Corset Waist: Έτσι είναι σήμερα το New Look του Dior -το είδαμε και στις πασαρέλες των τοπ οίκων μόδας
Credit: Proenza Schouler

Δύο χρόνια μόνο μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ο Γάλλος couturier, Christian Dior, δημιούργησε μια φόρμα – στιλ ντυσίματος, που έμελλε να μείνει στην παγκόσμια ιστορία της μόδας ως New Look. Μέχρι τότε οι γυναίκες φορούσαν ρούχα που σήμερα θα τα κατατάσσαμε στο στιλ utility, μια και εν καιρώ πολέμου δεν ασχολούταν κανείς με τη μόδα. Τα ρούχα τους έπρεπε να είναι πρακτικά και να αφήνουν ελευθερία κινήσεων -σαν στολές. Απλές Α γραμμές επικρατούσαν και τα φορέματα έρχονταν κάτω από το γόνατο. Τότε είναι που βλέπουμε τα πρώτα wrap φορέματα.

Dior

Όλα αυτά πριν το New Look του Dior, το οποίο έδωσε μια νέα τροπή στο ντύσιμο της εποχής και καθόρισε τα 50s. Στενή μέση, ένταση στους γοφούς και fitted σακάκια με στρογγυλούς ώμους. Το φεμινιστικό κίνημα της εποχής τον κατηγόρησε βέβαια… Καθόλου δεν άρεσε που περιόριζε τις γυναίκες τόσο πολύ με τα τόσο στενά ρούχα του, ούτε που με τα έξτρα τούλια του έδινε έμφαση στην περιοχή των γοφών. «Αποτρεπόμαστε τα φορέματα μέχρι το πάτωμα! Γυναίκες, συμμετάσχετε στον αγώνα για την ελευθερία με τον τρόπο του ντυσίματος!» έλεγαν τα πανό της λέσχης Little-Below-the-Knee που οργάνωσε τότε μια διαμαρτυρία ενάντια στο New Look στο Σικάγο. Και η Coco Chanel είχε σχολιάσει κοροϊδευτικά ότι «ο Dior δεν ντύνει τις γυναίκες, τις επενδύει!» αναφερόμενη στις πολλές στρώσεις υφάσματος που χρειάζονται για την χαρακτηριστική Α line φούστα του και τις υπερβολικές φόρμες που δεν ακολουθούν φυσικά το γυναικείο σώμα.

Κι ενώ τα 50s έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και Coco Chanel και Christian Dior δεν υπάρχουν πια (παρά η φήμη τους και το όραμά τους συνεχίζει μέσα από τους οίκους τους), το New Look επιστρέφει. Σε μια άλλη κοινωνία, με άλλα θέλω κι άλλες ανάγκες. Παράδοξο; Ίσως και να είναι λίγο. Κι εγώ ακόμα που γράφω αυτό το κείμενο, το σκέφτομαι κι ας πληκτρολογώ τις λέξεις. Αλλά δεν γίνεται να μην παρατηρήσω την ομοιότητα που έχει το Bar Jacket του Dior με τους κορσέδες και τα στιλ peplum που είδαμε στις πασαρέλες στις συλλογές για Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023 καθώς και στις συλλογές για το ερχόμενο Φθινόπωρο/Χειμώνας 2023. Φαίνεται σαν οι σχεδιαστές να προσεγγίζουν πια τις γυναικείες καμπύλες κάπως πιο οριοθετημένα και σε κανονιστικά σχήματα.

Schiaparelli

Θα αναρωτηθεί τώρα κάποιος… Κορσέδες και μέση κλεψύδρα σε μια εποχή που μαχόμαστε όλοι για την γυναικεία ενδυνάμωση, το body positivity και την ελευθερία; Σε μια εποχή που αντιμαχόμαστε τη σεξουαλικοποίηση των μερών του σώματος; Όντως, σε όλη την ιστορία της μόδας ο κορσές ήταν ο μεγάλος σύμμαχος των couturiers, των σχεδιαστών και των στιλιστών για να μειώσουν τους όγκους οπτικά. Το 2023 όμως οι μεγάλοι οίκοι μόδας όπως ο Schiaparelli, ο Erdem ή ο Proenza Schouller υποστηρίζουν την προσθήκη όγκων σε στρατηγικά σημεία (στην κορυφή ή στο κάτω μέρος στη μέση) για να ξεγελάσουν το μάτι και να δώσουν αυτό το εφέ της κλεψύδρας, χωρίς να (κατα)πιέσουν τις γυναίκες με στενά και άβολα ρούχα. Θα λέγαμε ότι δημιουργούν μια οπτική ψευδαίσθηση περισσότερο…

Dior

Τώρα το γιατί έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους εκεί -στη στενή μέση και στο μεγάλο στήθος και γοφούς… η κοινωνία και οι σχεδιαστές θα μας το αποκαλύψουν σύντομα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα