Εφτά σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας γάμος φτάνει στο τέλος του
Credit: 123RF

Η διατήρηση των σχέσεων μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση και γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, λόγω των επιπλέον προβλημάτων της καθημερινότητας και των γρήγορων ρυθμών ζωής. Όπως είναι αναμενόμενο, σε καμία σχέση δεν επικρατούν πάντα ιδανικές συνθήκες. Θα υπάρξουν πολλές διαφωνίες σχετικά με τα οικονομικά, τις συγκρουόμενες προσωπικότητες των φίλων και της οικογένειας, καθώς και για μικρά πράγματα της καθημερινότητας, που μπορεί φαινομενικά να μοιάζουν «χαζά», όμως έρχονται και προστίθενται στην ήδη μεγάλη λίστα.

Όλοι βάζουμε τα όριά μας, και ενώ κάποιες γυναίκες μπορούν να συγχωρήσουν πολλά «στραβοπατήματα», όπως η απιστία ξανά και ξανά, άλλες είναι έτοιμες να τα παρατήσουν μετά το πρώτο αγνοημένο μήνυμα. Ποιο από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα ενός γάμου πιστεύετε ότι τερματίζει μια σχέση… οριστικά;

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αυτά είναι τα 7 σημάδια που δείχνουν, ότι ένας γάμος δεν πρόκειται να αντέξει στον χρόνο.

Απιστία

Είτε πρόκειται για απιστία συναισθηματικής φύσης είτε για ολοκληρωμένη σχέση, η απιστία είναι ένα από τα πράγματα που μπορούν εύκολα να σκοτώσουν μια σχέση. Οι άνθρωποι απατούν για διάφορους λόγους που δεν περιλαμβάνουν πάντα την έλξη ή το ενδιαφέρον για κάποιον άλλον και μερικές φορές, ανάλογα με τις συνθήκες, κάποιες σχέσεις μπορούν να αντέξουν την περιστασιακή περιπλάνηση του ματιού (ή των κατώτερων οργάνων).

Η απιστία είναι μερικές φορές μια απάντηση σε κάτι που λείπει από τη σχέση, περισσότερο από ό,τι αφορά την απληστία, την ευκολία ή την αναποφασιστικότητα. Αν είστε δυστυχισμένοι στη σχέση στην οποία βρίσκεστε, απλά φύγετε. Είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις τις περισσότερες φορές, αλλά είναι τόσο απλό.

Πολύ συχνά, κάποιες γυναίκες παραμένουν σε σχέσεις, που τις απατούν επανειλημμένα και προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους ότι όλα έχουν συγχωρεθεί, αλλά θα χρησιμοποιούν το περιστατικό ως πυρομαχικά κάθε φορά που θα προκύψει μια διαφωνία. Αν λέτε ότι το ξεπεράσατε, ξεπεράστε το. Αν δεν μπορείτε να το ξεπεράσετε, απλά κάντε το μεγάλο βήμα και προχωρήστε.

Σφοδρές συγκρούσεις

Είναι προφανές, ότι όταν μια σχέση περιλαμβάνει σωματική βία ή εσκεμμένη συναισθηματική και νοητική υποτίμηση, είναι καιρός να παραδώσετε τα χαρτιά σας.

Οι σύντροφοι, σε πολλές περιπτώσεις, αγνοούν το γεγονός ότι βγάζουν τον χειρότερο εαυτό του άλλου και πάρα πολλές φορές οι αλληλεπιδράσεις τους κλιμακώνονται μέχρι να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά.

Credit: 123RF

Οποιοσδήποτε σας φτάνει στα όριά σας, μάλλον δεν είναι το ταίρι σας που φτιάχτηκε στον παράδεισο και μέχρι να μπορέσετε να ελέγξετε υγιώς τα συναισθήματά σας, μια σχέση είναι μάλλον ένα από τα τελευταία πράγματα που χρειάζεστε. Όταν οι προσωπικότητες συγκρούονται, μερικές φορές δεν υπάρχει κανείς που να φταίει. Και κάθε επιβλαβής σχέση δεν αξίζει τα δάκρυα που ξοδεύονται γι’ αυτήν.

Μικρά «αθώα» ψέματα

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς θα χωρίζαμε, όταν αποκαλυπτόταν η αλήθεια για κάτι σημαντικό (π.χ. όταν ανακαλύπταμε ότι έχει γυναίκα ή κοπέλα), τι γίνεται με όλα τα μικρά αθώα ψέματα; Μερικές φορές τα μικρά ψέματα μπορεί να εξελιχθούν σε μεγαλύτερο πρόβλημα από τα μεγάλα ψέματα.

Η υπερβολή σχετικά με μια αμοιβή ή η μη αποκάλυψη ότι ο καλύτερός του φίλος ήταν κάποτε ο κολλητός του στο κρεβάτι πριν εμφανιστείτε εσείς, όταν συνδυάζεται, μπορεί να οδηγήσει στη συνειδητοποίηση ότι δεν γνωρίζετε πραγματικά τον άντρα που ερωτεύεστε. Δεν μπορείτε να χτίσετε ένα σταθερό θεμέλιο για κάτι μακροπρόθεσμο, αν είναι ενσωματωμένο με μικρές ρωγμές ανεντιμότητας.

Οι ειδικοί το υποστηρίζουν αυτό και επιβεβαιώνουν, ότι η ειλικρίνεια είναι κάτι περισσότερο από το να μην λες απλά ψέματα. Η απάτη περιλαμβάνει διφορούμενες ή ασαφείς δηλώσεις, την αποκάλυψη της μισής αλήθειας, τη χειραγώγηση πληροφοριών μέσω έμφασης, υπερβολής ή ελαχιστοποίησης και την απόκρυψη συναισθημάτων ή πληροφοριών που είναι σημαντικές για κάποιον που έχει δικαίωμα να γνωρίζει, επειδή επηρεάζουν τη σχέση και στερούν από το άτομο αυτό την ελευθερία επιλογής και τεκμηριωμένης δράσης.

Έλλειψη σεβασμού

Η έλλειψη σεβασμού μπορεί να πάρει μια προφανή μορφή, όπως το να σας αποκαλεί κάποιος με το όνομά σας ή να φλερτάρει απροκάλυπτα με άλλες γυναίκες παρουσία σας, αλλά μερικές φορές η αποτυχία να πάρετε στα σοβαρά τις ανησυχίες του συντρόφου σας, ακόμη και αν νομίζετε ότι είναι ανόητες, είναι εξίσου ασεβής. Το γεγονός ότι μπορεί να μην καταλαβαίνετε τι εννοεί ο σύντροφός σας, δεν σημαίνει ότι οι απόψεις του δεν πρέπει να επικυρώνονται.

Το θέμα με την έλλειψη σεβασμού είναι ότι συχνά, τις περισσότερες φορές, μόλις κάποιος δει ότι είστε πρόθυμοι να δεχτείτε να σας φέρονται με οποιονδήποτε τρόπο, η έλλειψη σεβασμού συχνά χειροτερεύει. Μπορείτε να ξεκαθαρίσετε ποια είναι η αποδεκτή συμπεριφορά στη σχέση σας, χωρίς να τρομάξετε έναν άντρα.

Έλλειψη υποστήριξης

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι συνάπτουν σχέσεις είναι η συντροφικότητα και η υποστήριξη. Ποιο είναι λοιπόν το νόημα να είσαι σε μια σχέση, όπου ο σύντροφός σου είναι συγκαταβατικός και επικριτικός και δεν υπερασπίζεται εσένα ή τις πράξεις σου;

Για παράδειγμα, μπορεί ο σύντροφός σας να γιορτάζει την επιτυχία σας, αλλά με τόσο έντονο τρόπο, που τελικά όλα τα φώτα πέφτουν και πάλι πάνω του. Πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τις δύο πλευρές, ότι σε κανένα σπίτι δεν υπάρχει χώρος για ανταγωνισμό.

Credit: 123RF

Οι έρευνες υποστηρίζουν το μοντέλο της διαδικασίας του στρες, σύμφωνα με το οποίο η κοινωνική υποστήριξη θα ήταν ευεργετική και η πίεση θα ήταν επιζήμια για την ψυχική υγεία. Η κοινωνική στήριξη από σύζυγο/σύντροφο σχετιζόταν με λιγότερα αρχικά καταθλιπτικά συμπτώματα σε κάθε ηλικιακή ομάδα και η καταπόνηση από τον/την σύζυγο σχετιζόταν με περισσότερα αρχικά καταθλιπτικά συμπτώματα για τους ενήλικες μέσης ηλικίας και τους ηλικιωμένους, γεγονός που υποδηλώνει τη σημασία του/της συζύγου σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Το να είσαι μόνος σου και να αγαπάς τον εαυτό σου είναι καλύτερο από το να είσαι με κάποιον που φροντίζει να προσπαθεί να σε ξεπερνάει κάθε μέρα.

Έλλειψη επικοινωνίας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο καλός ακροατής είστε; Επικοινωνείτε κατάλληλα τις ανάγκες και τις ανησυχίες σας σε μια σχέση; Οι σχέσεις μπορούν να επιδεινωθούν γρήγορα χωρίς αποτελεσματική επικοινωνία.

Πάρα πολλές φορές οι σύντροφοι υποθέτουν ότι δεν χρειάζεται να λένε ακριβώς πώς αισθάνονται, επειδή ο σύντροφός τους θα πρέπει «απλά να ξέρει». Τα πάντα είναι είτε επιθετικότητα και φωνές είτε παθητική επιθετικότητα. Μερικά ζευγάρια μάλιστα καταφέρνουν να παραμείνουν σε σχέσεις στις οποίες δεν επικοινωνούν καθόλου. Θέλετε να καταστρέψετε τη σχέση σας μόνοι σας; Μην λαμβάνετε υπόψη τις απόψεις και τις σκέψεις τους και δείτε αυτό το πράγμα να αρχίζει να βυθίζεται πιο γρήγορα και από τον Τιτανικό.

Έλλειψη αξιοπιστίας και εμπιστευτικότητας

Μην μπερδεύετε το αξιόπιστο με το προβλέψιμο. Τις περισσότερες φορές οι καλύτερες σχέσεις είναι κάπως ρουτινιάρικες και σταθερές. Όταν χτίζετε μια ζωή με κάποιον, είναι σημαντικό για τους συντρόφους να είναι σίγουροι, ότι ο ένας αναλαμβάνει το μερίδιο που του αναλογεί στη συντήρηση χωρίς ο άλλος να χρειάζεται να του το υπενθυμίζει συνεχώς. Ο σύντροφός σας θα πρέπει να είναι ακριβώς αυτό, ένας σύντροφος, και όχι ένας αντικαταστάτης της μητέρας ή του πατέρα σας.

Είναι επίσης δύσκολο να ανακαλύψετε ότι εσείς και ο σύντροφός σας δεν είστε οι μόνοι στη σχέση σας. Το να εκτονώνεστε στην οικογένεια και τους φίλους σας για τις ενοχλήσεις είναι κατανοητό, αλλά κανείς άλλος εκτός από εσάς και τον σύντροφό σας δεν θα πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει στην κρεβατοκάμαρά σας.

Credit: 123RF

Το να επιτρέπετε σε άλλους να έχουν επανειλημμένα λόγο για το τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε στη σχέση σας είναι σαν να τους αφήνετε να ζήσουν μαζί σας στο ίδιο σπίτι: Ακούν την ιστορία μόνο από τη δική σας οπτική και κατευθύνουν μια σχέση που δεν τους ανήκει.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα