#SexTherapist- Πως νομίζεις ότι είσαι; – Η σχέση μας με το σώμα μας εν μέσω καραντίνας
Instagram @mexicanbutjapanese

“Η δίαιτα της καραντίνας”

“Μαγικό πρόγραμμα γυμναστικής για το lockdown”

“Μένουμε σπίτι και κάνουμε γυμναστική”

“Τι να μην τρως τώρα που είσαι σπίτι”

“Πως θα βγεις στην παραλία το καλοκαίρι;”

Αν έχεις συναντήσει κάτι από αυτά αυτές τις ημέρες, καλά έκανες και ξεκίνησες να διαβάζεις αυτό το άρθρο. Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους σε πολύ δημοφιλή και συχνά άρθρα, posts, live και video που έχουν πλημμυρίσει τα social media – όπου είναι και ο κύριος τρόπος να είμαστε σε επαφή με τους άλλους σε αυτή την περίοδο.

Ναι, ο ιός και η καραντίνα είναι τα βασικά ζητήματα των ημερών, αλλά είναι και όλα εκείνα που φουσκώνουν όσο σταματάμε την κανονικότητα μας. Εμφανίζονται ή απλώς γίνονται πιο φανερά οι δυσκολίες και τα προβλήματα μας που έχουν βρει τρόπο να χωρέσουμε και να διαχειριστούμε (ακόμη κι αν αυτό σημαίνει αποφυγή) μέσα στην ρουτίνα της καθημερινότητας μας.

Η εικόνα σώματος, το βάρος, η άθληση, το body shaming, η ‘σωστή’ διατροφή και το ‘τέλειο’ κορμί είναι οι λέξεις που πυροδοτούν δυσάρεστα συναισθήματα και αρνητικές σκέψεις συχνά. Τι γίνεται σε αυτή την περίοδο αν, εκτός από τις άλλες ανησυχίες, έχεις και σκέψεις όπως:
‘Θα χαλάσει το σώμα που με τόσο κόπο έχω φτιάξει’, ‘Άλλη μία χρονιά που θα βγω πιο χοντρή στην παραλία΄, ‘Οι άλλοι κάνουν γυμναστική και εγώ όλο βλέπω σειρές’, ‘Αυτές οι υγιεινές συνταγές είναι άνοστες, πως τις τρώνε;’;

Πρόκειται για σκέψεις αυτοκαταστροφικές, με έντονη επικριτικότητα αλλά και απαίτηση, τόσο όμως έντονα που δεν υπάρχει καν χωρίς να δεις αν είναι υλοποιήσιμα και ρεαλιστικά όσα περιμένεις από τον εαυτό σου. Μία κακή συνήθεια παρέα με διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις για τον εαυτό σου και όλα αυτά στην βάση μίας καραντίνας λόγω πανδημίας, είναι αρκετά για να κάνουν το άγχος, τον φόβο και τον θυμό σου μόνιμη συντροφιά σου.

 

Βρες παρακάτω τα 3 Ε που θα σε κάνουν να αντέξεις την καραντίνα και το σώμα σου και να μην επιβαρύνεις την ήδη ζόρικη αυτή κατάσταση:

 

Έλεγχος

Το ότι έχουμε όλοι χάσει τον έλεγχο που είχαμε στην ζωή μας, την οργάνωση της ρουτίνας μας και την κανονικότητα των συνηθειών μας, μας κάνει να νιώθουμε αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Είναι αναμενόμενο αυτό, όμως σκέψου ξανά, υπάρχει κάτι στο οποίο μπορείς να έχεις έλεγχο; Στρέψου προς τον εαυτό σου, ασχολήσου με εσένα και κυριολεκτικά με το σώμα σου. Με τις βασικές λειτουργίες σου και ανάγκες, εστιάσου στο πότε πεινάς και τι θα σε ταΐσεις, πόσο και πότε θέλεις να κοιμηθείς αλλά και αν έχεις διάθεση να γυμναστείς. Σημαντικό: έλεγξε τον χρόνο που περνάς στα social media – να είναι λιγότερος από το 30% της ημέρας, αλλιώς θα πιστέψεις για αληθινά όσα συναντάς εκεί.

Εσωτερικός διάλογος

Οι αυτομομφές όπως “Είσαι χοντρή/Θα βγεις χάλια από την καραντίνα/Κοίτα τους άλλους που είναι γεμάτοι όρεξη και ευεξία“ θα είναι χρήσιμο να της τροποποιήσεις. Όπως και στον έλεγχο, στρέψου προς τον εαυτό σου, αναγνώρισε τον εσωτερικό σου διάλογο που έχει ως στόχο να σε κάνει να μην νιώθεις καλά και άλλαξε τις απαντήσεις σου. Θυμήσου πως όσο επιτρέπεις να δέχεσαι ως αλήθειες τέτοιες σκέψεις, νιώθεις πιο δυσάρεστα και ο εγκέφαλός σου σύντομα θα σου ζητήσει κάποια από τις ‘κακές’ τροφές για να αισθανθεί κάπως καλύτερα. Συνεπώς, μην ξεχνάς πως κάθε σώμα είναι μοναδικό, όσα βλέπεις στα social media είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό πραγματικότητας, σημασία έχει το σώμα σου να είναι δυνατό και υγιές και όχι να μοιάζει αδύνατο.

Έκφραση

Μοιράσου όλες αυτές τις ανησυχίες σου με τους κοντινούς σου. Όσο έχεις τέτοια δυσφορία μέσα σου και δεν την εκφράζεις, εκείνη θα θεωρεί πως είναι αληθινή και για αυτό δεν την μοιράζεσαι οπότε και θα ενισχύεσαι. Εκτός της επικοινωνίας, έκφραση είναι και οτιδήποτε δημιουργικό θα ήθελες να κάνεις. Δοκίμασε να βρεις τι κρύβεται μέσα σου και είναι κρυφό, δεν νιώθεις άνετα να το συζητήσεις ή γενικά σε κάνει να νιώθεις βάρος και αφέσου ελεύθερα να εκφραστείς στον χώρο και χρόνο που θες.

Αγγελική Τζάνου

BSc Ψυχολογία, MSc Ψυχολογία Υγείας

Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, Sex Therapy

Περισσότερες πληροφορίες στο enpsycho.gr

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα