Charles James: Γνωρίστε τον δημιουργό που ενέπνευσε το Costume Institute για το φετινό Met Gala

Κάθε χρόνο περίπου τέτοιον καιρό, λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο λαμπερά γεγονότα της μόδας. Αν λοιπόν τα μοντέλα δίνουν τον καλύτερο ενδυματολογικά εαυτό τους στις Εβδομάδες Μόδας και οι ηθοποιοί στα Oscar, τότε στο Met Gala που διοργανώνει το Costume Institute του Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης,είναι όλοι εναντίον όλων. Βέβαια αυτό το event έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί έχει συγκεκριμένο dress code και έτσι οι διάσημοι -και πολύ πλούσιοι- προσκεκλημένοι πρέπει να βάλουν όλο τη φινέτσα αλλά και τη φαντασία τους να δουλέψουν, έτσι ώστε να εντυπωσιάσουν, μεταξύ άλλων και την πιο απαιτητική κυρία της Μόδας, την Anna Wintour.

Μετά το περσινό Gala με θέμα Punk: From Chaos to Couture, όπου εντυπωσιαστήκαμε με τη Sarah Jessica Parker και σχεδόν τρομάξαμε με την Kim Kardashian, το επόμενο που θα λάβει χώρα στις 5 Μαΐου, έχει θέμα τον θρυλικό couturier Charles James. Πρόκειται για έναν δημιουργό που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό, η προσφορά του όμως στη μόδα είναι τεράστια, καθώς είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά όρισε την υψηλή ραπτική.

Γεννήθηκε το 1906 στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά η καταγωγή του ήταν κατά το ήμισυ από τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 έχτισε μια επιτυχημένη καριέρα στο Παρίσι αλλά η οικονομική λιτότητα που έπληξε την Ευρώπη όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τον ανάγκασε να φύγει για την Αμερική, όπου έγινε πραγματικά διάσημος στα 1950s. Αν και το ταλέντο του ήταν κάτι που η μόδα δεν είχε γνωρίσει μέχρι τότε, σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή του έπαιξαν προσωπικότητες που είχε την τύχη να γνωρίσει στη Μεγάλη Βρετανία, όπως οι Evelyn Waugh, Francis Rose,  και κυρίως ο Cecil Beaton. Γνωστός για τα ιδιαίτερα σχέδιά του, ο James συνήθιζε να συμπεριφέρεται στα ρούχα του σαν να ήταν γλυπτά. Αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που τον έκανε διάσημο και χάρισε μοναδικό χαρακτήρα στις δημιουργίες του.

Το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης διοργανώνει μια έκθεση αφιερωμένη στον θρυλικό σχεδιαστή του 20ού αιώνα, η οποία επικεντρώνεται στην αρχιτεκτονική των σχεδίων του, αλλά και στη ζωή του ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική. Ο τίτλος της θα είναι «Charles James: Beyond Fashion». Η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου εκατό φορέματα του σχεδιαστή. Ανάμεσά τους, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά και μερικές από τις πιο γνωστές δημιουργίες του, που γεννήθηκαν κατά τις δεκαετίες 1950 και 1960, όπως τα Four-Leaf Clover, Butterfly, Tree, Swan και Diamond. 

Με αφορμή λοιπόν μια από τις πιο σημαντικές εκθέσεις στην ιστορία του, το The Anna Wintour Costume Design Center -όπως ονομάζεται πλέον το Costume Institute- έδωσε στους υψηλούς προσκεκλημένους αυτό το θέμα για φέτος. Εμείς ανυπομονούμε να δούμε τις επιλογές των διάσημων κυριών.

Κατεβάστε τώρα το νέο τεύχος του InStyle εντελώς δωρεάν στο iPad

Διαβάστε επίσης: Το Met της Νέας Υόρκης τιμά την Anna Wintour