Sustainable Brands: Η top-list μας με εταιρείες μόδας που στέκονται απέναντι από το fast-fashion

Ο μήνας Σεπτέμβριος είναι αφιερωμένος στο περιβάλλον και γι αυτό, κατά τη διάρκειά του γίνονται πολλές δράσεις (σε διάφορους τομείς), για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωσή μας σε σχέση με το πώς να φροντίσουμε καλύτερα γι αυτό.

Η αλήθεια είναι πως ως καταναλωτές μέχρι ώρας έχουμε μάθει να ψωνίζουμε με γνώμονα το τι είναι αισθητικά ωραίο (φυσικά βασιζόμενοι σε υποκειμενικά κριτήρια) και με το τι είναι φιλικά διακείμενο προς την τσέπη μας. Μόνο που μια σωστή καταναλωτική πρακτική μοιάζει με εξίσωση δευτέρου βαθμού και όχι με μια απλή πρόσθεση. Σε αυτή την τετραγωνική εξίσωση για να βρούμε το Χ, δηλαδή την τέλεια αγορά, πρέπει να προσθέσουμε για συντελεστή τον παράγοντα της ηθικής.

Το sustainability δεν είναι μια αφαιρετική έννοια της Ιαπωνικής φιλοσοφίας όπως το Kintsugi και το Ikigai, αλλά μια σύγχρονη επιταγή του κόσμου όλου. Και για να την καταλάβει κανείς προκειμένου να την εφαρμόσει, πρέπει να ξέρει για αρχή ότι η γρήγορη μόδα και τα fast fashion brands είναι ο νο.2 λόγος που το περιβάλλον νοσεί και που οι άνθρωποι (εργατικό δυναμικό) κακοποιούνται σε επαγγελματικά περιβάλλοντα. Πιο αναλυτικά για το πραγματικό κόστος που έχει η γρήγορη μόδα και τα όσα ψωνίζουμε από τα «φθηνάδικα» τύπου Shein μπορείτε να δείτε παρακολουθώντας το True Cost.

Εμείς σήμερα δεν θα αναλύσουμε αυτή την παθογένεια της μόδας, μια και το έχουμε κάνει ξανά και ξανά στο παρελθόν, αλλά θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα «Μα καλά, από πού μπορώ να ψωνίσω στα αλήθεια ηθική μόδα, εύκολα και χωρίς να δώσω όλες μου τις οικονομίες;». Θα μιλήσουμε επίσης για εκείνα τα brands που είναι όντως ethical και όχι για εκείνα που στο βωμό του μάρκετινκ πλασάρονται ως τέτοια, ή δεσμεύονται να γίνουν ethical/sustainable μέχρι το επόμενο big bang –ήτοι τη χρονιά 5000.

Τα χρόνια που λίγο-πολύ όλα τα brands διακηρύσσουν μια χι δέσμευση απέναντι στο περιβάλλον για το μακρινό μέλλον, ακολουθώντας τις αρχές της βιωσιμότητας, θολώνοντάς μας τα νερά για το αν είναι όντως sustainable επιλογές, εμείς ξέρουμε που βρίσκεται η αλήθεια… στα παρακάτω.

Patagonia

Το brand Patagonia, είναι ένα από τα πρώτα που υπερασπίστηκαν την περιβαλλοντική ηθική στη βιομηχανία, ήταν επίσης από τα πρώτα που χρησιμοποίησε ανακυκλωμένα υλικά και στράφηκε στο οργανικό βαμβάκι. Το αμερικάνικο Patagonia συνεχίζει να επεκτείνει τη δέσμευσή του στην εργασιακή ηθική και συνεργάζεται με εργοστάσια των ΗΠΑ όσο πιο συχνά μπορεί. Το ξεχωρίζουμε για τον θετικό αντίκτυπο που έχουν τα fair trade εργοστάσιά του παγκοσμίως και για τη μεταχειρισμένη συλλογή Worn Wear.

Reformation

Mε έδρα το Λος Άντζελες δημιουργεί προϊόντα μόνο από βιώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά με φιλοσοφία δίκαιου μισθού (fair wage). Η αφοσίωση της Reformation στη βιώσιμη παραγωγή επιβεβαιώνεται σε κάθε προϊόν που συνοδεύεται από μια περιγραφή του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος.

Sézane

Ξεκίνησε μόνο διαδικτυακά για να μειώσει το αποτύπωμα του, εστιάζοντας στη μηδενική παραγωγή απορριμμάτων όσο το δυνατόν περισσότερο. Το 2017, το γαλλικό (αυτή τη φορά) brand Sézane δημιούργησε μια φιλανθρωπική πρωτοβουλία, την DEMAIN, για να βοηθήσει τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις ίσες ευκαιρίες, δίνοντας πάνω από 4,5 εκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα. ‘Εχει μια μεγάλη συλλογή από ρούχα και αξεσουάρ ενώ χρησιμοποιεί πιστοποιημένα οργανικά και βιώσιμα υλικά, ανακυκλωμένες συσκευασίες, και ακολουθεί πρόγραμμα ανακύκλωσης.

Girlfriend Collective

Tο Girlfriend Collective κάνει πιο προσιτά τα βιώσιμα αθλητικά ρούχα, με μεγέθη έως και το 6XL (προσφέρει ακόμη και ρούχα εγκυμοσύνης). Σχεδόν όλα τα κομμάτια είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια — τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν ξανά μέσω του προγράμματος pre-loved. Μιλάμε για SA8000 πιστοποιημένη ηθική παραγωγή, ανακυκλωμένα και βιώσιμα υλικά, κυκλικές πρωτοβουλίες, ανακυκλώσιμες συσκευασίες και οικολογικές βαφές.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα