Λοιπόν, ήταν τίμιο και έγινε πράξη. Η Gen Z ανέδειξε το french girl style το οποίο έγινε τελικά TikTok-viral, κάνοντάς μας να νιώθουμε ότι είναι και πάλι 2014. Για να είμαστε ειλικρινείς, μας εκπλήσσει που δεν συνέβη νωρίτερα. Ήδη, το #frenchbeauty, το #frenchgirlstyle και ακόμη και το #frenchnailstyle έχουν ξεπεράσει τα 23 εκατομμύρια, 371 εκατομμύρια και 21 εκατομμύρια προβολές αντίστοιχα, μαζί με αμέτρητα βίντεο με το «πώς να δημιουργήσετε μια παριζιάνικη γκαρνταρόμπα» και «έτσι κάνω το μακιγιάζ μου σαν cool chic Γαλλίδα». Ακόμη και η Jeanne Damas, ένα από τα πιο δημοφιλή French girls του Instagram και ιδρύτρια της γαλλικής εταιρείας Rouje Paris, έχει μπει στο Tik Tok -και μοιράζεται βίντεο-στιγμιότυπα από την ρουτίνα ομορφιάς και το μακιγιάζ της, καθώς και τα καθημερινά της outfits.
@jeannedamasofficial Get wedding guest ready with me 🕊 #weddingguestoutfit #ootd #tiktokfashion ♬ La femme à la peau bleue – Chez toi – Vendredi sur Mer
Η αισθητική των Γαλλίδων δεν είναι κάτι καινούργιο και σίγουρα δεν είναι μια τάση που ξεκίνησε στο TikTok, όπως το barbiecore, το weird girl ή το coastal grandmother. Η αισθητική των Γαλλίδων έχει ξεχωρίσει από τα μέσα της δεκαετίας του ’00 με βιβλία όπως How To Be Parisian Wherever You Are, Pinterest πίνακες με ασπρόμαυρες εικόνες της Jane Birkin, αναρτήσεις στο Tumblr με θέμα “The French Girl Aesthetic: How To Get The Look” και από τις πρώτες μέρες του Instagram. Με τα χρόνια, η αισθητική των Γαλλίδων έχει επεκταθεί ακόμη και πέρα από τη μόδα και την ομορφιά -σε όλες τις πτυχές της ζωής. Πώς να τρώτε σαν Γαλλίδα, πώς να μιλάτε, πώς να βγαίνετε ραντεβού και ακόμη, σύμφωνα με τους New York Times, πώς να ωριμάζετε σαν Γαλλίδα..!
@jeannedamasofficial 4 ways to style @Rouje Paris new knit corset #tiktokfashion #rouje ♬ Let Me Blow Ya Mind – Eve
Αλλά όσο περνούσε ο καιρός, οι άνθρωποι άρχισαν να επικρίνουν την «αισθητική», αποκαλώντας την «μύθο».
Πράγματι, η αισθητική -ή ο μύθος- αφορά ως επί το πλείστον γυναίκες του δυτικού κόσμου, αδύνατες, και ασυνείδητα μας σπρώχνει σε δίαιτες από τσιγάρα και καφέ (χαρακτηριστικές συνήθειες των παριζιάνων). Η λίστα με τις χαρακτηριστικές περσόνες του je ne sais quoi περιλαμβάνει γυναίκες πολύ συγκεκριμένων χαρακτηριστικών όπως, Jane Birken, Bridget Bardot, Françoise Hardy, Caroline de Maigret, και τώρα — Jeanne Damas, Camille Rowe, Camille Charrière και Lily Rose Depp, και σίγουρα δεν περιλαμβάνει την διαφορετικότητα.
Ίσως γι’ αυτό και γίνεται λόγος για μύθο και όχι για ρεαλιστική απεικόνιση του πραγματικού γαλλικού στιλ. Το ρεύμα αυτό έχει επικριθεί και από τους ίδιους τους Γάλλους, χαρακτηρίζοντάς τον ως ανακριβή αναπαράσταση του πολιτισμού τους. Αρκεί να θυμηθεί κανείς την αντίδραση τους στην πρεμιέρα της Emily In Paris πίσω στο 2020. Ένα γαλλικό blog έγραψε: «Μειώνει τους κατοίκους της πρωτεύουσας σε άθλιους σνομπ που κρατούν τσάντες Birkin, που ανάβουν ένα τσιγάρο τη στιγμή που βγαίνουν από το γυμναστήριο.» Ένα άλλο έγραψε: «Το Παρίσι απεικονίζεται ως η φανταστική χώρα του «Moulin Rouge, Coco Chanel, των baguette και του Ratatouille».
Σε ό,τι αφορά τις τάσεις εμπνευσμένες από την αισθητική των Γαλλίδων καλό είναι να κρατάμε ό, τι είναι λογικό και εφαρμόσιμο και να αποφεύγουμε παράλογα πρότυπα ομορφιάς και επικίνδυνες πρακτικές. Ξέρουμε ότι οι Γαλλίδες αγαπούν καθετί διαχρονικό και κομψό. Και μιας και το αναφέραμε, τα παρακάτω σύνολα δείχνουν αυτό ακριβώς.