Γιώργος Τσούλης: Ο σεφ της Ελένης Μενεγάκη μοιράζεται την συνταγή για νόστιμη Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα!

Γιώργος Τσούλης, ο οποίος εμφανίζεται στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, μοιράστηκε  μέσω του site του, την τέλεια συνταγή για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα. Παρακάτω θα δείτε τα υλικά και πώς θα την φτιάξετε. Υλικά: Για τη μαρινάδα: 4 λίτρα νερό 2 λεμόνια κομμένα στη μέση 4 φύλλα δάφνης 1 μάτσο μαϊντανό 2 κ.σ. θυμάρι ξερό 5 κ.σ. μέλι 200 γρ. αλάτι χοντρό 8 σκελίδες σκόρδο σπασμένες 4 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού Για τη γαλοπούλα: 1 γαλοπούλα 2,5 κιλά 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα 1 πράσινο μήλο κομμένο στα τέσσερα 7 – 8 κλαράκια θυμάρι 3 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες 1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι και πιπέρι 250 γρ. βούτυρο μαλακωμένο Για τη γέμιση: 150 γρ. αποξηραμένα βερύκοκα ψιλοκομμένα 100 γρ. κάστανα βρασμένα ψιλοκομμένα 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα 3 κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα 150 γρ. βούτυρο 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο 10 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα 500 γρ. ψωμί του τοστ θρυμματισμένο 100 ml νερό αλάτι και πιπέρι 1 πράσινο μήλο κομμένο σε κυβάκια tsoulis Προετοιμασία και εκτέλεση:  Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για την μαρινάδα και τη βάζουμε πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει μια καλή βράση αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε σε ένα βαθύ σκεύος. Αφήνουμε τη μαρινάδα να κρυώσει πάρα πολύ καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τη γαλοπούλα. Πρέπει το υγρό να καλύπτει τελείως τη γαλοπούλα. Σκεπάζουμε το σκεύος με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μια μέρα. Την επόμενη μέρα βγάζουμε την γαλοπούλα από τη μαρινάδα και με ένα χαρτί κουζίνας τη σκουπίζουμε. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε τη γαλοπούλα στο πάνω μέρος του ψυγείου ξεσκέπαστη, ώστε να ξεραθεί η πέτσα και να γίνει πιο τραγανή κατά το ψήσιμο. Ξεκολλάμε την πέτσα από το κρέας προσεχτικά με τα χέρια. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο, το μαϊντανό, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Περνάμε το βούτυρο κάτω από την πέτσα της γαλοπούλας προσπαθώντας να πάει σε όλη την επιφάνεια της. Πασπαλίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με αρκετό αλάτι και πιπέρι, προθέτουμε μέσα το μήλο, το κρεμμύδι, τη δάφνη και δένουμε με ένα σπάγκο μαγειρικής τα πόδια της γαλοπούλας. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα πάνω σε μια σχάρα και από κάτω βάζουμε ένα ταψί του φούρνου με νερό. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 2,5 ώρες. Το τελευταίο μισάωρο ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε το κρέας να πάρει καλό χρώμα. Για τη γέμιση: Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι αλάτι και πιπέρι. Μόλις καραμελώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα προσθέτουμε το ψωμί και το μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, μαγειρεύουμε για 10’ ανακατεύοντας απαλά και σερβίρουμε με τη γαλοπούλα. giorgostsoulis.com ]]>

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα