Πάστα φλώρα με σπιτική μαρμελάδα από βανίλιες και μήλα

Φθινοπώριασε πλέον και είναι η ιδανική περίοδος για gatherings στο σπίτι με φίλους ζεστό καφέ,τσάι με την συνοδεία ενός γλυκού. Για τέτοιες περιστάσεις ιδανικό εύκολο και πάνω από όλα νόστιμο γλυκό αποτελεί η πάστα φλώρα! Η παρακάτω συνταγή είναι πολύ αγαπημένη μου, αφού την έχω μάθει από την αγαπημένη μου γιαγιά Μαρία,για μένα αξίζει να την δοκιμάσετε! Την μαρμελάδα επίσης την έχω φτιάξει εγώ και σας δίνω την συνταγή της παρακάτω!

Υλικά για την Ζύμη

250 γρ. μαργαρίνη

400 γρ ζάχαρη

2 αυγά

4 κ.σ. κονιάκ

1 κ.γ. βανίλια

ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι

850 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ

150 γρ χυμό πορτοκαλιού

Μια πρέζα αλάτι

1 κρόκο για άλειμμα της ζύμης

Εκτέλεση

Για να ετοιμάσετε την ζύμη, χτυπάτε με μίξερ σε μπολ την μαργαρίνη και την ζάχαρη και όταν το μείγμα αφρατέψει ρίχνετε ένα ένα τα αυγά. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ρίχνετε μερικές κουταλιές αλεύρι στο μείγμα με τα αυγά,να το σταθεροποιήσετε και προσθέτετε το μπράντυ,το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού και το χυμό από το πορτοκάλι εναλλάξ με το υπόλοιπο αλεύρι. Χωρίζετε την ζύμη σε 2 κομμάτια ,το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Τοποθετείτε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί,και απλώνετε ομοιόμορφα την μαρμελάδα πάνω στην ζύμη με σπάτουλα. Πλάθετε την υπόλοιπη ζύμη μπαστουνάκια και καλύπτετε με σχέδιο της επιλογής σας την μαρμελάδα. Τον αλείφετε με τον κρόκο και ψήνετε την Πάστα Φλώρα για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς!

Σπιτική Μαρμελάδα από Βανίλιες και Μήλα

Υλικά Συνταγής

1 κιλό φρέσκιες βανίλιες

3-4 κόκκινα μήλα

800 γρ. ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε είτε stevia είτε καστανή ζάχαρη)

1 βανίλια (σε σκόνη)

1/2 λεμόνι (χυμός)

Εκτέλεση

Για τη μαρμελάδα βανίλια με μήλο, τα φρούτα πρέπει να είναι ώριμα, χωρίς χτυπήματα (γερά). Τα πλένουμε καλά. Καθαρίζουμε τα μήλα από την φλούδα και τα κόβουμε σε μπουκιές. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις βανίλιες και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα αφού τις κόψουμε σε κομματάκια.Περιχύνουμε µε 1+1/2 φλ. νερό , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε (σε χαμηλή φωτιά) από την ώρα που θα πάρει βράση για 25 με 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φρούτα και να λιώσουν. Ανακατεύουμε καλά τα φρούτα µε τη ζάχαρη, να λιώσει. Βράζουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, από την ώρα που θα πάρει βράση για 40 λεπτά με 1 ώρα. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό και την σκόνη βανίλιας και αφήνουμε να βράσει για 5-10 λεπτά. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα ζεστά µε την καυτή μαρμελάδα μέχρι πάνω πάνω. Σφραγίζουμε µε τα καπάκια και αναποδογυρίζουμε στον πάγκο (το καπάκι να ακουμπά στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά. Τα φυλάμε στο ντουλάπι µας. Όταν ανοίξουμε το βάζο µε τη μαρμελάδα, το συντηρούμε στο ψυγείο.

Καλή σας απόλαυση!

Μαρία Σακελλαρίδη

Instagram, Blog

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα