και σαπούνι. Αφήστε τα μέχρι να μαλακώσει το δέρμα. Τρίψτε τις φτέρνες σας με ελαφρόπετρα ή λίμα για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Επαναλάβετε την διαδικασία μία φορά την εβδομάδα. Αποφύγετε το ειδικό ξυράφι γιατί μπορεί να τραυματίσετε την περιοχή με αποτέλεσμα να μολυνθεί το σημείο.

Βάλτε ειδική κρέμα ποδιών

Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τις ξηρές φτέρνες χρησιμοποιήστε μια κρέμα βαθιάς ενυδάτωσης και προσπαθήστε να την εφαρμόζετε δύο φορές την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα.

Φορέστε κάλτσες στον ύπνο

Πριν πάτε για ύπνο εφαρμόστε την κρέμα στις φτέρνες, τυλίξτε τις με πλαστική μεμβράνη και κατόπιν φορέστε κάλτσες.

Επιλέξτε κατάλληλα παπούτσια

Εάν επιλέξετε σαγιονάρες, σανδάλια ή πέδιλα προτιμήστε με χοντρή σόλα ώστε να απορροφούν τους κραδασμούς και να κρατούν το πόδι σας ψηλότερα από το έδαφος αποφεύγοντας τα μικρόβια να εισχωρήσουν στο δέρμα σας.

Αποφύγετε την ορθοστασία

Η συνεχής ορθοστασία και το έντονο περπάτημα μπορούν επίσης να προκαλέσουν σκασμένες φτέρνες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όλο το βάρος πέφτει στα πόδια.

Μην περπατάτε ξυπόλητες

Το ξυπόλητο περπάτημα επίσης μπορεί να δημιουργήσει ξηρές φτέρνες, εκτός από τον κίνδυνο της μόλυνσης.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα