Μήπως το κινητό σας ευθύνεται για τις αλλεργίες σας;

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι το κινητό μας μπορεί να είναι ξενιστής αλλεργιογόνων όπως η σκόνη, το τρίχωμα των κατοικίδιων και οι μύκητες.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά αφού σύμφωνα με την πρόσφατη επιστημονική έκθεση, αγγίζουμε το κινητό μας περισσότερες από 2.600 φορές την ημέρα. Γεγονός που δημιουργεί προβλήματα σε όσους έχουν ευαισθησία σε αλλεργίες ή άσθμα.

Χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις smartphone μοντέλων, η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στην ετήσια επιστημονική συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, έδειξε αυξημένα επίπεδα αλλεργιογόνων από γάτες και σκύλους, β-D γλυκάνες (BDG) και ενδοτοξίνη. Το BDG βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα των μυκήτων και οι ενδοτοξίνες είναι βακτηριακές τοξίνες που βρίσκονται στο περιβάλλον.

«Τα smartphone έδειξαν αυξημένα και μεταβλητά επίπεδα BDG και ενδοτοξίνης ενώ αλλεργιογόνα από γάτες και σκύλους βρέθηκαν σε smartphone ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων» αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με αλλεργίες ή άσθμα πρέπει να καθαρίζουν συχνά το κινητό τους για να μειώσουν τον κίνδυνο αυξημένων συμπτωμάτων αλλεργίας ή πυροδοτήσεων άσθματος.

Μπορεί να είστε αλλεργικοί στο κινητό σας;

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα αλλεργιογόνα μπορούν να βρεθούν παντού, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών, των ρούχων και των παπουτσιών, επομένως δεν είναι παράλογο το γεγονός ότι μπορεί να ζουν στο κινητό σας. Ακόμη και τα αλλεργιογόνα που βρίσκονται στο τρίχωμα των κατοικίδιων, μπορούν να κολλήσουν σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

Εάν αγγίξετε το τηλέφωνό σας και στη συνέχεια αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας, τότε τα αλλεργιογόνα μπορεί να εισέλθουν στη ρινική ή αναπνευστική οδό ή στον βλεννογόνο των ματιών σας, εξηγούν οι ειδικοί.

Επιπλέον, τα αλλεργιογόνα στο μάτι ή στην αναπνευστική οδό μπορεί να προκαλέσουν απελευθέρωση ισταμίνης και να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας.

«Το κινητό πηγαίνει παντού μαζί σας. Τι αφήνουμε σε κάθε είδους επιφάνεια, από τον πάγκο της κουζίνας μέχρι και πάνω στον διάδρομο του γυμναστηρίου και είναι πιθανό να συσσωρεύουν σκόνη, κατάλοιπα και κάθε είδους αλλεργιογόνα» συμπληρώνουν.

Πώς να καθαρίσετε το κινητό σας

Ενώ τα περισσότερα αλλεργιογόνα δεν μπορούν να αποφευχθούν, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο πρόκλησης αλλεργιών ή άσθματος καθαρίζοντας το smartphone σας. Το να αφαιρέσετε απλώς τη θήκη σας από το τηλέφωνό σας —αν έχετε— και να την καθαρίσετε με σαπούνι και νερό, θα μπορούσε πιθανώς να απομακρύνει μεγάλο μέρος των αλλεργιογόνων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το σαπούνι και το νερό είναι φιλικά προς τα άτομα που αντιμετωπίζουν αλλεργίες και δεν αφήνουν υπολείμματα που θα μπορούσαν στη συνέχεια να προκαλέσουν χημικούς ερεθισμούς. Όσον αφορά τον καθαρισμό του ίδιου του τηλεφώνου, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή για οδηγίες.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα