Throwback Thursday: Η επανάσταση των Flapper girls

Όπως έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, η μόδα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που πριν φτάσει στη σημερινή του μορφή, πέρασε από πολλά και διαφορετικά στάδια και καταστάσεις που τον διαμόρφωσαν σε αυτό που είναι σήμερα.

Μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της μόδας του 20ου αιώνα, ήταν η δεκαετία του 1920. Μετά το τέλος του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως ήταν αναμενόμενο, έγιναν πολλές αλλαγές που φυσικά αντικατοπτρίστηκαν και στη μόδα της εποχής. Η έλλειψη πρώτων υλών για παράδειγμα οδήγησε στο να κοντύνει το μήκος της φούστας, ενώ και πάλι εξαιτίας του πολέμου, οι γυναίκες αναγκάστηκαν να αναλάβουν δουλειές που παραδοσιακά ήταν ανδρικές. Σταδιακά λοιπόν ο κόσμος άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι τα δύο φύλα δεν έχουν πολλές διαφορές.

A Model Flapper

 Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα flapper girls, τα κορίτσια που χόρευαν jazz και charleston και είχαν μεγάλη ανάγκη να διασκεδάσουν για να ξορκίσουν με κάποιον τρόπο την κατήφεια που είχε φέρει ο πόλεμος. Ο όρος flapper σημαίνει το κορίτσι που δεν έχει γίνει ακόμα γυναίκα, και η ονομασία δόθηκε γιατί εκείνη την περίοδο τα ρούχα δεν τόνιζαν καμία από τις καμπύλες που έχει γυναικείο σώμα. Για πρώτη φορά λοιπόν οι χυμώδεις σιλουέτες ήταν «ντεμοντέ», τα ρούχα ήταν boxy και γλιστρούσαν πάνω στο κορμί χωρίς να το αγκαλιάζουν, ενώ οι γυναίκες άρχισαν να έχουν μαλλιά à la garçon, κουρεμένα δηλαδή, τόσο κοντά, που έμοιαζαν με αυτά των αγοριών.  Ακόμα ένα πραγματικά επαναστατικό στοιχείο της εποχής, ήταν τα ειδικά εσώρουχα που είχαν σχεδιαστεί για να «πατούν» το στήθος έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία υποψία καμπύλης στο σώμα, ενώ η μέση των ρούχων για τον ίδιο ακριβώς λόγο, μεταφέρεται χαμηλά στους γοφούς. Επιπλέον τα κορίτσια της εποχής που ήθελαν να είναι στη μόδα, έβαφαν τα μαλλιά τους μαύρα και τα μάτια τους πολύ έντονα με μαύρα καλλυντικά.

Flapperdancing

Πραγματική επανάσταση όμως έφερε το γυμνό που για πρώτη φορά στην ιστορία γίνεται κομμάτι της μόδας. Τα ρούχα είναι πολύ αποκαλυπτικά σε σχέση με αυτό που είχαν συνηθίσει στο παρελθόν, καθώς τα φορέματα έχουν πολύ λεπτές τιράντες -spaghetti straps- και συχνά αφήνουν την πλάτη τελείως ακάλυπτη. Επιπλέον το μήκος όπως αναφέραμε και πιο πάνω, έχει ανέβει αισθητά ενώ χαρακτηριστικό της σχετικής απελευθέρωσης είναι πως καριέρα έκανε και η Josephine Baker, η οποία χόρευε φορώντας μόνο τα απαραίτητα.

Banana Dance

Τα flapper girls ήταν οι πρώτες ανεξάρτητες γυναίκες της ιστορίας. Τόλμησαν να βγουν μόνες τους τα βράδια, να φορέσουν ρούχα που παλιότερα δεν μπορούσαν καν να διανοηθούν, χόρεψαν και γλέντησαν χωρίς να ενδιαφέρονται για την κριτική που ασκούσε η κοινωνία, ήπιαν αλκοόλ και κάπνισαν δημοσίως.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τη σημασία που έπαιξαν τόσο στην εξέλιξη της μόδας, όσο και στης ίδιας της κοινωνίας. Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να γνωρίζετε την ιστορία τους, ακόμα και αν η μόδα δεν είναι για εσάς τίποτα παραπάνω από «φορεματάκια και παπουτσάκια».

Διαβάστε ακόμα:

Total looks: Φορέστε τις μονοχρωμίες, όπως οι αγαπημένες σας celebrities

Η Demy μας δείχνει πώς να φορέσουμε το animal print και να είμαστε κομψές

Κατεβάστε τώρα το νέο τεύχος του InStyle εντελώς δωρεάν στο iPad

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram

 

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα