Βιώσιμη Μόδα: Δε θα μαντεύατε ποτέ σωστά το πού καταλήγουν τα ρούχα που μένουν απούλητα
Αποθήκη με ρούχα Fast Fashion
Credit|: 123RF

Στον κόσμο της μόδας, η ταχεία εξέλιξη και η ατελείωτη παραγωγή έχουν κατακτήσει την κορυφή των τάσεων τα τελευταία χρόνια. Ο υπερκαταναλωτισμός, ως αποτέλεσμα της γρήγορης μόδας έχει ωθήσει τη βιομηχανία αυτή σε έναν παραλογισμό παραγωγής. Το αποτέλεσμα; Υπερβολικά πολλά ρούχα που παραμένουν απούλητα.

Η Επιδημία του Overproduction

Η βιομηχανία της μόδας, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των καταναλωτών, παράγει αδιακρίτως. Οι αγορές ρούχων ωστόσο στηρίζονται σε προβλέψεις και μόνο. Και αυτές οι προβλέψεις κάποιες φορές πέφτουν έξω και τελικά ο καταναλωτής δεν είναι και τόσο… καταναλωτικός όσο θα περίμεναν! Με τη σειρά τους, οι λάθος προβλέψεις οδηγούν σε τεράστια υπολείμματα αποθεμάτων, τα οποία επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον βασανισμένο μας πλανήτη.  

Αυτή η κατάσταση όχι μόνο έχει υψηλό κόστος για τη γη, με τη βιομηχανία της μόδας να συμβάλλει στο 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά επίσης προκαλεί και τεράστια ποσότητα αποβλήτων.

Στα Αριθμητικά: Το Αναπάντητο Ερώτημα

Περίπου 15-45 δισεκατομμύρια ρούχα μένουν απούλητα, αλλά πού καταλήγουν αυτά τα αφόρετα κομμάτια;

Παλιότερα, οι πολυτελείς μάρκες κατάστρεφαν αχρησιμοποίητα αποθέματα, μια πρακτική που εξακολουθεί να υπάρχει παρά την απαγόρευση στη Γαλλία προκειμένου (κρατηθείτε!) να μην καταλήξουν τα ρούχα αυτά σε χώρες του Παγκόσμιου Νότου, όπως η Γκάνα, η Κένυα και η Χιλή!

Σήμερα, πολλά από αυτά καταλήγουν σε χωματερές ή αποθήκες. Ενώ η ιδέα είναι ότι θα πωληθούν στο μέλλον, τελικά καίγονται ή πετιούνται στη χωματερή, κάτι που επηρεάζει αρνητικά περισσότερο τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον παρά τον ίδιο τον παραγωγό.

Είναι η ανακύκλωση η λύση;

Ενώ η ανακύκλωση αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη μόδα, δεν είναι η μόνη λύση. Το πρόβλημα της υπερπαραγωγής πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη ρίζα του.

Το Pre-Ordering: Η Επανάσταση της βιώσιμης μόδας

Το pre-ordering αναδεικνύεται ως μια δυνητική λύση στο πρόβλημα. Κατά το pre-order, ένα ρούχο παράγεται μόνο όταν υπάρχει αποδεδειγμένη ζήτηση ή παραγγελία (όπως λειτουργούσε κάποτε η υψηλή ραπτική!). Αυτή η πρακτική μειώνει αποτελεσματικά τα αποθέματα και τα υπερβολικά απούλητα ρούχα. Αλλά πόσο πρακτικό είναι για τον πελάτη και την επιχείρηση να κάνουν προ-παραγγελία για ένα μπλουζάκι των 5 ευρώ;

Καθώς κοιτάμε στο μέλλον της μόδας, το ερώτημα παραμένει: υπάρχει σωτηρία για το μέλλον αυτού του πλανήτη ή οδεύουμε προς ένα δεύτερο “big bang” με τη γη να μας «πετάει» από πάνω της προκειμένου να γλιτώσει;

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα