Στέλλα Παναγοπούλου-Βαλίσια Γκότση: Οι δύο σχεδιάστριες του sustainable brand σας 2WO+1NE=2 μιλούν στο InStyle.gr για την ηθική μόδα και τη νέα τους συλλογή SS20
Φωτογραφία : Τζένη Μπραχίμη

Γνώρισα το sustainable brand 2WO+1NE=2 πριν από περίπου δύο χρόνια. Αμέσως μου τράβηξε το ενδιαφέρον ο πολυδιάστατος χαρακτήρας των δημιουργιών τους και η minimal αισθητική τους. Ακόμα περισσότερο όμως με ενθουσίασε το γεγονός πως μπορείς να ξεχωρίσεις εύκολα τις δημιουργίες τους και πως χρησιμοποιούν αποκλειστικά φυσικά υλικά.

Ακριβώς αυτό επιβεβαίωσα και όταν παρευρέθηκα στην παρουσίαση της νέας τους collection για την σεζόν άνοιξη/καλοκαίρι 2020. Η Στέλλα Παναγοπούλου και η Βαλίσια Γκότση σε συνεργασία με  τις καταξιωμένες καλλιτέχνιδες Μαριάννα Ιγνατάκη και Άννα Παπαθανασίου διοργάνωσαν ένα fashion show που θα θυμόμαστε για καιρό στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης.

Μετά το τέλος του show αποφάσισα πως θέλω να τις γνωρίσω καλύτερα, να μάθω τον τρόπο που σκέφτονται και ποια είναι η άποψη τους για την πορεία της μόδας στην εποχή μας. Η συζήτηση μας σίγουρα με δικαίωσε και έτσι σας την παρουσιάζω με την ελπίδα πως θα την απολαύσετε όσο και εγώ.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;

Ταυτόχρονα με τις ακαδημαϊκές μας σπουδές, και οι δύο παρακολουθήσαμε το τμήμα Σχεδίου Μόδας της σχολής Βελουδάκη, όπου και γνωριστήκαμε. Εξαρχής η μία θαύμαζε τη δημιουργικότητα και την αισθητική της άλλης και συμφωνήσαμε ότι αφού θα κερδίζαμε την κατάλληλη εμπειρία δουλεύοντας σε άλλους καταξιωμένους σχεδιαστές, θα δημιουργούσαμε ένα brand, το οποίο θα αντιπροσώπευε το DNA και των δύο μας.

Εξηγήστε μας τι σημαίνει το όνομα του brand σας 2WO+1NE=2.

Με μια πρώτη ματιά τo όνομα φαίνεται σαν μια απλή μαθηματική εξίσωση, “2+1=2”. Στην πραγματικότητα όμως είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Ο Γάλλος ποιητής & δραματουργός Pierre Albert-Birot, το 1919, είχε δημοσιεύσει στο avant-garde art περιοδικό SIC (το οποίο εμπεριείχε γραπτά αφιερώματα Φουτουριστών, Σουρεαλιστών και Ντανταϊστών) μια μελέτη σχετικά με τον σουρεαλισμό στον κινηματογράφο και ο τίτλος του άρθρου ήταν “2+1=2”.

Φωτογραφία : Τζένη Μπραχίμη

Οι συλλογές σας είναι εμπνευσμένες από διάφορες χώρες του κόσμου. Με ποια κριτήρια επιλέγετε κάθε φορά την κάθε περιοχή;

Δεν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Είτε πρόκειται για πόλεις τις οποίες είχαμε επισκεφτεί και μας είχαν ιντριγκάρει, είτε πόλεις που με κάποιο συνειρμικό τρόπο παρουσιάζονται στην καθημερινότητά μας και ανακαλύπτουμε την ομορφιά τους.

Η συλλογή σας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020 έχει αναφορές στην πόλη της Κίνας, Σαγκάη. Τι σας εξιτάρει στην συγκεκριμένη πόλη;

H Σαγκάη είναι μια πόλη που απαρτίζεται από ένα μοναδικό συνδυασμό Ασιατικής παράδοσης και Δυτικού μοντερνισμού, με νεοκλασικά και art deco στοιχεία της δεκαετίας του ‘20 απέναντι από μεταμοντέρνους πολυώροφους ουρανοξύστες, την Ευρωπαϊκή αύρα της Γαλλικής Συνοικίας σε εναρμονισμό με παραδοσιακές shikumen κατοικίες; στοιχεία που απαρτίζουν μια πόλη-ωδή στο κίνημα του cyberpunk που όμως κρατά αποφασιστικά το βλέμμα στο μέλλον.

Με βασικό άξονα λοιπόν αυτά τα στοιχεία αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια συλλογή που να παίζει με τις αντιθέσεις, συνδυάζοντας φουτουρισμό και παράδοση και αντικατοπτρίζοντας τα διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ της πόλης.

[ap-read-more post=”640234″]

 

Ταξιδεύετε συχνά; Τι άλλο σας εμπνέει όταν δημιουργείτε;

Ταξιδεύουμε όσο πιο συχνά μας το επιτρέπει η δουλειά μας, είτε για αναψυχή είτε για επαγγελματικούς λόγους. Υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν την ταυτότητα του brand, όπως είναι ο μινιμαλισμός, οι κλασικές σιλουέτες με ευρηματικές σχεδιαστικές λεπτομέρειες, αλλά και οι επιρροές μας από αρχιτεκτονικά κινήματα όπως αυτό του deconstructivism.

Παράλληλα, η έμπνευσή μας σε κάθε συλλογή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το concept του brand. Σε συνδυασμό λοιπόν και με τα παραπάνω, αντλούμε έμπνευση από τη μουσική και καλλιτεχνική σκηνή, την αρχιτεκτονική, τον κινηματογράφο και ασφαλώς τους κατοίκους και τις παραδόσεις της κάθε πόλης. Η αποκρυστάλλωση αυτών των εννοιών, μορφών και σχημάτων του εκάστοτε τόπου διοχετεύεται στο σχεδιασμό και τη δημιουργία του κάθε ενδύματος.

Ποιον τύπο γυναίκας αντιπροσωπεύουν οι δημιουργίες σας;

Τη γυναίκα “gypsetter”.

Και με αυτόν τον όρο εννοούμε τη γυναίκα που ταξιδεύει είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά. Τη γυναίκα η οποία βρίσκεται σε μια διαρκή εγρήγορση και αναζήτηση νέων εμπειριών, γνώσεων και συναισθημάτων.

Φωτογραφία : Τζένη Μπραχίμη

Ποια είναι η σχέση σας με τις τάσεις της μόδας; Τις παρακολουθείτε;

« Ta trends δεν διαρκούν, σε αντίθεση με τα ενδύματά μας! ». Ως sustainable brand, δεν υπήρξαμε ποτέ οπαδοί των τάσεων. Σκοπός μας είναι η δημιουργία all-time-classic ενδυμάτων με αντοχή στο χρόνο χρησιμοποιώντας αποκλειστικά υψηλής ποιότητας υφάσματα και γαλλικές ραφές που συμβάλουν στη μακροζωία του ενδύματος. Αυτή η στάση μας αντικατοπτρίζεται και στο e-shop του brand https://2plus1equals2.com/shop, όπου μπορεί κανείς να βρει διαθέσιμο όποιο κομμάτι επιθυμεί, από οποιαδήποτε συλλογή μας (τρέχουσα είτε προηγούμενη).

Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείτε συνήθως για τις δημιουργίες σας; Υπάρχει κάποιο που να ξεχωρίζετε περισσότερο;

Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά φυσικά υλικά, φυσικά βαμμένα και επεξεργασμένα, τα οποία είναι φιλικά τόσο ως προς το περιβάλλον όσο και ως προς το ανθρώπινο σώμα. Αυτά αποτελούνται από tencel, ramie, λινό, και οργανικό βαμβάκι. Βέβαια η τελευταία μας εμμονή είναι το banana silk, το οποίο είναι κατασκευασμένο κατά 50% από τους μίσχους της μπανάνας και 50% από raw silk.

Φωτογραφία : Τζένη Μπραχίμη

Ο τρόπος που προσεγγίζετε τη μόδα είναι φιλικός προς το περιβάλλον και δίνετε βάση στην βιωσιμότητα. Τι ήταν αυτό που σας ξάφνιασε και σας έκανε να αλλάξετε τον τρόπο που την αντιμετωπίζετε;

Παρατηρούμε ότι καθημερινά, λόγω της φρενήρης μόδας που κυριαρχεί στη βιομηχανία, κατασκευάζονται χιλιάδες ρούχα, από φτηνά και συνθετικά μη ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία εντός μικρού χρονικού διαστήματος καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων, διογκώνοντας ακόμα περισσότερο το σωρό των σκουπιδιών, τα οποία επιβαρύνουν καθημερινά το περιβάλλον το οποίο μας φιλοξενεί.

Με κίνητρο λοιπόν αυτό, και επιδιώκοντας να ωθήσουμε τον αγοραστή να ψωνίζει όσο το δυνατό λιγότερο, έχουμε ξεκινήσει ένα νέο εγχείρημα, όπου παροτρύνουμε τους πελάτες μας, να μας επιστρέφουν ρούχα μας τα οποία έχουν “υπέρ-φορέσει”, ώστε από τις ίδιες πρώτες ύλες, να δημιουργούμε ένα εντελώς νέο ένδυμα, αποκλειστικά σχεδιασμένο για αυτούς. Συγκεκριμένα, διατηρούμε τα ξεχωριστά σχεδιαστικά στοιχεία του επιστραφέντος ενδύματος, ενσωματώνοντάς τα σε ένα νέο, με διαφορετικό τρόπο. Κατ’ αυτό τον τρόπο το craftmanship και η σκληρή δουλειά που ήδη περιλαμβάνει το ένδυμα, παραμένουν ζωντανές και ανεξίτηλες στο χρόνο.

Φωτογραφία : Τζένη Μπραχίμη

Τι είναι για εσάς η ηθική μόδα και τι το διαφορετικό έχει από ό,τι γνωρίζουμε;

Εκτός από την επιλογή φυσικών υλικών, ηθική μόδα σημαίνει, όλα τα ρούχα να κατασκευάζονται υπό φυσιολογικούς ρυθμούς και εργασιακές συνθήκες, σεβόμενοι έτσι τόσο τον εργαζόμενο όσο και τον αγοραστή.

Επιπλέον, για εμάς, μία ακόμη έννοια που οφείλει να συγκαταλέγεται στην ηθική μόδα είναι το inclusivity. Γι’ αυτό το λόγο, σεβόμενες τις ιδιαιτερότητες του κάθε σωματότυπου, δημιουργούμε όλα τα ρούχα μας sur-mesure αποκλειστικά για την κάθε γυναίκα. Παρέχουμε αυτή τη δυνατότητα ακόμη και στο e-shop μας, όπου εκτός από τα 3 παραδοσιακά μεγέθη (S-M-L), υπάρχει και η επιλογή FIT TO SIZE.

Όροι όπως η ηθική μόδα και το sustainability φαίνεται πως απασχολούν όλο και περισσότερο τη βιομηχανία της μόδας. Πώς εξηγείτε αυτή την ανάγκη για ακτιβισμό; Θεωρείτε πως είναι πιο αναγκαίο από ποτέ;

Βλέπουμε ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια στροφή, σε ένα όλο και αυξανόμενο μέρος του καταναλωτικού κοινού, προς τη λογική της περιβαλλοντικά-ευαισθητοποιημένης-μόδας, καθώς όλο και περισσότεροι αρχίζουν να ενημερώνονται και να ανησυχούν για τις διαρκώς αυξάνουσες περιβαλλοντικές και πολιτισμικές επιπτώσεις του fast fashion. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι όντως πιο αναγκαίο από ποτέ γιατί ο πλανήτης μας υποφέρει. Οφείλουμε να έχουμε μία συνολική ευαισθητοποιημένη, ως προς το περιβάλλον, συμπεριφορά, και να μην επικεντρωνόμαστε μόνο στις τροφές που καταναλώνουμε.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Προτεραιότητα στα σχέδια μας αυτή τη στιγμή είναι να καταφέρουμε να διευρύνουμε το κοινό μας και την αγορά μας στο εξωτερικό, ενισχύοντας το brand awareness μας. Ένα μακρινό μας σχέδιο είναι να αποκτήσουμε σε κάποια φάση το δικό μας concept store που θα φιλοξενεί, όχι μόνο 2WO+1NE=2 συλλογές, αλλά και αντικείμενα άλλων δημιουργών που θαυμάζουμε, από διάφορους τομείς των τεχνών, όχι απαραίτητα μόνο του χώρου της μόδας.

Φωτογραφία : Τζένη Μπραχίμη
Φωτογραφία : Τζένη Μπραχίμη

 

Δείτε επίσης τις δημιουργίες που έχουμε ξεχωρίσει από το brand:

[ap_gallery id=”7241″]

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα