Peplum: Η ιστορία του εμπνευσμένου από την αρχαία Ελλάδα trend που επιστρέφει
Credit: Robert Wun

Πριν μερικές ημέρες, η Florence Pugh παρευρέθηκε στα Critics’ Film Awards του Λονδίνου, φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα Robert Wun Couture που διέθετε ένα στοιχείο, από τις μεγαλύτερες τάσεις της δεκαετίας του 2010 -το peplum. Το φόρεμα είχε μίνιμαλ φούστα και κλειστή λαιμόκοψη κι έτσι το κεντρικό στοιχείο του φορέματος ήταν οι ογκώδεις λεπτομέρειες στην μέση.

Mια εμφάνιση που δίχασε τα κοινωνικά δίκτυα. Φαίνεται όμως ότι η διάσημη ηθοποιός δεν είναι η μόνη που υποστηρίζει την επιστροφή του peplum ανάμεσα στις τάσεις. Η παγκόσμια πλατφόρμα αγορών μόδας Lyst σημείωσε αύξηση 10% από μήνα σε μήνα στις αναζητήσεις για στιλ peplum το 2022. Ενώ τα Y2K trends κυριαρχούν στη μόδα εδώ και καιρό, οι συλλογές για τον χειμώνα του 2023 και οι πρόσφατες red carpet εμφανίσεις των celebrities, δείχνουν ότι είναι η στιγμή για το peplum να επιστρέψει.

Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι όταν τελείωσε η δεκαετία του 2010 (μόλις πριν από τρία χρόνια δηλαδή), η τάση βρέθηκε σχεδόν σε κάθε λίστα με ξεπερασμένες τάσεις της μόδας, που έπρεπε πάση θυσία να αφήσουμε πίσω..

Γιατί το peplum έχει μείνει στην ιστορία ως μία αμφιλεγόμενη τάση σε μια εποχή που τα χαμηλοκάβαλα παντελόνια, ακόμα και το exposed thong είναι σε άνοδο;

Όταν σκεφτόμαστε το peplum του 2010, στο μυαλό μας έρχονται εικόνες από tank tops που τελείωναν με ένα πλούσιο κομμάτι ελαστικού υφάσματος που σχημάτιζε χαλαρές πιέτες. Το τελικό αποτέλεσμα έμοιαζε με υβρίδιο αθλητικού σουτιέν και business casual πουκαμίσου και φορέθηκε από κάθε σταρ της Disney στο κόκκινο χαλί, αλλά και από κάθε απλή γυναίκα σε μια ημέρα shopping-therapy. Ρούχα με peplum φορέθηκαν τότε σχεδόν σε κάθε print που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, με πολύχρωμα, μακριά κολιέ, στενές φούστες και gladiator σανδάλια.

Όμως η πρόσφατη επιστροφή του δεν θυμίζει σε τίποτα τις άχαρες εκδοχές των 00s.

H ιστορία του

Το “Peplum” – ή “πέπλο” – είναι μια ελληνική λέξη για τον χιτώνα. Συνδέθηκε με το ελληνορωμαϊκό φόρεμα, γνωστό για το πολυεπίπεδο εφέ του που δημιουργείται χάρη στον τρόπο που πέφτει το βαρύ ύφασμα, το οποίο διπλώνει στην πάνω άκρη του χιτώνα. Παρά τις ρίζες του, οι ιστορικοί της μόδας συνέδεσαν το peplum με τον 19ο αιώνα.

Μία από τις πρώτες τεκμηριωμένες χρήσεις του όρου βρίσκεται σε ένα τεύχος της δεκαετίας του 1860 του Godey’s Lady Book, ενός αμερικανικού γυναικείου περιοδικού που εκδόθηκε από το 1830 έως το 1878, το οποίο εμφάνιζε μπούστα που κατέληγαν να ανοίγουν πάνω από τους γοφούς.

Στις πρώτες του εκδοχές, το peplum ήταν ραμμένο σε μια φούστα στο ύψος της μέσης, σε αντίθεση με τις περισσότερες σύγχρονες εκδοχές που είναι προσαρτημένο στα τοπ. Μόλις τις δεκαετίες του 1930 και του 1940 έγινε δημοφιλής η μοντέρνα εκδοχή, με τα σακάκια να στενεύουν στη μέση και να εκτείνονται πέρα από τους γοφούς σαν φούστα, ως αποτέλεσμα της δημοτικότητας του «New Look» του Christian Dior. Αμέσως μετά, το peplum στόλισε τα πάντα, από φορέματα μέχρι τοπ.

Επωνυμίες όπως η Jil Sander, ο Peter Pilotto και ο Alexander McQueen παρουσίασαν φουτουριστικές και γεωμετρικές εκδοχές στην πασαρέλα στις αρχές των 2010s. Την άνοιξη του 2022, το είδαμε να κάνει δειλά δειλά την εμφάνιση του στις συλλογές των Givenchy και Dior, ενώ για τον χειμώνα του 2023 ο οίκος Proenza Schouler το πρόσθεσε σε τοπ και μίνι φορέματα.

Proenza Schouler F/W 2022 – 2023
Proenza Schouler F/W 2022 – 2023

Την ίδια στιγμή ο σχεδιαστής με καταγωγή από το Hong Kong και έδρα το Λονδίνο, Robert Wun, έχει πάει το παιχνίδι με τις πτυχώσεις σε άλλο επίπεδο στις πρόσφατες συλλογές του.

Ενώ το peplum συχνά θεωρείται μια τάση που είτε την αγαπά κανείς είτε την μισεί, η θέση του στην ιστορία της μόδας και οι ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι είναι ένα στοιχείο που δεν φεύγει από την μόδα ή τουλάχιστον κάθε τόσο επιστρέφει. Είναι κλασικό.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα