Πόσο “εύκολη” είναι η κατάκτηση της ευτυχίας; Τι απαντά διεθνής μελέτη

Ευτυχία είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του. Ωστόσο πόσο εύκολο είναι να την κατακτήσουμε; Στο απλό αλλά συνάμα πολύπλοκο ερώτημα απαντά μια διεθνής μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Όσλο.

«Πολλές ψυχολογικές έρευνες επικεντρώνονται στις δυσκολίες ψυχικής υγείας και τον πόνο που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Σε αυτή τη μελέτη, εξετάσαμε αντ’ αυτού, τι κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλή», δήλωσε ο δρ. Espen Røysamb, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Όσλο (UiO). Θέλαμε να βρούμε μια απάντηση που να καλύπτει ολόκληρο τον πληθυσμό της Γης», σχολίασε ο ειδικός.

Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής όλων των ανθρώπων:

Γενετική

Τα γονίδια που είναι κληρονομικά εξηγούν μέρος της ποιότητας της ζωής σας. Ο παράγοντας αυτός αντιπροσωπεύει το 31-32% της ποιότητας ζωής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μοναδικό περιβάλλον

Ένας άλλος παράγοντας αφορά στις ιστορίες ζωής και το μοναδικό περιβάλλον στο οποίο κατοικεί κάθε άτομο στη Γη. Αυτό μπορεί να εξηγήσει έως και το 50% της ποιότητας ζωής.

Κοινόχρηστα περιβάλλοντα

Ο τρίτος παράγοντας είναι το κοινό περιβάλλον στο οποίο ζουν όλοι οι πολίτες κάθε χώρας ξεχωριστά. Αυτό μπορεί να εξηγήσει περίπου το 20% της ποιότητας ζωής όλων των ανθρώπων.

Στην Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, διεθνής ερευνητική ομάδα κατατάσσει τις χώρες με την υψηλότερη εθνική ποιότητα ζωής. Η κατάταξη βασίζει την έρευνα, σε 1.000 άτομα. Οι 157 συμμετέχουσες χώρες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τη ζωή τους σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10.

«Με βάση στοιχεία όπως αυτό και μελέτες σε πολλές χώρες, υπολογίσαμε τι συμβάλλει στην ευτυχία του παγκόσμιου πληθυσμού», εξήγησε ο δρ. Røysamb.

Η χώρα στην οποία ζείτε επηρεάζει την ευτυχία σας κατά 20%

Οι ερευνητές καταγράφουν ότι περίπου το 20% της ευτυχίας των ανθρώπων εξαρτάται από τη χώρα στην οποία ζει ο καθένας μας. Η ομάδα μελέτης αξιολογεί αυτό το ποσοστό ως υψηλό, αν και, όπως επισημαίνει, «δεν είναι το παν».

Το επίπεδο ευημερίας ενός έθνους, η εμπιστοσύνη των πολιτών, το επίπεδο διαφθοράς, καθώς και το αν η χώρα είναι σε πόλεμο. Βάσει αυτών των δεδομένων, η Φινλανδία και το Αφγανιστάν αποτελούν τους δύο ακραίους πόλους αυτής της κλίμακας κατάταξης.

Οι άνθρωποι συνδέονται επίσης διαφορετικά μέσω των γονιδίων που έχουν κληρονομήσει. Επίσης, καθένας έχει μια διαφορετική διαδρομή ζωής, αποτελούμενη από ξεχωριστές εμπειρίες, στοιχεία που επίσης παίζουν ρόλο στο επίπεδο χαράς που αισθάνονται. Η οικογένεια, οι φίλοι και οι χώροι εργασίας είναι καθοριστικής σημασίας για την ευημερία μας. Επιπλέον, διαφοροποιούν τη ζωή και το επίπεδο ευτυχίας του καθενός από εμάς.

Τι μας εξασφαλίζει τελικά την ευτυχία;

Στον σύγχρονο κόσμο, μια καλή ποιότητα ζωής τείνει συχνά να συγχέεται με την απουσία προβλημάτων. «Ωστόσο, η ζωή είναι κάτι περισσότερο από την απλή αποφυγή ψυχικών ή σωματικών ασθενειών», τονίζει ο δρ. Røysamb. «Είναι, επίσης, το να βρεις νόημα στην καθημερινότητα. Το να ανοίγεις την πόρτα στα θετικά συναισθήματα καθημερινά είναι αυτό που θα σε βάλει στο δρόμο για μια καλύτερη ζωή».

Όπως επισήμαναν οι ειδικοί, οι άνθρωποι που διαθέτουν επαρκείς κοινωνικούς και οικονομικούς πόρους, είναι ακόμη πιο εύκολο να απολαμβάνουν μια ευτυχισμένη ζωή. Ένα πράγμα που ο δρ. Røysamb θεωρεί σημαντικό για τη διασφάλιση της ευτυχίας είναι η αίσθηση του σκοπού.

«Παράγοντες όπως η φτώχεια, ο πόλεμος και η διαφθορά «κλέβουν» την ποιότητα ζωής των ανθρώπων σε άλλες χώρες. Οι σκανδιναβικές χώρες δεν αντιμετωπίζουν, ως επί το πλείστον, αυτές τις προκλήσεις», λέει ο δρ. Røysamb.

Οι συγκρούσεις στις προσωπικές σχέσεις είναι, επίσης, σημαντικός «κλέφτης» της ευτυχίας. Γι’ αυτό να περιβάλλεστε από αρμονικές σχέσεις και απομακρύνετε από τη ζωή σας τους τοξικούς ανθρώπους. «Το να είμαστε χαρούμενοι είναι απλά κομμάτι της ανθρώπινης φύσης», καταλήγει ο δρ. Røysamb.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα