Όσο περισσότερο χρόνο περνάμε σε εξωτερικούς χώρους τόσο περισσότερο ωφελείται το ανοσοποιητικό μας.
Μάλιστα μια επιστημονική φόρμουλα μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο διαθέτουμε τον χρόνο μας, στη φύση. Ονομάζεται κανόνας “20-5-3” και είναι μια «συνταγή» που μπορεί να μας βοηθήσει να αποκομίσουμε περισσότερα οφέλη για την ψυχική μας υγεία, καθώς μειώνει το στρες και το άγχος.
Ποιος είναι ο κανόνας 20-5-3;
Η φόρμουλα, αναπτύχθηκε από τη νευροεπιστήμονα Rachel Hopman-Droste και αναλύεται ως εξής:
- 20 λεπτά τουλάχιστον, τρεις ημέρες την εβδομάδα, σε ένα κοντινό φυσικό περιβάλλον. Π.χ. ένα πάρκο ή μια βόλτα στη γειτονιά
- 5 ώρες το μήνα σε ημιάγρια φύση, όπως κρατικά πάρκα ή καταφύγια
- 3 ημέρες το χρόνο σε ερημιά, όπως κάμπινγκ ή πεζοπορία σε εξοχή ή απομακρυσμένες τοποθεσίες
Η Florence Williams, συγγραφέας των Nature Fix και Heartbreak τόνισε στο Yahoo Life ότι η ύπαρξη μιας γενικής κατευθυντήριας γραμμής όπως αυτή, θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε μερικούς ανθρώπους. Εξηγεί ότι όταν βιώνουμε επιπλέον άγχος, τραύμα ή στεναχώρια, μπορεί να χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο στη φύση. «Είναι μια ευκαιρία για εμάς να παρατηρήσουμε πώς νιώθουμε όταν είμαστε έξω, να αναγνωρίσουμε σε ποια στοιχεία της φύσης ανταποκρινόμαστε περισσότερο και να δώσουμε προτεραιότητα στα πράγματα που χρειαζόμαστε».
Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε στη φύση, τόσο το καλύτερο
Tο να περνάτε χρόνο στο κοντινό σας πάρκο είναι ευεργετικό. Αν και για να πετύχετε μεγαλύτερα οφέλη στη μείωση του άγχους σίγουρα χρειάζεται να επισκεφθείτε ένα μεγαλύτερο πάρκο ή κάποιο δάσος. Αυτό συμβαίνει επειδή στους αστικούς χώρους πρασίνου, είμαστε συχνά συνδεδεμένοι στις συσκευές μας και τους ήχους της πόλης.
Η έρευνα δείχνει ότι ενώ μια 20λεπτη βόλτα στη φύση μειώνει τις ορμόνες του στρες, αυτά τα επίπεδα συχνά αυξάνονται μέσα σε λίγες ώρες σε αστικά περιβάλλοντα. Αντιθέτως οι πολυήμερες εμπειρίες στο δάσος, έχουν οφέλη για την υγεία που διαρκούν έως και ένα μήνα.
Γιατί έχουν σημασία οι διαφορετικοί τύποι φύσης
20 λεπτά στην φύση: Οι αστικοί χώροι πρασίνου και τα τοπικά πάρκα είναι σαν καθημερινή πολυβιταμίνη για την ψυχική υγεία. Η τακτική σύνδεση με τη φύση μειώνει το άγχος και βοηθά στην αποκατάσταση της πνευματικής διαύγειας. Για όσες/ους από εμάς περνάμε πολύ χρόνο στη δουλειά, μπροστά στην οθόνη, ακόμη και 20 λεπτά έξω, βελτιώνει τη συγκέντρωση, μειώνει το άγχος και υποστηρίζει την καλύτερη γνωστική λειτουργία.
5 ώρες το μήνα σε πάρκα ή φυσικά καταφύγια: Η επίσκεψη σε μεγαλύτερο πάρκο ή φυσικό καταφύγιο εβδομαδιαίως μας επιτρέπει να «επαναφερθούμε» από το άγχος της αστικής ζωής. Η Rachel Kaplan, καθηγήτρια που ειδικεύεται στην περιβαλλοντική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, λέει στο Yahoo Life: «όταν περνάμε ώρες σε έναν χώρο πρασίνου, μεταβαίνουμε σε μια πιο χαλαρή κατάσταση. Κάνουμε ένα διάλειμμα από τις ευθύνες και τις καθημερινές μας απαιτήσεις. Μεγαλύτερες εξορμήσεις όπως αυτές, ενισχύουν επίσης την ανοσοποιητική μας λειτουργία και βοηθούν στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής. Και για όσους διαχειρίζονται το χρόνιο στρες ή την εξάντληση, αυτές οι μηνιαίες εκδρομές κάνουν την διαφορά”.
3 ημέρες ετησίως στην απομακρυσμένη φύση: Tρεις ημέρες, μία φορά το χρόνο σε ένα εντελώς αποσυνδεδεμένο περιβάλλον – είτε πρόκειται για κάμπινγκ, πεζοπορία ή όπου αλλού στη φύση – μπορεί να έχει απίστευτα αποτελέσματα. Η έρευνα δείχνει ότι στην κατασκήνωση, οι άνθρωποι “βυθίζονται” στη φύση για αρκετές ημέρες και βελτιώνουν την ψυχική υγεία. Η… άγρια φύση παρέχει μια σπάνια ευκαιρία να ξεφύγουμε από την υπερδιέγερση της τεχνολογίας και επιτρέπει στον εγκέφαλό μας να ηρεμήσει.
Ενώ ο κανόνας 20-5-3 είναι μια εξαιρετική κατευθυντήρια γραμμή, όσο χρόνο περνάτε σε εξωτερικούς χώρους είναι σημαντικός. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που μένουν κοντά σε χώρους πρασίνου έχουν βελτιωμένη προσοχή, διάθεση και μειωμένα αισθήματα απομόνωσης.
Μικρά διαλείμματα για γεύμα στο πάρκο ή μια κοντινή πεζοπορία, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους και της πνευματικής κόπωσης. Με άλλα λόγια, κάθε λεπτό στη φύση μετράει και είναι καλό να βρίσκουμε χρόνο να την… απολαύσουμε.