Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε το σουτιέν σας και γιατί – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Το σουτιέν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας γκαρνταρόμπας.

Με ράντες, strappless, αθλητικό, θηλασμού, με δαντέλα, βαμβακερά, σατέν, είναι τα εσώρουχα που μας ομορφαίνουν αλλά και μας προστατεύουν. Έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα μας – χειμώνα, καλοκαίρι – και η χρήση τους πρέπει να είναι προσεκτική.

Οι ειδικοί επισταμένα εξετάζουν τους κινδύνους της επιδερμίδας από την παρατεταμένη διάρκεια που τα φοράμε χωρίς να πλένουμε τα ευαίσθητα εσώρουχα. Ιδιαίτερα, τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες το στήθος μας ιδρώνει και η υγρασία που δημιουργείται είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Το σουτιέν, όχι μόνο έχει τη δουλειά να στηρίζει το στήθος μας, αλλά πρέπει να το κάνει κάτω από συνθήκες υψηλής υγρασίας. Έτσι, είναι λογικό, μαζί με ένα μπλουζάκι ή ένα κολάν, να πλένετε τακτικά το σουτιέν σας. Αλλά πόσο συχνά πρέπει να το κάνετε, τόσο για την υγεία του μαστού όσο και για το δέρμα σας;

Διαβάστε τι λένε οι ειδικοί:

Γιατί είναι σημαντικό να πλένετε το σουτιέν σας

Το σουτιέν έχει μια στενή σχέση με το δέρμα μας. Επομένως, το ύφασμα συλλέγει ιδρώτα, βρωμιά και βακτήρια. Το να φοράς καθαρά σουτιέν με φρέσκο άρωμα όχι μόνο προάγει την καλύτερη υγεία του δέρματος, αλλά ενισχύει την άνεση και την αυτοπεποίθηση όλη την ημέρα, κάτι που επηρεάζει την ευεξία σου», εξηγεί η Kemunto Mokaya, MD, δερματολόγος και συγγραφέας του Live & Look Younger.

Πόσο συχνά συνιστάται

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες σχετικά με τις καλύτερες πρακτικές υγιεινής όσον αφορά στο πλύσιμο του σουτιέν. Ωστόσο, υπάρχουν συστάσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε. Η πρώτη είναι να πλένονται μετά από λίγες φορές που τα έχετε φορέσει ώστε να διατηρηθεί η υγεινή του δέρματος. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με πολλούς παράγοντες, αλλά θα πρέπει να είναι μετά από κάθε δύο έως τέσσερις φορές.

Από την πλευρά της, η γυναικολόγος Christine Greves, MD, μαιευτήρας στο Ορλάντο της Φλόριντα, σημειώνει ότι αν και δεν υπάρχει κανένας καθιερωμένος κανόνας, θα συνιστούσε να το πλένετε κάθε δύο έως τρεις φορές που το φοράτε.

Παράγοντες που υποδεικνύουν ότι πρέπει να πλένετε το σουτιέν σας νωρίτερα περιλαμβάνουν το επίπεδο δραστηριότητάς σας, την εποχή (προφανώς θα ιδρώνετε περισσότερο τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες), αν υπάρχει μυρωδιά σώματος.

Ο σωστός τρόπος για να πλύνετε το σουτιέν σας

Το πρώτο βήμα είναι να δείτε τις οδηγίες φροντίδας στην ετικέτα και να τις ακολουθήσετε. 

Η καλύτερη πρακτική είναι να πλένετε τα σουτιέν στο χέρι με ήπιο απορρυπαντικό ρούχων και κρύο νερό, ειδικά εάν έχουν επένδυση. Εάν πρόκειται να τα πλύνετε στο πλυντήριο, θα πρέπει να τα τοποθετήσετε πρώτα γαντζωμένα σε μια διχτυωτή σακούλα ρούχων, η οποία θα τα βοηθήσει να κρατήσουν το σχήμα τους. Χρησιμοποιήστε δροσερό νερό, απαλό απορρυπαντικό και μικρό κύκλο. 

Επιπλέον, η Dr Mokaya προτείνει στα σουτιέν για τρέξιμο (και εσώρουχα) έναν επιπλέον κύκλο ξεβγάλματος για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα απορρυπαντικού, που μπορεί να είναι πηγή ερεθισμού για το δέρμα.

Τι θα μπορούσε να συμβεί αν δεν πλύνετε το σουτιέν σας;

Η συσσώρευση του προαναφερθέντος ιδρώτα, των νεκρών κυττάρων του δέρματος και της βρωμιάς στο σουτιέν «δημιουργεί ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, οδηγώντας σε πιθανές λοιμώξεις, όπως θυλακίτιδα ή candida intertrigo», λέει η Dr Mokaya.

Η θυλακίτιδα είναι μια λοίμωξη του δέρματος που αναπτύσσεται στους θύλακες των τριχών και μοιάζει με ξέσπασμα ακμής, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD). Τα στενά ρούχα που τρίβονται από το υγρό, ζεστό δέρμα μπορεί να βλάψουν τους θύλακες των τριχών και να δημιουργήσουν το έδαφος για μόλυνση. 

Το Candida intertrigo είναι μια λοίμωξη στις πτυχές του δέρματος (όπως κάτω από το στήθος σας), σύμφωνα με το DermNet. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια αυτών των λοιμώξεων, θα χρειαστεί να πλένετε τα σουτιέν σας πιο συχνά και να αναζητήσετε την κατάλληλη θεραπεία από πιστοποιημένο δερματολόγο ή γιατρό.

Επίσης, μπορεί να παρατηρείτε μια άσχημη μυρωδιά στα σουτιέν σας, τότε ευθύνονται τα βακτήρια του δέρματος που διασπούν τον ιδρώτα και παράγουν ενώσεις που προκαλούν οσμή.

Εάν δεν θέλετε να τα πλένετε συχνά στο πλύσιμο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους πριν το πλύσιμο:

  • Φορέστε αντιιδρωτικό για να μειώσετε την εφίδρωση
  • Φοράτε το σουτιέν σας λιγότερο συχνά
  • Μείνετε σε πιο δροσερά περιβάλλοντα για να περιορίσετε την εφίδρωση

Επιπλέον, οι ειδικοί συνιστούν να μην κοιμάστε με το σουτιέν σας. Δώστε ένα διάλειμμα στο σώμα σας να αεριστεί», λέει. Εάν το στήθος σας είναι μεγάλο και θεωρείτε ότι το να φοράτε σουτιέν ενισχύει την άνεσή σας τη νύχτα, φορέστε ένα σουτιέν ύπνου στο κρεβάτι.

Πόσο συχνά να πλένετε αθλητικά και σουτιέν θηλασμού:

Αθλητικά σουτιέν  

Τα αθλητικά σουτιέν θα πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση. Μια εξαίρεση είναι αν κάνατε μια ελαφριά, απαλή δραστηριότητα, όπως διατάσεις ή τάξη γιόγκα και κατά συνέπεια δεν ιδρώσατε πολύ. Ίσως μπορέσετε να τα φορέσετε άλλη μια φορά.

Το επαναλαμβανόμενο πλύσιμο, αν και απαραίτητο, έχει επίδραση στη διάρκεια ζωής των αθλητικών σουτιέν σας. 

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η υποστήριξη του μαστού μειώθηκε μετά από 25 πλύσεις και 60 λεπτά. Επίσης, μειώνεται με απλό επαναλαμβανόμενο πλύσιμο, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Αν και δεν πρόκειται να πλύνετε απλά ένα αθλητικό σουτιέν χωρίς να το φοράτε, τα αποτελέσματα μιλούν για το γεγονός ότι το πλύσιμο καταστρέφει τις δομές στήριξης τους. Ωστόσο, οι άνθρωποι είπαν ότι τα αθλητικά σουτιέν διατήρησαν την άνεσή τους ακόμα και μετά από όλα αυτά τα πλυσίματα και ίσως να μην εξετάσουν το ενδεχόμενο να τα αντικαταστήσουν. Για καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθήστε τις οδηγίες φροντίδας που αναγράφονται στην ετικέτα και έχετε κατά νου ότι τα αθλητικά σουτιέν σας δεν διαρκούν για πάντα — αποκτήστε καινούργια όταν διαπιστώσετε ότι δεν σας κρατούν τόσο καλά όσο χρειάζεται.

Σουτιέν θηλασμού  

Εάν θηλάζετε, προσπαθήστε να αλλάζετε το σουτιέν κάθε μία ή δύο ημέρες.

Τα σουτιέν είναι “αποθήκες” για τη βρωμιά, τον ιδρώτα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Για καλύτερη υγεία και υποστήριξη του δέρματος, πλύντε τα μετά από κάθε δύο έως τέσσερις φορές που τα φοράτε. Αν ιδρώνετε πολύ ή αντιμετωπίζετε ερεθισμό του δέρματος ή μόλυνση στην περιοχή γύρω από το στήθος σας, τότε το πιο συχνό πλύσιμο είναι επιβεβλημένο.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα