5 σούπερ τροφές για να καταπολεμήσετε τα κρυολογήματα

Την άνοιξη -ίσως περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, τα κρυολογήματα είναι σε έξαρση. Δεν θέλει κόπο για να τα καταπολεμήσετε αλλά τρόπο, και μάλιστα με συστατικά που βρίσκονται στην κουζίνα σας. Διαβάστε παρακάτω τα προϊόντα που θα γίνουν σύμμαχοί σας κάθε φορά που το θερμόμετρο ανεβαίνει.

1. Γλυκοπατάτα. Ενώ οι γλυκοπατάτες μπορεί να μην θεωρούνται παραδοσιακά ένα παραδοσιακό πιάτο κατά του κρυολογήματος, είναι μεγάλη πηγή βιταμίνης Α, που παίζει κύριο ρόλο στη διατήρηση της υγείας των βλεννογόνων επιφανειών σας. Αυτό συμπεριλαμβάνει το εσωτερικό της μύτης σας και τη γαστροεντερική οδό όπως επίσης και την επιδερμίδα σας.

2.Χρυσόρριζα. Ένα από τα πιο πρόσφατα μπαχαρικά που στέφεται ως σούπερ τροφή, η χρυσόρριζα είναι μια πλούσια κίτρινη πούδρα που συχνά χρησιμοποιείται σε πιάτα με curry. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θεωρείται φυσικό αντι- φλεγμονώδες. Αν το καταναλώνετε σε καθημερινή βάση, είναι γνωστό ότι ανακουφίζει το σώμα από τις τοξίνες.Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν χρυσόρριζα είναι λιγότερο επιρρεπείς στα κρυολογήματα το βήχα και την υπεραιμία. Παραγγείλετε curry από το αγαπημένο σας ινδικό εστιατόριο ή ανακατέψτε αυτό φρέσκο τόνικ χρυσόρριζας για μια γρήγορη ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

3.Σκούρα φυλλώδη πράσινα. Ενώ οι άνθρωποι συνήθως σχετίζουν το λεμόνι με τη βιταμίνη C, τα σκούρα φυλλώδη πράσινα, όπως το σπανάκι, η λαχανίδα, το σέσκουλο και η ρόκα είναι επίσης σημαντικές πηγές αυτής της βιταμίνης που βοηθά στην καταπολέμηση του κρυολογήματος.  Έρευνες δείχνουν ότι αν καταναλώνετε σταθερά επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C, μπορεί να μειώσετε τη διάρκεια ενός κρυολογήματος. Οι ειδικοί συστήνουν σοταρισμένα λαχανικά και συνδυασμένα με άλλα υγιεινά μπαχαρικά και τροφές όπως το σκόρδο. Όταν τα πράσινα μαγειρεύονται, μειώνονται σε μέγεθος και μπορείτε να καταναλώσετε περισσότερα λαχανικά από ότι αν τα τρώτε ωμά. Θυμηθείτε- όσο πιο σκούρα είναι τα πράσινα, τόσο πιο μεγάλη είναι η διατροφική τους αξία.

4.Άγριος Σολωμός. Καθώς η μέρα τελειώνει κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, το ίδιο συμβαίνει και στα αποθέματά σας σε βιταμίνη D. Αυτό το διατροφικό στοιχείο είναι πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης για αυτό λοιπόν είναι βασικό να βεβαιώνεστε ότι καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αυτό, όπως ο άγριος σολωμός. Έρευνες έχουν δείξει ότι εκείνοι με υγιή και επαρκή επίπεδα βιταμίνης D υπέφεραν από λιγότερες μολύνσεις της αναπνευστικής οδού συγκριτικά με εκείνους που είχαν έλλειψη- και αισθάνονταν καλύτερα πιο γρήγορα αφού αρρώσταιναν. Καταναλώστε αυτό τον άγριο σολομό με dip από αγγούρι και γιαούρτι, ή χτίστε ένα γεύμα γύρω από άλλες καλές πηγές βιταμίνης D όπως το δυναμωτικό γάλα, ο συσκευασμένος τόνος και οι σαρδέλες και οι κρόκοι αυγών.

5.Κοτόσουπα. Η μαμά σας είχε δίκιο. Πρέπει να τρώτε κοτόσουπα όταν είστε άρρωστοι. Αυτό το πολύ παλιό ελιξίριο συνδυάζει πολλά στοιχεία που βοηθούν στην επίσπευση της ανάρρωσής σας. Ο ζεστός ζωμός όχι μόνο ανακουφίζει το λαιμό σας αλλά βοηθά να παραμένετε ενυδατωμένοι επίσης. ‘’Ζεστά υγρά όπως η σούπα, αυξάνουν τη θερμοκρασία στο σώμα σας και τους αεραγωγούς, χαλαρώνοντας τις εκκρίσεις των βλεννογόνων.Επίσης όταν μαγειρεύετε κοτόπουλο, απελευθερώνεται το αμινοξύ κυστίνη, που μοιάζει με ένα ναρκωτικό που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της βρογχίτιδας.Επιπλέον έχει υψηλή συγκέντρωση σε πρωτεΐνες και λαχανικά, είναι σαν να δίνετε στο σώμα σας μια σούπερ-βιταμίνη. Η σιγομαγειρεμένη κοτόσουπα θα σας ξεκουράσει στο κρεβάτι ενώ το γεύμα σας σιγοβράζει.

Διαβάστε ακόμη: 

Γνωρίστε την Ελληνίδα σύντροφο πασίγνωστου, διεθνούς pop star

Κατεβάστε τώρα το νέο τεύχος του InStyle εντελώς δωρεάν στο iPad

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα