Search
Close this search box.
Χειμώνας: Τα 3 tips για δυνατό ανοσοποιητικό – Πώς να ανταπεξέλθετε στις χαμηλές θερμοκρασίες
Γυναίκα κάνει μπάνιο σε πισίνα εξωτερική στα χιόνια
Credit: 123RF

Διανύουμε μία από τις πιο ψυχρές περιόδους του φετινού χειμώνα και οι ιώσεις και τα κρυολογήματα μας ταλαιπωρούν. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται μία γερή «ένεση» τόνωσης για να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Χειμερινή κολύμβηση

Η χειμερινή κολύμβηση, είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει τη φυσική άσκηση με την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Έχει αναδειχθεί ως μια εξαιρετική πρακτική για τη συνολική υγεία, με ιδιαίτερα οφέλη για το μυοσκελετικό σύστημα. Οι ευεργετικές της ιδιότητες έχουν τεκμηριωθεί από επιστημονικές μελέτες, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για άτομα κάθε ηλικίας.

Η κολύμβηση, ως μορφή άσκησης χωρίς βάρος, ενδυναμώνει τους μύες χωρίς την καταπόνηση των αρθρώσεων. Το κρύο νερό ενεργοποιεί επιπλέον τους σταθεροποιητικούς μύες, συμβάλλοντας στη βελτίωση της στάσης του σώματος και στην πρόληψη τραυματισμών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η «έκρηξη» αδρεναλίνης από το κρύο νερό με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος ένας χειμερινός κολυμβητής, «πλημμυρίζει» την κυκλοφορία του αίματος με κύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Τα λευκά αιμοσφαίρια – τα οποία θα μπορούσαν να παράγουν αντισώματα ή να επιτεθούν σε μολυσμένο ιστό- ενεργοποιούνται, με σκοπό να καταπολεμήσουν μία πιθανή μόλυνση. Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει ότι είμαστε πιο προστατευμένοι. «Μέσα σε λίγες ώρες όλα αυτά επανέρχονται στο φυσιολογικό», είπε η καθηγήτρια Eleanor Riley, ανοσολόγος στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο BBC. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν σε κρύο νερό έχουν λιγότερα κρυολογήματα ή λιγότερες λοιμώξεις», πρόσθεσε.

Τακτική άσκηση

νεαρή γυναίκα κάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης
Credit: Unsplash.com

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η άμυνα του οργανισμού μας μειώνεται από τη δεκαετία των 20 και μετά, αλλά έρευνα σε 80χρονους ποδηλάτες έδειξε ότι είχαν το ανοσοποιητικό σύστημα ανθρώπων νεότερων κατά δεκαετίες.

«Κατά μέσο όρο οι ενήλικες παθαίνουν 2 έως 3 κρυολογήματα το χρόνο και τα παιδιά μεταξύ 5 και 8», ανέφερε η Δρ Margaret McCartney, γενική γιατρός στο πανεπιστήμιο του St Andrews. «Όμως οι άνθρωποι που ασκούνται τείνουν να αναφέρουν λιγότερες ιογενείς λοιμώξεις», πρόσθεσε η ίδια.

Αν και υπάρχει έλλειψη πειστικών κλινικών δοκιμών, τα δεδομένα που έχουμε «δείχνουν προς την κατεύθυνση ότι η άσκηση κάνει καλό, αλλά δεν αποτελεί θαυματουργή θεραπεία», σύμφωνα με τη Δρ Margaret McCartney.

Βιταμίνες και προβιοτικά

νεαρή γυναίκα παίρνει βιταμίνες
Credit: 123RF

Αν και η έλλειψη βιταμινών μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα, λίγα φαίνεται πως είναι αυτά που κερδίζουμε από την επιπλέον λήψη τους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις πολυβιταμίνες, σύμφωνα με τη Δρ Margaret McCartney.

Η βιταμίνη D, ωστόσο, φαίνεται πως αποτελεί κάποιου είδους εξαίρεση, αφού, σύμφωνα με την γιατρό, «τα στοιχεία δείχνουν πιθανά οφέλη για τους ανθρώπους που έχουν αναπνευστική νόσο και έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D», αλλά «υπάρχουν “ανεπαρκή” στοιχεία ότι θα βοηθούσε όλους».

Την ίδια ώρα, ανεπαρκή είναι τα στοιχεία και για τα προβιοτικά, με τη Δρ McCartney να τονίζει, ταυτόχρονα, ότι εχινάκεια, κουρκουμάς και τζίντζερ δεν πρόκειται να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα