Η creative director και σχεδιάστρια Φανή Τσαντίλη φωτογραφίζεται στο InStyle με τα πιο καλοκαιρινά looks και μιλά για τη μόδα

Τoπ ΆLE, The Non Usual Casual, ale. com. Σορτς attrattivo, attrattivo.gr. Μαγιό United Colors of Benetton, gr.benetton.com. Γυαλιά ηλίου French Retro, bairamoglou.gr.

Η  Φανή είχε την τύχη να γεννηθεί σε μια επαγγελματικά επιτυχημένη οικογένεια που αγαπά τη μόδα και πολύ σοφά την παρότρυνε να εκμεταλλευτεί την καλλιτεχνική της φλέβα. Έτσι, σπουδάζοντας και αποκτώντας η ίδια μεγάλη εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό, σήμερα είναι υπεύθυνη για όλο το δημιουργικό τμήμα της εταιρείας Τσαντίλης.

Τοπ και σορτς H&M, h&m.com. Πλατφόρμες Miu Miu, Kαλογήρου

Από ποια ηλικία άρχισες να ανακαλύπτεις τη μόδα;

Το όνομα Τσαντίλης μετράει ήδη εκατό χρόνια στον χώρο της μόδας και με τον αδελφό μου είμαστε η τέταρτη γενιά που συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον κλάδο του υφάσματος. Οπότε η σχέση με τη μόδα ξεκίνησε από τη στιγμή που γεννήθηκα. Θυμάμαι από μικρή ηλικία να πηγαίνω στα μαγαζιά μας με ενθουσιασμό. Ήμουν 21 ετών όταν ξεκίνησα να εργάζομαι στην εταιρεία, όπου η καθημερινή μου ενασχόληση με τη μόδα συνέβαλε στο να αρχίσω να την ανακαλύπτω και να την ακολουθώ. Η επιρροή της ήταν καταλυτική, διαμορφώνοντας την αισθητική, το στιλ και την προσωπικότητά μου.

Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς ενεργά με τις επιχειρήσεις Τσαντίλης και ποιος είναι ο ρόλος σου αυτή τη στιγμή σε αυτές;

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Αγγλία, επέστρεψα στην Ελλάδα με σκοπό να δουλέψω για έναν χρόνο και να φύγω ξανά για μεταπτυχιακό στο Μιλάνο. Λόγω όμως της οικονομικής κρίσης τότε στην Ελλάδα δεν τα κατάφερα. Έτσι, έμεινα εδώ και ξεκίνησα να δουλεύω στην εταιρεία για τα επόμενα επτά χρόνια, μέχρι τo 2014, όταν και μετα – κόμισα πάλι στο Λονδίνο. Εκεί αποκόμισα καινούριες εμπειρίες, γνώσεις, ιδέες και πειραματίστηκα σε νέα εργασιακά πεδία. Γυρνώντας ξανά πίσω, ξεκίνησα να εργάζομαι στην επιχείρηση γυναικείων υφασμάτων, δίπλα στον πατέρα και τον αδελφό μου, και σήμερα ο ρόλος μου στην εταιρεία αφορά το δημιουργικό της κομμάτι. Είμαι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και το στήσιμο των βιτρινών, για τα social media, όπως και την προώθηση του brand μας. Όλα αυτά έχω την τύχη να τα συνδυάζω με ταξίδια στο εξωτερικό, όπου συμμετέχω με τον αδελφό μου στην επιλογή των υφασμάτων αλλά και στον σχεδιασμό ρούχων και χειροποίητων αξεσουάρ χρησιμοποιώντας τα υφάσματά μας.

Μαγιό Veronica Beard, attica. Tζιν παντελόνι με ζώνη-φουλάρι Marks & Spencer, marksandspencer.gr. Κοσμήματα από προσωπική συλλογή.

Η οικογένειά σου σε επηρέασε στο να ακολουθήσεις και εσύ τον δρόμο της μόδας;

Η αλήθεια είναι πως ήταν το όνειρο του πατέρα μου. Θυμάμαι έντονα τη χρονιά στο σχολείο που έπρεπε να αποφασίσω ποιο πανεπιστήμιο θα διαλέξω. Πήγα σε εκείνον να το συζητήσουμε και είχε έρθει πλήρως ενημερωμένος για όλα τα πανεπιστήμια και τους κύκλους σπουδών που είχαν να κάνουν με τη μόδα. Σίγουρα για πολλά κορίτσια ο χώρος αυτός φαντάζει ονειρικός, πόσο μάλλον όταν η οικογένειά σου είναι πετυχημένη σε αυτό. Θαύμαζα πολύ τον πατέρα μου για το γούστο του, την αισθητική του και για ό,τι είχε καταφέρει και σίγουρα μετά από κάποια στιγμή ήταν προσωπική ανάγκη να συνεχίσω τον δρόμο αυτό, προσθέτοντας όμως και έναν αέρα ανανέωσης.

Φόρεμα Polo Ralph Lauren, attica.

Τι όνειρα κάνεις για το μέλλον σου στην επιχείρηση;

Αυτό για το οποίο μας γνωρίζει ο κόσμος όλα αυτά τα χρόνια είναι η λιανική πώληση γυναικείων υφασμάτων. Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι το να αγοράσουν ένα ύφασμα και να το ράψουν είναι χρονοβόρο και ακριβό. Αυτή την ιδέα θέλω να αλλάξω. Με χαροποιεί ιδιαίτερα όταν έρχονται φίλες μου και μου ζητούν να τις βοηθήσω στον σχεδιασμό του ρούχου από ένα ύφασμα που έχουν διαλέξει. Αυτό με έκανε να θέλω να αναπτύξω και να παρέχω μια υπηρεσία παροχής ιδεών και συμβουλών προς όλους εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό.

Με το κομμάτι του σχεδιασμού θα ήθελες να πειραματιστείς;

Ο σχεδιασμός των ρούχων και η κατασκευή αντικειμένων χρησιμοποιώντας υφάσματά μας είναι κάτι το οποίο έχω ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσω. Όσο καιρό χρησιμοποιώ το ύφασμα ως «πρώτη ύλη», εκτός από τις ιδέες που μου δίνει για τον σχεδιασμό των ρούχων, με έχει εμπνεύσει στο να θέλω να σχεδιάσω τα δικά μου σχέδια υφασμάτων, να πειραματιστώ με υφές και τεχνικές και να ανακαλύψω εναλλακτικές μορφές χρήσης του, πέραν του ρουχισμού. Παρακολουθώ ήδη σχετικά σεμινάρια και πιστεύω ότι θα με βοηθήσουν στον στόχο μου να το ενσωματώσω όλο αυτό στις μελλοντικές μου συλλογές.

Φούτερ Τοmmy Jeans, Tommy Jeans Stores. Σλιπ από μαγιό Τommy Hilfiger, Tommy Hilfiger Stores. Κάλτσες United Colors of Benetton, gr.benetton.com. Ελβιέλες Η&Μ, h&m.com.

Πώς βιώνεις την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και σε τι βαθμό πιστεύεις ότι θα επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού;

Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης η χώρα φαινόταν να μπαίνει στις αρχές αυτού του έτους σε τροχιά ανάπτυξης. Και ενώ η ψυχολογία και το ηθικό των επιχειρηματιών είχε αρχίσει να αναπτερώνεται, ο ερχομός της πανδημίας ανέκοψε αυτή τη θετική πορεία. Έχοντας ξεκινήσει την επαγγελματική μου σταδιοδρομία στις αρχές της οικονομικής κρίσης, έμαθα ότι μέσα από κάθε κατάσταση προσφέρονται ευκαιρίες. Έτσι λοιπόν και τώρα, μέσω της πανδημίας, παρουσιάστηκε η ευκαιρία σε επιχειρηματίες όλων των κλάδων να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικούς τρόπους προώθησης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.

Θα σκεφτόσουν να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στο εξωτερικό ή ακόμη και να επεκτείνετε την ίδια την επιχείρηση;

Βεβαίως. Είναι κάτι που έχω ήδη σκεφτεί και σε προσωπικό επίπεδο αλλά και κατ’ επέκταση ως επιχείρηση είναι ένα βήμα που θα θέλαμε να πραγματοποιήσουμε. Θεωρώ πολύ σημαντικό πρωτίστως να οργανωθούν οι ιδέες μας και να αναπτυχθούν στην Ελλάδα. Έτσι θα είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα μόλις δοθεί η ευκαιρία.

Μαγιό Maa Βoo Swimwear, attica. Γυαλιά ηλίου Tous, De Rigo Hellas.

Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή που σου έδωσαν οι δικοί σου άνθρωποι για να γίνεις και εσύ μια επιτυχημένη επαγγελματίας;

Για μένα, η συμβουλή μπορεί να οριστεί και ως εμπειρία. Δηλαδή, μεταφράζουμε τις εμπειρίες που ζούμε σε συμβουλές που δίνουμε σε κάποιον άλλο. Η αγάπη για αυτό που κάνεις, σε συνδυασμό με την προσήλωση στον στόχο σου, τα μικρά και σταθερά βήματα για την κατάκτηση της κορυφής αλλά συγχρόνως το να είσαι ευέλικτος και ανοιχτόμυαλος είναι κάποιες από τις συμβουλές που μου έχουν δώσει οι δικοί μου άνθρωποι. Το μότο που με εκφράζει απόλυτα είναι το «Try and fail, don’t fail to try», διότι τελικά η αποτυχία είναι απλά ένα ακόμη σκαλοπάτι που σε φέρνει πιο κοντά στην επιτυχία.

Φόρεμα από ολομέταξο ύφασμα Τsantilis Fabrics σε σχέδιο Fani Tsantili. Ελβιέλες Η&Μ, h&m.com.

Από τη Ζωή Μίχα

Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος

Styling: Πέννυ Ιωαννίδου

Μακιγιάζ-Μαλλιά: Κωνσταντίνα Μιχοπάνου

Ευχαριστούμε το Halandri Tennis Club για τη φιλοξενία

(Γαρυττού 13, Χαλάνδρι, τηλ. 210-6007830).