Ποια άσκηση καθυστερεί τη γήρανση και μειώνει τη βιολογική σας ηλικία – Είναι πιο εύκολη από ότι νομίζετε!

Ο χρόνος είναι ανίκητος, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Σίγουρο επίσης είναι ότι μπορείς να καθυστερήσεις τα σημάδια της αναπόφευκτης γήρανσης και να ωριμάζεις αργά και όσο περνάει ο χρόνος να δείχνεις εξίσου γοητευτική/ός. Μπορείς αναμφίβολα να γίνεις η καλύτερη και πιο ελκυστική έκδοση του εαυτού σου στα 40, τα 50, τα 60 κι ακόμα πιο πάνω. 
Στη διαδικασία του γήρατος, η γιόγκα μπορεί να επέμβει. Πρώτα πρώτα, αυξάνει τη διάρκεια ζωής. Έπειτα, βοηθά στην αντιμετώπιση των σωματικών, ψυχικών, συναισθηματικών και κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργούνται εξαιτίας των γηρατειών. 

Στο podcast του BBC με τίτλο Just One Thing, ο Dr Michael Mosley μίλησε για τα πιθανά οφέλη της Hatha yoga για την επιβράδυνση του γήρατος. Ο αμερικάνικος ιστότοπος Healthline την περιγράφει ως «έναν όρο “ομπρέλα” για να περιγράψει πολλές από τις πιο κοινές μορφές γιόγκα που διδάσκονται στη Δύση σήμερα», η οποία προβλέπει ότι οι συμμετέχοντες κινούν το σώμα τους «αργά» αλλά «σκόπιμα» με στάσεις που «προκαλούν τη δύναμη και την ευλυγισία», ενώ παράλληλα εστιάζουν στη «χαλάρωση και την ενσυνειδητότητα» μέσω «ελεγχόμενης αναπνοής και στάσης».

Ο Dr Mosley σημείωσε ότι οι περισσότεροι τύποι γιόγκα «περιλαμβάνουν σωματικές στάσεις, έλεγχο της αναπνοής και διαλογισμό», οι οποίες όταν γίνονται «τακτικά» «φαίνεται ότι μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους, και κάποιες συναρπαστικές νέες έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσε να σας ωφελήσει ακόμη και σε κυτταρικό επίπεδο».

«Υπάρχουν κάποιες πραγματικά ενδιαφέρουσες έρευνες που δείχνουν ότι το να κάνεις τακτικά γιόγκα μπορεί να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή —η οποία συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο— και επίσης το να κάνεις γιόγκα μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σου, γεγονός που μπορεί να σε βοηθήσει με τα κίνητρα και να σε ωθήσει σε άλλους τομείς δραστηριότητας».

Η Naomi Campbell κάνει yoga
Credit: Dr Naomi Campbell/InstagramΟ Dr Mosley είπε ότι υπάρχουν θεωρίες ότι «η γιόγκα μπορεί επίσης να ενισχύσει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων μας» – τις μονάδες μέσα στα κύτταρά μας που «μας παρέχουν ενέργεια».

Η καθηγήτρια Rima Dada, από το All India Institute of Medical Sciences στο Νέο Δελχί, πρόσθεσε ότι όταν τα μιτοχόνδρια παράγουν λιγότερη ενέργεια, αυτή είναι «στην πραγματικότητα η αιτία της λειτουργικής παρακμής των ιστών» και «πώς αρχίζουμε να γερνάμε».

«Μέσα από τις μελέτες μας, διαπιστώσαμε ότι η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει την ακεραιότητα των μιτοχονδρίων καθώς και την ακεραιότητα του πυρηνικού DNA. Αν βελτιωθεί η ακεραιότητα των μιτοχονδρίων, παράγεται περισσότερο ΑΤΡ, περισσότερη ενέργεια και έτσι μπορείτε να επιβραδύνετε τη λειτουργική παρακμή των ιστών», επισήμανε.

«Αν μπορούμε να βελτιώσουμε τη μιτοχονδριακή ακεραιότητα, να μειώσουμε το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, να ενισχύσουμε τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα με τη γιόγκα, μπορούμε πραγματικά να καθυστερήσουμε ή να επιβραδύνουμε το ρυθμό της κυτταρικής γήρανσης, μειώνοντας έτσι τη βιολογική μας ηλικία», κατέληξε η Dada.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα