Ράμπες άλματος σκι ή αρχιτεκτονικά αριστουργήματα;

Δύο νέες ράμπες απογείωσης για το αγώνισμα του άλματος με σκι, χρησιμοποιούνται ήδη στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2022 στο Πεκίνο. Ενώ δε οι Αγώνες βρίσκονται σε εξέλιξη, εμείς συγκεντρώσαμε τις διεθνώς πιο σημαντικές σχετικές κατασκευές, ειδικά σχεδιασμένες από αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αρχιτεκτόνων Zaha Hadid και Julien De Smedt.

Holmenkollen Ski Jump, Νορβηγία, από την JDS Architects (2011)

Χτισμένη πάνω στον ιστορικό λόφο για άλματα σκι Holmenkollbakken στη Νορβηγία, αυτή η πολύ χαρακτηριστική ράμπα προβάλλει 69 ολόκληρα μέτρα πάνω από το έδαφος. Είναι σχεδιασμένη από τον ιδρυτή της εταιρείας JDS Architects, Julien De Smedt και είναι είναι επενδεδυμένη με πλέγμα αλουμινίου. Διαθέτει ακόμη μια πλατφόρμα θέασης, έτσι ώστε οι  κατά καιρούς επισκέπτες των αγώνων να μπορούν να απολαμβάνουν την πανέμορφη θέα της πρωτεύουσας Όσλο και των γύρω φιόρδς.

Bergisel Ski Jump, Αυστρία, από την εταιρεία Zaha Hadid Architects (2002)

Η ράμπα άλματος σκι Bergisel που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects, διαθέτει μια υπέροχη θέα προς την αλπική πόλη του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία. Αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα, είναι ίσως το πιο γνωστό παγκοσμίως σε ό,τι αφορά το αγώνισμα του άλματος με σκι. Η ίδια η αγωνιστική ράμπα υποστηρίζεται από έναν εντυπωσιακό τσιμεντένιο πύργο που ολοκληρώνεται με έναν ευχάριστο χώρο για καφέ και την όντως  μαγευτική του θέα.

Η ιδιαίτερη μορφή της κατασκευαστικής δομής – εν μέρει πύργος και εν μέρει γέφυρα –  όπως και η εντυπωσιακή γραμμή της, θυμίζουν την τοπογραφία  πιστών πλαγιάς και την προεκτείνουν στο αλπικό σκι άλματος.

Big Air Shougang, Κίνα, από την κατασκευαστκή TeamMinus (2019)

Κατασκευασμένη ειδικά για τους φετινούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (2022), η εντυπωσιακή  ράμπα Big Air Shougang, είναι ο πρώτος μόνιμος χώρος στον κόσμο που θα διατίθεται για  διοργάνωση μεγάλων αθλητκών γεγονότων για σκι και σνόουμπορντ. Σχεδιασμένη από το κινέζικο Στούντιο TeamMinus, η πολύχρωμη δομή βρίσκεται δίπλα σε τέσσερις βιομηχανικούς πύργους ψύξης, εντός του ευρύτερου χώρου των μεγαλύτερων πρώην χαλυβουργείων του Πεκίνου.

Olympic Ski Jump, Γερμανία, έργο Terrain: loenhart & Mayrwww.terrain.de/ (2009)

Αρχικά δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 αυτή η ράμπα απογείωσης για το άλμα σκι, που βρίσκεται στο Garmisch-Partenkirchen της Γερμανίας. Ανακαινίστηκε έκτοτε εκ βάθρων από τους αρχιτέκτονες ‘Terrain: loenhart& Mayr’ με έδρα το Μόναχο, το έτος 2007. Το συγκεκριμένο μελετητικό Στούντιο αντικατέστησε την προηγούμενη κατασκευή με έναν προβολικό πύργο στον οποίο έχει πρόσβαση ένας διαγώνιος ανελκυστήρας, με το κτήριο να καταστεί  έτσι υποψήφιο για το βραβείο Mies van der Rohe το έτος 2009.

National Ski Jumping Centre, Κίνα, από την TeamMinus (2020)

Η δεύτερη Ράμπα για το άλμα στο σκι που δημιουργήθηκε για τους Αγώνες του Πεκίνου 2022, σχεδιάστηκε επίσης από την εταιρεία ‘TeamMinus’.Ονομάστηκε ‘Το Εθνικό Κέντρο Άλματος Σκι,’ η δε δομή της ολοκληρώνεται με μια κατασκευή σε σχήμα δίσκου που μοιάζει με UFO,  ένα στρογγυλό τραπέζι ή ίσως ακόμη με ένα  παραδοσιακό κινέζικο σκήπτρο. Μέσα στον δίσκο αυτόν συστεγάζονται μια κυκλική πλατφόρμα με πανοραμική θέα και ένα εξαιρετικό εστιατόριο.

Lugnet Ski Jumps, Σουηδία, από την εταιρεία Sweco Architects (2013)

Αυτές οι δίδυμες ράμπες αλμάτων σκι του  αθλητικού συγκροτήματος Lugnet στη Σουηδία, οι οποίες κατασκευάστηκαν το 1974 για το τότε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκι, ανακαινίστηκαν από την αρχιτεκτονική εταιρεία ‘Sweco Architects’ με έδρα την Ουψάλα, το 2013. Ως τμήμα του εκσυγχρονισμού τους, γυάλινα και χαλύβδινα κιγκλιδώματα, καθώς και ένα καινούργιο σύστημα φωτισμού προστέθηκαν στις αρχικές, αυθεντικές κατασκευές από χάλυβα.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα