Oι αόρατες δυνατότητες του μικροβιώματος

Αυτό που απασχολεί στις μέρες μας την κοσμετολογία και δερματολογία  είναι το ευαίσθητο και  ευερέθιστο δέρμα.  Για αυτή την εξέλιξη είναι  υπεύθυνοι  διάφοροι παράγοντες  όπως το περιβάλλον, στρες  και ένας  εξ αυτών η διαταραχή της ισορροπίας του μικροβιώματος  του δέρματος.

Τι  είναι λοιπόν  αυτό το μικροβίωμα  που όλο και πιο συχνά αναφέρεται στους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του δέρματος;

To μικροβίωμα των ιστών είναι ένα πληρες ζωντανο οικοσύστημα που αποτελείται από μικροοργανισμούς και είναι ένα βασικό στοιχείο της επιφάνειας του δέρματος.. Εκατομμυρια βακτηρια ,ιοι, και μυκητες συγκατοικουν περισσοτερο η λιγοτερο ειρηνικα στην επιφανεια του δερματος και η ισορροπια τους είναι βασικος παραγων για την υγεια του..

Πότε και πως εγκαθίσταται αυτό το μικροβίωμα στο δέρμα;                         

Είναι ένα πέπλο που δημιουργείται  με την γέννηση,  στην πρώτη επαφή του δέρματος με το εξωτερικο περιβαλλον. Ανα cm2  δερματος υπαρχουν 1.000.000 βακτηρια και εχουν καταγραφει πανω από 500 ειδη. Εμπλουτίζεται δε  συνεχώς τις επόμενες  μέρες και εβδομάδες.

Η συσταση του επηρεαζεται από την υγρασια , τη θερμοκρασια , το ph  δερματος και αλλαζει με κάθε σημαντικη ορμονικη αλλαγη όπως:

ΓΕΝΝΗΣΗ-ΕΦΗΒΕΙΑ-ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ-ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ

Επισης επηρεαζεται από την ηλικια και το εξωτερικο περιβαλλον π.χ. είναι διαφορετικο το μικροβιωμα ενός ανθρωπου που ζει σε αστικο πειβαλλον από ενός ανθρωπου που ζει στη φυση.

Το μικροβίωμα είναι μοναδικό και ιδιαίτερο για κάθε άνθρωπο. Είναι η υπογραφή του  όπως και το δακτυλικό του  αποτύπωμα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε  ότι το μικροβίωμα του δέρματος είναι άμεσα συνδεδεμένο με το μικροβίωμα του εσωτερικού του ανθρώπινου σώματος και η επικοινωνία αυτή γίνεται μέσω του  αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος. Άρα το μικροβίωμα του ανθρώπου είναι ένα ενιαίο σύνολο..

Σε τι χρησιμεύει  το μικροβίωμα;

To δέρμα είναι το μεγαλύτερο  όργανο του σώματος  που έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και επιπλέον έχει την μεγαλύτερη επαφή με το εσωτερικό του σώματος. Γι αυτό είναι προικισμένο με φυσικούς μηχανισμούς οι οποίοι δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας. Ένας τέτοιος  πολύ σημαντικός μηχανισμός είναι το μικροβίωμα. Με αυτό εξασφαλίζονται πολλές λειτουργίες  απαραίτητες για την υγεία  του  . Θρέφει τους μικροοργανισμούς  που εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό μας να αναγνωρίζει τους ξένους οργανισμούς και προστατεύει το σώμα μας  από την εισβολή παθογόνων παραγόντων, παράγει βιταμίνες , ένζυμα απαραίτητα για την πέψη και συνθέτει αντιφλεγμονώδη στοιχεια.

Πως παρεμβαίνει κανείς σε αυτούς  τους μικροοργανισμούς;

Η επιστημονική κοινότητα της βιοτεχνολογίας  εργάζεται ς ώστε να δημιουργήσει  καινοτόμα προϊόντα  που θα συμβάλουν στην προστασία και ομαλή λειτουργία  του μικροβιώματος. Πχ . τροφοδότηση με στοιχεία θρεπτικά, ικανά  να προωθήσουν την ανάπτυξη  τους  όπως πηγές άνθρακα, σάκχαρα, λιπαρά και ορυκτά (πρεβιοτικά).

Το επόμενο βήμα θα είναι να μπορούμε  να χρησιμοποιήσουμε το ζωντανό οπλοστάσιο του μικροβιώματος  για να διορθώνουμε τα σημάδια της ηλικίας, να προλαβαίνουμε καλύτερα τις αλλαγές στο δέρμα μας  και να θεραπεύουμε    τις διαταραχές ,να διορθώνουμε τις κηλίδες και τις δυσχρωμίες προλαβαίνοντας την εμφάνιση τους.

Σε βάθος χρόνου , θα μπορεί κανείς να παρέμβει σε αυτό το βακτηριακό οικοσύστημα κατευθείαν πάνω στο δέρμα η αλλάζοντας τις συνήθειες της ζωής. Θα μπορεί κανείς σύντομα να προβλέπει αυτές τις διαταραχές και να προλάβει ορισμένες παθολογίες  όπως δερματικές αλλεργίες η εμφανιση πιτυριδας στο τριχωτο.

Που η πως αποκωδικοποιειται ο διαλογος που διατηρουν τα βακτηρια με το ανοσοποιητικο συστημα του δερματος στη βαση των δερματικων διαταραχων;

Το να διαχειριστει κανεις αυτή την ευαισθητη χλωριδα είναι ακομη στο σταδιο της ερευνας  αλλα οι γνωσεις προχωρουν γρηγορα.Διαφορες στρατηγικες είναι σε μελετη όπως η χρηση βακτηριοφαγων, ιων, που καταστελλουν με πολύ επιλεκτικο τροπο τα επιβλαβη βακτηρια ή ακομη και την χρηση πρεβιοτικων  μοριων ικανων να αλλαξουν το βακτηριακο οικοσυστημα ,προωθοντας την αναπτυξη ορισμενων δερματικων ειδων.

Τελικα  χαρις στα μεσα (εργαλεια) που συνεργαζονται , θα μπορει κανεις να προχωρησει σε μια καθημερινη διαγνωση ανιχνευοντας σε λιγα λεπτα τις αλλαγες του μικροβιωματος που συνδεονται με τις διαταραχες στο δερμα και το τριχωτο και να καθορισει π.χ. ποτε να χρησιμοποιουμε ένα σαμπουαν αντιπιτυριδικο πριν καν να εμφανιστει αυτό το ασχημο ξεφλουδισμα.

Βλεποντας τις πολλαπλες δυνατοτητες , πεποιθηση της επιστημονικης κοινοτητας , είναι ότι αυτος ο νεος τομεας ερευνας ανοιγει ένα απειρο πεδιο δυνατοτητων για να βελτιωσουμε την κατασταση του δερματος και του τριχωτου μας.Δεν εχει να κανει μοναδικα με την μελετη των κυτταρων δερματος αλλα σε συνδυασμο με το μικροβιωμα , για να αποκομισουμε νεες πληροφοριες. Δεν μας ενδιαφερει το μικροβιωμα μονο σαν ένα ζωντανο συγκροτημα στην επιφανεια του δερματος μας που πρεπει να σεβομαστε αλλα σαν ενας πραγματικος συμμαχος για να βρουμε στο μελλον νεες λυσεις στην κλασσικη κοσμετολογια.

Προς το παρον είναι σημαντικο να κατανοησουμε την υπαρξη του και να μην χρησιμοποιουμε τοσο επιθετικες θεραπειες οσο και επιθετικα προιοντα που να διαταρασσουν την ισορροπια αυτου του τοσο σημαντικου οικσυστηματος.

Από την αισθητικό Μαρία Αργείτου

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα