Η μόδα και η βιομηχανία της ένδυσης αποτελεί αντικείμενο λατρείας για αμέτρητους ανθρώπους παγκοσμίως.
Ως βιομηχανία όμως, αποτελεί και έναν από τους κυριότερους παράγοντες μόλυνσης του περιβάλλοντος, ενώ στο βωμό της κακοποιούνται ζώα και καταπατώνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Κι αυτά δεν γίνεται να τα παραβλέψουμε. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια για στροφή προς μια πιο βιώσιμη και ευσυνείδητη μόδα. Πολυτελείς οίκοι, δημοφιλή brands και νέοι δημιουργοί, αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις, αναζητούν συνεχώς νέες πρωτοποριακές λύσεις, επενδύουν σε νέες τεχνολογίες και υλικά. Αυτή την φορά μία πρωτοβουλία της PETA έρχεται να θέσει στους δημιουργούς το μεγαλύτερο στοίχημα.
Η PETA θα απονείμει 1 εκατομμύριο δολάρια στην πρώτη ανεξάρτητη ή μικρή επιχείρηση που θα αναπτύξει επιτυχώς μια εξελιγμένη εναλλακτική λύση animal free μαλλιού, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, η ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων.
Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό της PETA θα μπορούν να υποβάλουν δείγμα υφάσματος και σχέδιο παραγωγής για το vegan υποκατάστατο μαλλιού τους μέχρι τις 28 Ιουλίου 2023. Τα υλικά που θα υποβληθούν θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να είναι βιολογικής βάσης ή βιοδιασπώμενα ή/και ανακυκλώσιμα.
Τα υλικά θα πρέπει να είναι βιολογικής βάσης ή βιομηχανικής, βιοαποικοδομήσιμα ή/και ανακυκλώσιμα και να έχουν την ικανότητα να παράγονται σε πολλαπλά βάρη. Όπως το παραδοσιακό μαλλί, το υλικό πρέπει επίσης να απορροφά την υγρασία, να εξουδετερώνει τις οσμές και να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος, δήλωσε η PETA.
Μόλις εγκριθεί ένα υλικό, ο δημιουργός του θα πρέπει επίσης να επιδείξει την εμπορική του απήχηση: να δείξει την ικανότητα να το παράγει σε κλίμακα και να πείσει τουλάχιστον έναν κορυφαίο λιανοπωλητή ρούχων από τους κορυφαίους 10 να πουλήσει και να διαθέσει το προϊόν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Η πρόκληση έρχεται σε μια περίοδο ακμάζουσας καινοτομίας στον αγώνα για την αντικατάσταση των ζωικών ινών με υλικά επόμενης γενιάς, με τις επενδύσεις να υπερδιπλασιάζονται σε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2021, σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Material Impact Initiative.
Η βιομηχανία της μόδας βρίσκεται στη μέση της ολοένα και πιο έντονης συζήτησης σχετικά με τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας διαφόρων φυσικών ζωικών ινών σε σύγκριση με τις εναλλακτικές επιλογές vegan, οι οποίες συνήθως χρησιμοποιούν συνθετικές ίνες που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα. Ακρυλικά και πολυεστερικά νήματα, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται συνήθως αντί για μαλλί για την παραγωγή πλεκτών.
Οι αιτήσεις άνοιξαν με είσοδο περιορισμένη σε οποιοδήποτε άτομο, ομάδα ή εταιρεία με ετήσια έσοδα κάτω από 30 εκατομμύρια δολάρια.