Τα καλσόν φέτος αλλάζουν χρώμα και υλικό

Instagram @jennycipoletti

Τα καλσόν μπορούμε να τα βρούμε σε διάφορα χρώματα. Μαύρα, καφέ, κόκκινα,γκρι, nude και μοβ. Μπορούμε να τα βρούμε και σε διάφορα μοτίβα. Glittery υφάσματα, χαρούμενα μοτίβα, ιδιαίτεροι συνδυασμοί. Η αλήθεια όμως είναι πως δεν τα έχουμε δει ποτέ πράσινα.

Τα καλσόν αλλάζουν και δεν θα είναι πια όπως τα γνωρίζαμε. Για όσους αμφιβάλλουν για το εάν η μόδα, η βιωσιμότητα και η ανακύκλωση μπορούν να συνεργαστούν και να περάσουν ένα κοινωνικό μήνυμα για την μόλυνση του περιβάλλοντος, μάλλον ήρθε η στιγμή να αλλάξουν άποψη.

Ολοένα και περισσότερα brands επιλέγουν να αποκλείσουν το νάιλον από τις παραγωγές τους και προτιμούν να χρησιμοποιήσουν υφάσματα και υλικά για τα καλσόν τους, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τα καλσόν μάλιστα είναι από τα πιο αναλώσιμα items της μόδας ακριβώς επειδή είναι “πλαστικό μίας χρήσης” και αυτό όπως φαίνεται πρόκειται να αλλάξει. Ο Daniel Clayton, ιδρυτής της εταιρείας Legwear δήλωσε στην Guardian πως υπάρχουν πάνω από 103.000 τόνοι απορριμμάτων από καλσόν που δημιουργούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος δημιούργησε το brand του τον Ιανουάριο του 2019 με σκοπό να δημιουργήσει το “βιώσιμο καλσόν” με σεβασμό προς το περιβάλλον.

Η Linn Frisinger, ιδρύτρια του brand Swedish Stockings δημιούργησε την εταιρεία της 2013 με σκοπό και όνειρο να αλλάξει και να επηρεάσει ολόκληρη τη βιομηχανία καλτσοποιιών, η οποία είναι μία από τις πιο παραδοσιακές, αλλά και μία από τις κυριότερες πηγές ρύπανσης. Από το 2013 μέχρι σήμερα μάλιστα, όλα τα καλσόν του brand δημιουργούνται από υλικά όπως πολυαμίδιο, ελαστάνιο, βιοχττόν και κασμίρ, τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Ο κυριότερος λόγος που τα καλσόν έχουν τόσο μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο οφείλεται στην ενέργεια που απαιτείται για να δημιουργηθούν τα λειτουργικά νήματα. Το νάιλον μάλιστα απαιτεί μεγάλη θερμότητα, ώστε να δημιουργηθούν ίνες και αυτές να συγκροτήσουν νήματα.

Επίσης, όπως αναφέρει η Sarah Needham, από το Κέντρο Sustainable Fashion College of Fashion του Λονδίνου, κάθε φορά που πλένουμε τα νάιλον καλσόν μας απελευθερώνονται μικροπλαστικά, τα οποία φυσικά είναι πολύ επικίνδυνα για το περιβάλλον. Συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να ανακυκλώσουμε τα νάιλον καλσόν μας και έτσι καταλήγουν να μολύνουν το περιβάλλον μας χωρίς να μπορούν να διαλυθούν. Μάλιστα, τα καλσόν δημιουργούνται από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν και τα πλαστικά μπουκάλια ή οι πλαστικές τσάντες.

Η Swedish Stockings είναι το πρώτο brand που λάνσαρε μία συλλογή από καλσόν που έχουν δημιουργηθεί από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια και βαμβάκι, με πολλά άλλα brands όπως η καναδική εταιρεία Sheertex να ακολουθεί αυτό το παράδειγμα.

Φυσικά, τα καλσόν είναι ένα από α αγαπημένα αξεσουάρ των περισσότερων γυναικών. Φέτος τον χειμώνα μάλιστα, εκτός από υλικό, αλλάζουν και χρώμα. Συγκεκριμένα, μία από τις μεγαλύτερες τάσεις της μόδας για τον χειμώνα του 2020 είναι τα καλσόν σε έντονες αποχρώσεις και ιδιαίτερα μοτίβα που θα απογειώσουν τις εμφανίσεις σας.

Τα κλασικά και αγαπημένα μας μαύρα opaque καλσόν εμφανίστηκαν στις συλλογές της Alexa Chung, αλλά και των οίκων Balmain και Balenciaga. Ο οίκος Burberrym μας προτείνει να φορέσουμε καλσόν -και συγκεκριμένα σε γήινες αποχρώσεις- κάτω από τα κοστούμια μας, ενώ η Ashley Williams μας προτρέπει να δημιουργήσουμε color blocking συνδυασμούς σε έντονα χρώματα.

Μπορείτε να τα συνδυάσετε με το αγαπημένο σας μαύρο φόρεμα ή με ένα φόρεμα σε έντονο μοτίβο και να δημιουργήσετε mix and match συνδυασμούς που θα σας κάνουν να μην περνάτε απαρατήρητες.

Με στοιχεία από την Guardian