Η interior designer Άννα Σωτηριάδου μας ξεναγεί στον σχεδιαστικό της κόσμο και μας παρουσιάζει το έργο της σε Ελλάδα και εξωτερικό

Είναι ελπιδοφόρο και αναζωογονητικό να συναντάς νέες γυναίκες που σου μιλούν με τόσο πάθος και λάμψη στα μάτια τους για τη δουλειά και τα μελλοντικά τους σχέδια. Την Άννα τη γνωρίζω λίγο παραπάνω από μία δεκαετία και το μόνο που, ευτυχώς, δεν έχει αλλάξει είναι η αγάπη και το όραμά της για την αρχιτεκτονική, τον σχεδιασμό και την ανακαίνιση εσωτερικών χώρων και κατοικιών. Αντίθετα, αυτό που έχει εξελιχθεί είναι η ποιότητα της δουλειάς της και η αναγνώριση που έχει κερδίσει εντός και εκτός συνόρων. Οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει είναι σίγουρα αρκετές, ενώ και τα τωρινά της πρότζεκτ δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από άλλα, παγκόσμιου βεληνεκούς.

Το interior design ήταν κάτι με το οποίο ονειρευόσουν να ασχοληθείς από παιδί;

Από μικρή ηλικία ήξερα ότι θα ασχοληθώ με κάτι σχετικό με την τέχνη. Στα 15 μου, θυμάμαι κάθε Τετάρτη να με πηγαίνει η γιαγιά μου στο Μουσείο Φρυσίρα για μαθήματα Ιστορίας Τέχνης, έναν χώρο που με καθόρισε αρκετά. Σίγουρα η τέχνη δεν είναι μόνο γνώσεις για τον κάθε καλλιτέχνη, το κάθε κίνημα ή ποιος ξεχώρισε και γιατί την κάθε εποχή. Αφορά περισσότερο το να έχει το μυαλό σου ένα εύρος, και δεν εννοώ γνώσεων, μια ποικιλία. Αν και ζωγράφιζα, ήξερα ότι η δουλειά του καλλιτέχνη δεν είναι για εμένα. Αφού λοιπόν πρώτα πειραματίστηκα με διάφορα στην εφηβεία μου, όπως ζωγραφική, γλυπτική, μετά κατάλαβα ξεκάθαρα μέσα από τις σπουδές μου ότι θέλω να συνδυάσω μια πραγματικότητα με κάτι καλλιτεχνικό. Κάπως έτσι συνειδητοποίησα ότι μου ταίριαζε τέλεια η αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, καθώς συνδυάζει τη φόρμα ενός χώρου και τη λειτουργικότητα αυτού με μια νότα διαφορετικότητας. Ο εν λόγω συνδυασμός είναι προαπαιτούμενο, μια και κάθε πρότζεκτ πρέπει να εξετάζεται με την οπτική του ατόμου που θα το κατοικήσει. Αυτό λοιπόν ονειρεύτηκα στα 17 μου, να μπορώ να φέρω λίγη φαντασία και ευρηματικότητα στον προσωπικό χώρο του καθενός.

Πολυτελής κατοικία στην Ελλάδα υπό κατασκευή, απεικονιστική μελέτη με customized έπιπλα και υλικά.

Τι επιρροές δέχτηκες ώστε να αγαπήσεις το συγκεκριμένο αντικείμενο;

Στο πέρασμα των χρόνων τα ταξίδια ήταν κάτι που σίγουρα με επηρέασε, καθώς η διαφορετική προσέγγιση του κάθε τόπου για να αποτυπώσει τα ήθη και τα έθιμά του απεικονίζονται στον τρόπο που κατοικούν και στον τρόπο που χρησιμοποιούν το κλίμα της χώρας τους οι άνθρωποι. Ως αγαπημένος μου προορισμός, το Παρίσι με έκανε να θέλω να ταξιδέψω ξανά και ξανά εκεί, αφού η κουλτούρα των Παριζιάνων είναι κάτι που συνδυάζει την πρακτικότητα και τον ρομαντισμό. Η ισορροπία του παλιού με το καινούριο είναι ένα στοιχείο που διακρίνεται τόσο καθαρά και με τόσο σεβασμό στην Πόλη του Φωτός, κάτι που με συγκινεί αφάνταστα όσες φορές και να το δω. Από μικρή λοιπόν, όταν επισκεπτόμουν το Παρίσι, ήθελα να εξερευνήσω και μια νέα γωνιά, ένα νέο κτίριο, μια νέα ιστορία. Βαθιά η επιρροή της τέχνης όπου και αν κοιτάξεις και καθαρή η διαφορετικότητα του κάθε ατόμου που κατοικεί εκεί.

Eξοχική κατοικία στη Μύκονο

Είναι οι γυναίκες πρότυπα δυναμισμού και επαγγελματισμού για σένα;

Σαφέστατα και είναι. Οι γυναίκες πλέον έχουν μάθει να ισορροπούν την επαγγελματική με την προσωπική τους ζωή, έτσι ώστε να καταφέρνουν να εξελίσσονται επαγγελματικά εκεί που ονειρεύονται και να έχουν και μια οικογένεια. Σε όλο τον κόσμο βλέπουμε γυναίκες που δεν σταματούν, που βάζουν στόχους και τους επιτυγχάνουν με δυναμισμό αλλά και συναίσθημα. Νομίζω ότι αυτή είναι η μόνη μας διαφορά με τους άντρες, ότι οι γυναίκες θα ελευθερώσουμε το συναίσθημα μιας κατάστασης. Επιπλέον σήμερα τα ζευγάρια έχουν έναν διαφορετικό παρανομαστή, όπου και οι δύο καταλαβαίνουν τις ανάγκες του άλλου και τις σέβονται. Η γυναίκα είναι μητέρα, ξέρει πώς να οχυρώσει τις ανάγκες των παιδιών της, είμαστε μορφωμένες και σίγουρα καθώς περνούν τα χρόνια οραματιζόμαστε τα θέλω και τα όνειρά μας και τα κυνηγάμε. Η γυναίκα έχει μόνο μια φύση, αυτή της δύναμης, ήρεμης ή όχι. Όσο για πρότυπο επαγγελματισμού, οι γυναίκες σήμερα είναι πιο εγκατεστημένες στον εργασιακό χώρο και η ανάγκη να αποδείξουν πόσο σημαντική είναι η σφραγίδα τους στην εκάστοτε κατάσταση τις κάνει ακόμα πιο ικανές. Εγώ προσωπικά περιβάλλομαι στον εργασιακό μου χώρο από γυναίκες και ως επί το πλείστον οι συνεργασίες μου είναι με γυναίκες και βλέπω πώς η μία βοηθάει την άλλη.

Ιδιωτική κατοικία και showroom μόδας στο Παρίσι με έμφαση στη διαχρονικότητα και τα καλύτερα υλικά. Επιλογή επίπλων του ίδιου του σχεδιαστή από Παρίσι και εξωτερικό.

Εκτός από επαγγελματίας, είσαι επίσης μια νέα μητέρα. Συνδυάζεται εύκολα η μητρότητα με την καριέρα;

Θα μιλήσω και πάλι για ισορροπίες, για δυσκολίες αλλά και εσωτερική δύναμη. Νομίζω πως από τη στιγμή που έγινα μητέρα συνειδητοποίησα τι στόχους έχω και τι θέλω να πετύχω: Θέλω να με βλέπει το παιδί μου – αυτή είναι η μόνη εικόνα που με ενδιαφέρει πλέον. Τι πρότυπο θα είμαι για τον γιο μου, τι δύναμη πρέπει να του διδάξω, ποια υπομονή, ποιες αρχές. Συνδυάζονται λοιπόν καριέρα και μητρότητα, απλά όχι με ευκολία. Εξάλλου τίποτα στη ζωή δεν ικανοποιείται με ευκολία. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να χρησιμοποιώ τον χρόνο κατά αποκλειστικότητα. Κάποιες ώρες είμαι μαμά και κάποιες άλλες ώρες επαγγελματίας.

Μίλησέ μας για την πορεία σου μέχρι τώρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και την επικέντρωσή σου στον σχεδιασμό κατοικιών.

Μετά τις σπουδές μου εργάστηκα στην εταιρεία Ρουσσέτος, ένα όνομα με παράδοση στον χώρο του ξύλου, η οποία επένδυε τότε σε νέους ανθρώπους για να καλύψει ένα κενό στον χώρο του επίπλου αλλά και να δώσει πιο βαθιές λύσεις σε όσους επέλεγαν τις υπηρεσίες της. Εκεί λοιπόν εξελίχθηκα στο σχεδιαστικό κομμάτι και αυτή την εταιρεία νιώθω οικογένειά μου ακόμα και σήμερα. Αμέσως μετά, στα 28 μου, δούλεψα ως freelancer interior designer σε μικρά πρότζεκτ εσωτερικών χώρων, ενώ συγχρόνως ήταν η χρονιά που μου έδωσε τον γιο μου, Μίλτο. Λίγα χρόνια αργότερα δημιούργησα το As You Plan και σήμερα φιλοξενούμε στον χώρο μαζί με τους συνεργάτες μου ιδιωτικά πρότζεκτ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η δουλειά μας απαιτεί οπτική και φίλτρο πίσω από καθετί που θα ζητήσει ο πελάτης. Νομίζω ότι ο σχεδιασμός κατοικίας με κέρδισε ολοκληρωτικά όταν κατάλαβα την ανάγκη των πελατών μου να απεικονίσουν στο σπίτι τους τα όνειρά τους, τις ανάγκες τους, να με ακούσουν, να συζητήσουμε και μαζί να δημιουργήσουμε. Η ομάδα πλέον απασχολεί μόνιμα επτά άτομα στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και οι συνεργάτες με τους οποίους δουλεύω χρόνια και ενσωματώνονται περιοδικά στην ομάδα, αισίως άλλα πέντε άτομα στο εξωτερικό. Το εξωτερικό ήρθε ως πρότζεκτ στο Λονδίνο και άνοιξε τις πόρτες για μια θέση στο interior πλαίσιο στο Λονδίνο και το Παρίσι. Φυσικά ο αγώνας για μια θέση στο design τοπίο αυτών των πόλεων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ολοκληρώνοντας residential projects σε σημαντικά σημεία του Λονδίνου και δημιουργώντας συνεργασίες με γραφεία εκεί, μπορώ να πω πλέον ότι έχω αγαπήσει το Λονδίνο και τους θησαυρούς του, καθώς και το πόσο ανοιχτόμυαλοι είναι οι άνθρωποι εκεί. Άλλωστε το Λονδίνο είναι μια πόλη με τεράστια κληρονομιά στη σύγχρονη τέχνη και στο design, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο.

Μελέτη και κατασκευή του showroom μόδας της σχεδιάστριας Στεφανίας Βαϊδάνη σε στιλ modern nostalgia.

 Οι τομείς που αναλαμβάνεις καλύπτουν μια ευρεία γκάμα, από τον εκ νέου σχεδιασμό με συνεργασία αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών μέχρι ανακαινίσεις ολόκληρου ακινήτου ή επιμέρους χώρων με μελέτη κατασκευής, φωτισμού κ.λπ. Και φυσικά μέσα στο γραφείο concept σου, το As You Plan, μπορεί κανείς να βρει υφάσματα, ταπετσαρίες και είδη home styling για μικρές πινελιές αλλαγής ενός χώρου, ενώ σχεδιάζεις και έπιπλα. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της δουλειάς σου και πώς θα χαρακτήριζες την αισθητική σου;

Φιλτράροντας τις ανάγκες του ατόμου με το οποίο συνεργάζομαι, συγκρατώντας τις συνήθειές του, βλέποντας τι θέλει να περάσει και ποια ατμόσφαιρα να φέρει στην επιφάνεια, δημιουργώ εκ νέου έναν χώρο, ο οποίος μπορεί να τον αντιπροσωπεύει, να έχει στιλ, λειτουργικότητα και διάρκεια στον χρόνο. Κατασκευαστικά, βάζω τα καλύτερα υλικά για την αντοχή στον χρόνο, ενώ στο θέμα «φωτισμός» δημιουργείται τεράστια μελέτη για το πόσο επιβλητικό μπορεί να γίνει το σπίτι και την επόμενη στιγμή πόσο ατμοσφαιρικά μπορεί να χαλαρώσει τον ιδιοκτήτη του. Οι κατοικίες που ορίζονται με εξολοκλήρου ανακαίνιση είναι σίγουρα οι αγαπημένες μου, αφού μπορώ να αποτυπώσω τα όσα μου έχουν ζητηθεί στο μέγιστο. Με τα υφάσματα και τις ταπετσαρίες έχω μια σχέση λατρείας και δεν παραλείπω να χρησιμοποιώ λιτές αλλά εντυπωσιακές γραμμές. Οι θεματικές ταπετσαρίες και τα υφάσματα παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση μιας κατοικίας γιατί είναι εκείνα που θα δώσουν τον χαρακτήρα και την ατμόσφαιρα. Το μότο μου όμως είναι ένα, «Form follows function» (η φόρμα ακολουθεί τη λειτουργικότητα), και το ακολουθώ πιστά, καθώς πάντα πρέπει να λαμβάνω υπόψη μου πώς θέλει ένας ιδιοκτήτης να λειτουργεί το σπίτι του.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια εντός και εκτός συνόρων;

Επιθυμώ να μεγαλώσει το As You Plan, να προσαρμοστεί το γραφείο αλλά και το κοινό στις νέες αλλαγές τις καθημερινότητας και να διδαχθεί η ελληνική κουλτούρα: Πόσο σημαντικό δηλαδή είναι κάθε σπίτι να αποπνέει την αισθητική του ενοίκου του, ώστε ο τελευταίος να επενδύει σε αυτό όχι μόνο σε ό,τι αφορά την κατασκευαστική δόμηση αλλά και την εσωτερική ατμόσφαιρα. Στα άμεσα σχέδιά μου είναι μια συλλογή παιδικών υφασμάτων και ταπετσαρίας, μια προσπάθεια όπου έχω βάλει και τον γιο μου να συλλογίζεται, ενώ στα μελλοντικά μου σχέδια είναι –βρίσκομαι ήδη σε συζητήσεις– μια συνεργασία ως designer με έναν οίκο του εξωτερικού.

Φωτογραφίες : Νίκος Μαλιάκος

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα