Ιβίσκος: Το γευστικό αφέψημα που μειώνει την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει την οστεοπόρωση

Ο ιβίσκος εκτός από ένα ιδιαίτερα καλλωπιστικό φυτό με πανέμορφα χρώματα ξεχωρίζει και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Έρευνα του Πανεπιστημίου Tufts διαπίστωσε ότι η κατανάλωση έως και τριών φλιτζανιών αφεψήματος ιβίσκου, βοήθησε σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης καθώς τα αντιοξειδωτικά φυτοθρεπτικά συστατικά του βοτάνου, απορροφώνται εντός μίας ώρας από την κατανάλωσή του.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ιβίσκου μειώνει σημαντικά την συστολική και διαστολική πίεση τόσο αποτελεσματικά όσο και η κατοπτρίλη, ένα συχνό αντι- υπερτασικό φάρμακο. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης των εθελοντών κατά έξι βαθμούς σε σύγκριση με τα μέλη της ομάδας ελέγχου.

Oι συμμετέχοντες που έπιναν τρία φλιτζάνια αφέψημα ιβίσκου την ημέρα για έξι εβδομάδες, είδαν κατά μέσο όρο πτώση της πίεσης του αίματος κατά 7,2 μονάδες. Αυτή η μείωση είναι παρόμοια με εκείνη που πιστεύουν οι ερευνητές ότι θα είχαν οι συμμετέχοντες αν έπαιρναν φάρμακα.

Η συγκεκριμένη μείωση είναι πολύ σημαντική μακροπρόθεσμα, καθώς η πτώση της πίεσης του αίματος κατά 3 μονάδες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου ενός ασθενούς από υπέρταση.

Μια πτώση πέντε μονάδων μπορεί να οδηγήσει σε 14% λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικά, 9% λιγότερα θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια και 7% λιγότερους θανάτους συνολικά κάθε χρόνο.

Το γευστικό αφέψημα από αυτό τον ιβίσκο μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Hypertension Scientific Sessions 2022 της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, η απώλεια οστικής μάζας και η οστική βλάβη λόγω οστεοπόρωσης είναι πιθανότερο να συμβεί σε όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη, η οποία έγινε σε ποντίκια, εξέτασε την πιθανή σχέση μεταξύ της υπέρτασης και της γήρανσης των οστών. Οι μελετητές σύγκριναν νεαρά ποντίκια στα οποία είχε προκληθεί φαρμακευτικά υπέρταση (και η ηλικία τους αντιστοιχούσε σε ανθρώπους 20-30 ετών) με γηραιά ποντίκια (με ανθρώπινο ισοδύναμο ηλικίας 47-56 ετών) χωρίς υπέρταση προκειμένου να εκτιμήσουν την πιθανή σχέση της υπέρτασης με την οστική γήρανση.

Σε σύγκριση με τα νεαρά ποντίκια χωρίς υπέρταση, τα νεαρά ποντίκια με επαγόμενη υπέρταση είχαν σημαντικές μειώσεις σε όλους τους δείκτες οστικής πυκνότητας και αντοχής (από 18% έως 34%). Σε αυτά τα ποντίκια, η παρουσία υπέρτασης σε νεότερη ηλικία ουσιαστικά γερνούσε τα οστά τους κατά 15-25 ανθρώπινα χρόνια.

Η υπέρταση στα νεαρά ποντίκια επηρέαζε τη διαδικασία αναγέννησης των οστών προς την κατεύθυνση της αυξανόμενης απώλειας οστικού ιστού και της διατήρησης ή της αύξησής τους. Συνεπώς τα οστά γίνονταν πιο εύθραυστα αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Στους ανθρώπους, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος για οστεοπόρωση σε άτομα με υπέρταση.

Άλλα οφέλη από την κατανάλωση του αφεψήματος ιβίσκου:

  • Καταπολέμηση των βακτηρίων
  • Μείωση των λιπιδίων στο αίμα
  • Ωφελεί την υγεία του ήπατος
  • Πρόληψη ορισμένων τύπου καρκίνων
  • Βοηθάει στην απώλεια βάρους
Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα