Ένας από τους καλύτερους σεφ της Νέας Υόρκης μαγειρεύει για μία βραδιά μόνο στο Vezene για καλό σκοπό

Tο EMBRACE, δημιούργημα του Άρη Βεζενέ, είναι μία σειρά εκδηλώσεων που ως στόχο έχουν να μας συστήσουν σέφ και γαστρονομικές προσωπικότητες που όχι μόνο έχουν σημαντικό ρόλο και επιρροή ανά τον κόσμο, αλλά ξεχωρίζουν και για το ιδιαίτερο τους έργο στην διεθνή μαγειρική, και όχι μόνο, κοινότητα. Πρεσβεύει επίσης το ενδιαφέρον μας ως εστιατόριο, πόλη και χώρα, να προωθήσουμε την Ελλάδα στους ιδιαίτερους καλεσμένους μας και στον υπόλοιπο κόσμο, εισάγοντας ένα νέο κεφάλαιο  στην ελληνική κουζίνα το οποίο γράφεται αυτή τη στιγμή από τη γενιά μας. Μέσα από αυτή τη πρωτοβουλία  γεφυρώνουμε την πολύ-πολιτισμικότητα. Αντλούμε έμπνευση από την οποία αποκτούμε γνώσεις , ενώ ταυτόχρονα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε, να παρατηρήσουμε και να συναναστραφούμε με μερικά από τα  πιο σπουδαία μυαλά της γαστρονομικής σκηνής. VZNSPACE2 Τα έσοδα από αυτά τα event χρηματοδοτούν ένα μεγάλο φάσμα του κοινωνικού μας έργου, το οποίο επικεντρώνεται πρωταρχικά  στην παροχή φαγητού  100 με 150 άστεγων  και ανθρώπων που χρήζουν βοήθειας  στην Αθήνα. Μηνιαίως επίσης,  συνεισφέρουμε και οικονομικά σε διάφορους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα και διεθνώς που εστιάζουν το έργο στην σίτιση αστέγων και οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Η καθημερινή διανομή των γευμάτων γίνεται σε συνεργασία με τον μη κυβερνητικό – κερδοσκοπικό οργανισμό ΜΠΟΡΟΥΜΕ όπου η αποστολή του είναι να μειώσει τη σπατάλη  μη καταναλωμένου φαγητού και πολεμά τον υποσιτισμό στην Ελλάδα. ChefCarloMirarchi Ο Carlo Mirarchi είναι ο Executive Chef και συνιδιοκτήτης των Roberta’s και Blanca, δύο εστιατορίων στο Bushwick του Brooklyn . Ο Mirarchi έχει  φιλοξενηθεί σε εκδόσεις όπως το VOGUE, GQ, Bon Appétit , The Guardian (αναφέρουμε κάποιες από αυτές) για τα ευφάνταστα και μη επαναπαυόμενα σε καλούπια μενού του. Αυτοδίδακτος και ανεμπόδιστος από την παραδοσιακή κουζίνα, η τεχνική του περιγράφεται από τους New York Times σαν «μαγειρική ποίηση». Το Roberta’s είναι μία « κυρίαρχη-αστική-χίπικη- punk ουτοπία φαγητού» , το Blanca είναι ο πιο εκλεπτυσμένος αδερφός του.  Περιγράφεται ως «εκθαμβωτικό», σαν μία  «επική γευστική περιπέτεια» το Blanca παρέλαβε το δεύτερο αστέρι Michelin και τρία αστέρια από τον κριτικό Pete Wells των New York Times το 2015. Ο Miranchi ονομάστηκε Food & Wine’s Best New Chef για το 2011 και τιμήθηκε ως ένας από τους Crain’s 40 Under 40 για το 2015. [caption id="attachment_143212" align="aligncenter" width="1024"](Photograph by Deidre Schoo) (Photograph by Deidre Schoo)[/caption] Κάπου στο Brooklyn υπάρχει ένα tiki bar καμουφλαρισμένο με μία τέντα δίπλα στο οποίο υπάρχει ένας μυστικός κήπος φορτωμένος με λαμπιόνια. Ηλίανθοι λικνίζονται  νωχελικά στην οροφή ενός μεταποιημένου κοντέινερ μεταφορών και η παγομηχανή  αναδεύει συνεχώς παγωμένο μηλίτη με ρούμι. Είναι μία αναζωογονητική νύχτα , η πρώτη δροσερή της σεζόν. Ένα συνονθύλευμα από γέλια ακούγονται από τα χαμηλά φωτιζόμενα τραπέζια picnic ,με τσακισμένους κορμούς δέντρων και μουρμουρητά  γύρω από τους λάκκους με τις αναμμένες φωτιές. Στα ηχεία ακούγεται μία βελούδινη φωνή να τραγουδάει « Αγαπώ την Χουανίτα την εκλεκτή της καρδιάς μου από την Βενεζουέλα». Πάνω στο μπάρ  είναι στοιβαγμένα skateboard .Ένα κορνιζομένο πορτρέτο του Sandorf &Son. Ένα αυτοκόλλητο όπου αναγράφεται « Ζωή-Λουκάνικο-Θάνατος» 20150619blanca6334 Η μετάβαση από το Roberta’s στο Blanca είναι σαν να βρίσκεις μία κρυφή πόρτα σε ένα  παλαιοπωλείο που οδηγεί σε ένα διαστημικό σταθμό – έναν που έχει σχεδιαστεί από έναν πλούσιο εργένη που έχει τρέλα με τους φούρνους combi της Electrolux και τις περιστρεφόμενες καρέκλες  του καπετάνιου που δεν έχουν πλάτη, αλλά είναι φτιαγμένες από παλιά λιπαρά  δέρματα γαντιών baseball. Ένα δεκατριθέσιο εστιατόριο, « ο ναός της γαστρονομίας»  σερβίροντας μενού 20+ πιάτων γευσιγνωσίας. Σε έναν διαφορετικό γυμνό τοίχο κρέμεται κορνιζωμένο το κεφάλι ενός τόνου τριακοσίων κιλών. Στην προηγούμενη ζωή του, αυτός ο χώρος ήταν φανοποιείο αυτοκινήτων. Τώρα είναι ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι που έχουν στην πλάτη τους χιλιόμετρα γαστρονομικών εμπειριών. Τα μενού του εναλλάσσονται συνεχώς με πιάτα όπου έχουν ως συνδετικό στοιχείο τα φύκια με κερήθρα καθώς και  ζυμαρικά με γέμιση πλαγκτόν. Βολευτείτε σε ένα σκαμπό και παραδοθείτε σε ένα εστιατορικό  μαραθώνιο 20+  πιάτων  γαστρονομικής προετοιμασίας. 20150619blanca6320 Ο Mirarchi λέει ότι με το που βολευτείς και το γεύμα αρχίζει να κυλάει , ξεχνάς που βρίσκεσαι. Μπορεί να μη νιώθεις ότι είσαι στη Νέα Υόρκη, ούτε καν στην Αμερική. Έχει φυσικά δίκιο. Όμως το Blanca έχει την ίδια αίσθηση που έχει η Νέα Υόρκη αυτή τη στιγμή, ότι δηλαδή νιώθεις όπως δεν έχεις νιώσει πουθενά αλλού στον κόσμο. [caption id="attachment_143207" align="aligncenter" width="1024"]Roberta's Pizza, Bushwick, NY; Brunch at Roberta's Pizza. (Photograph by Deidre Schoo) Roberta’s Pizza, Bushwick, NY; Brunch at Roberta’s Pizza. (Photograph by Deidre Schoo)[/caption] Τοποθετημένο στην καρδιά του Bushwick,στο Brooklyn, το Roberta’s είναι η δημιουργία των  Brandon Hoy, Carlo Mirarchi και Chris Parachini. Άνοιξε τον Ιανουάριο του 2008 και από  τότε έχει μετατραπεί σε γειτονικό ίδρυμα, ένας μαγειρικός προορισμός, ένα εκκολαπτήριο για προοδευτική επιχειρηματικότητα. Είναι το σπίτι ενός θερμοκηπίου τοποθετημένου στην ταράτσα, ενός φούρνου με χειροποίητο ψωμί και του πρώτου brick & mortar στο  Manhattan, μέσα στο Urban Space του Vanderbilt Market που άνοιξε το 2015. Το Roberta’s βοήθησε στο να χτιστεί το Brooklyn Grange το 2010, μία φάρμα τοποθετημένη σε μία ταράτσα στο Queens, έκτασης ενός εκταρίου και το 2012 άνοιξε το νυν με δυο αστέρια Michelin , Blanca. 20150619blanca6349 Το εστιατόριο περιγράφεται από τους New York Times ως «ένα από τα πιο ξεχωριστά εστιατόρια της χώρας» χτίστηκε μέσα σε ένα παλιό εργοστάσιο με κύριο χαρακτηριστικό του τα κοινόχρηστα καθίσματα, τα ιδιωτικά τραπέζια και ένα ηλιόλουστο αίθριο. Μπαίνοντας στο χώρο μέσω του Tiki Bar, μεταφέρεσαι σε μία αστική όαση που περιλαμβάνει ένα μπαρ εξωτερικού χώρου, που σερβίρει μενού μπάρ, παίζοντας συνεχώς τον ραδιοφωνικό σταθμό Heritage, σε ένα γεμάτο κήπο, χτισμένο ανάμεσα σε κοντέινερ. Ένας εξωτερικός χώρος για εκδηλώσεις και catering, που περιλαμβάνει ένα raw bar και έχει πρόσβαση στο δεκατριθέσιο εστιατόριο  Blanca. Ένας ξέχωρος φούρνος – μαγαζί λιανικής άνοιξε εκεί το φθινόπωρο του 2014 και προσφέρει πίτσα στο χέρι είτε με παράδοση στο σπίτι, φουρνιστά καλούδια, εξέχοντα σάντουιτς, χυμούς, λαχανικά σε διάφορες παραλλαγές, καφέ και διάφορα άλλα εμπορεύματα. Η εξωτερική τοποθεσία του Roberta’s γεφυρώνει τις γειτονιές, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου first Manhattan brick & mortar στο Urban Space της αγοράς του Vanderbilt, το εποχιακό Rockaway haunt, το Rippers, μαζί με την υπηρεσία του mobile pizza που εξυπηρετεί ως εναλλακτική της εστιατορικής εσωτερικού χώρου. aris vezenes Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νέα Υόρκη από Έλληνες γονείς, ο Άρης είναι αυτοδίδακτος σεφ, λάτρης της χασαπικής τέχνης και ιδιοκτήτης του ομώνυμου Vezené, ένα σύγχρονο ελληνικό Μπιστρό – Μπαρ στην Αθήνα, και του Trattoria Vezené, ένα ιταλικό εστιατόριο στο Μεγανήσι με θέα τη θάλασσα του Ιονίου. VZNFOOD2 Το Vezene κατέκτησε μία ευρέως διαδεδομένη αναγνώριση καθώς και τον θαυμασμό αυτών που αγαπούν να δειπνούν σε εστιατόρια, των κριτικών και πολλών chef , δημιουργώντας το πρώτο εστιατόριο στην Αθήνα που ταίριαξε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές με την τέχνη της χασαπικής, σερβίροντας θαλασσινά που παντρεύουν την γη με τη θάλασσα και εφαρμόζοντας μακράς διάρκειας σίτεμα σε βοδινά, αρνιά και κατσίκια , δημιουργώντας γεύσεις με βαθιά ένταση.  Η κύρια τεχνική που επιλέγει να δουλεύει είναι βασισμένη στην ανοιχτή φωτιά.  Είναι επίσης  φημισμένος για τις πίτες του , ψημένες στον ξυλόφουρνο,  που συνδυάζουν την ελληνική φιλοσοφία με τις ιταλικές επιρροές καθώς επίσης και για το επιδόρπιο παγωτό του, το Ari’s Deal Closer, το οποίο αγαπήθηκε από τα social media καθώς επιτέλεσε φόρο τιμής στην Νεοϋορκέζικη  καταγωγή του. AVZN3 Είναι ενεργός υποστηρικτής σε οτιδήποτε πηγάζει από την Ελλάδα και πιστεύει θερμά ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να γευτεί μία νέα προσέγγιση της ελληνικής κουζίνας, που να μην γνωρίζει γεωγραφικούς περιορισμούς. Έχει φιλοξενηθεί περίοπτα  σε εκδόσεις όπως τους London Financial Times, GQ, Athinorama, Gastronomos, Madame Figaro, Esquire, Elle, για την απλή αλλά συνάμα σύνθετη προσέγγιση των ελληνικών παραδοσιακών πιάτων μέσα από την νεοϋορκέζικη σκοπιά του. AVZN Ο Άρης συνεχίζει να οριοθετεί τα εγχώρια γαστρονομικά σύνορα  συνθέτοντας ενδιαφέροντα μενού, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στο να αναδειχθεί η Αθήνα ως νέος ανερχόμενος γαστρονομικός προορισμός στην Ευρώπη. Στον έβδομο χρόνο λειτουργίας του , το  Vezené έχει μετατραπεί σε προορισμό όπου η απλότητα της ελληνικής κουζίνας συναντά τον προοδευτισμό και όλο αυτό δημιουργεί μία αυθεντική γευστική εμπειρία. Δείτε το teaser video της βραδιάς εδώ: ]]>

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα