Συνταγή της ημέρας: Βurger με ψάρι και burger λαχανικά – Δύο συνταγές που θα σας λύσουν τα χέρια
δύο Μπέργκερ όλο νοστιμιά
Credit: 123RF

Ετοιμάζουμε δύο πρωτότυπα μπέργκερ. To ένα με ψάρι και το άλλο με λαχανικά. Η πρώτη συνταγή είναι με σολομό, μαϊντανό, τυρί κρέμα ντομάτα και μαύρα ψωμάκια. Σίγουρα κάτι αρκετά διαφορετικό που θα δίνει λύση για γεύση διαφορετική. Από την άλλη το μπέργκερ με τα λαχανικά, σας δείχνει πώς η πατάτα, το καρότο, τα κολοκύθια, το κρεμμύδι, το αβοκάντο θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα λαχανικά! Καλή σας όρεξη.

Βurger σολομού

Μια μερίδα σολομού (90 έως 120 γρ) έχει περίπου 200 θερμίδες. Αποτελεί μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λίπη. Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Είναι επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών και από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12, ενώ περιέχει κάλιο και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και η βιταμίνη D.

Yλικά γιά 4 burgers

  • 800 γρ. σολομό
  • 1 αβγό
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσάκι σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. τυρί κρέμα
  • φύλλα βαλεριάνας
  • 1 ντομάτα σε ροδέλες
  • 4 μαύρα ψωμάκια για burgers
  • αλάτι, πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Βήμα 1

Ψιλοκόβουμε τον σολομό με μαχαίρι και του προσθέτουμε το αβγό, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό, το σχοινόπρασο, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό του λάιμ. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε.

Βήμα 2

Χωρίζουμε το μείγμα στα τέσσερα και πλάθουμε ισάριθμα μπιφτέκια.

Βήμα 3

Τα ψήνουμε σε δυνατή φωτιά στο γκριλ ή στο σχαροτήγανο για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.

Βήμα 4

Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα περνάμε κι αυτά από το γκριλ για λίγα δευτερόλεπτα.

Βήμα 5

Αλείφουμε στο κάτω ψωμάκι  ½ κ.σ. τυρί κρέμα και βάζουμε κατά σειρά βαλεριάνα, ντομάτα και το μπιφτέκι σολομού.

Βήμα 6

Αλείφουμε το πάνω ψωμάκι με άλλη 1/2 κ.σ. τυρί κρέμα και σκεπάζουμε το burger.

Burger λαχανικών

Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, β-καροτένιο, φυτικές ίνες και κάλιο. Οι πατάτες αν και έχουν κακή φήμη. είναι εξαιρετική πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως το κάλιο, οι φυτικές ίνες και η βιταμίνη C. Βοηθούν στη φυσική μείωση της αρτηριακής πίεσης, καταπολεμώντας τις επιπτώσεις του υπερβολικού νατρίου στη διατροφή σας. Το κολοκύθι είναι πολύ θρεπτικό λαχανικό και βοηθά γιατί είναι ελαφριά τροφή για το έντερο. Το δε κρεμμύδι είναι ένα τρόφιμο με φυσικά χαμηλές θερμίδες και χαμηλά λιπαρά και αποτελεί πηγή βιταμίνης C και καλίου.

Yλικά γιά 4 burgers

2 πατάτες

2 καρότα

2 κολοκύθια

1 κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

2 αβγά

1/6 ματσάκι φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο

1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

100 γρ. φρυγανιά τριμμένη

2 αβοκάντο

ντομάτα σε ροδέλες

4 κ.σ. μαγιονέζα

χυμό από 1/2 λάιμ

λίγο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

4 κόκκινα ψωμάκια για burgers

αλάτι, πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τα καρότα, τα κολοκύθια, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τρίβουμε όλα σε λεκάνη. Προσθέτουμε τα αβγά και αναμειγνύουμε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 2

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το θυμάρι και τον μαϊντανό, τα ενσωματώνουμε στο μείγμα και πλάθουμε τέσσερα μπιφτέκια. Τα πανάρουμε με τη φρυγανιά και τα τηγανίζουμε σε φριτέζα ή σε τηγάνι με ελαιόλαδο που να τα σκεπάζει, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2 λεπτά.

Βήμα 3

Ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με τον χυμό λάιμ και το σχοινόπρασο.

Βήμα 4

Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και αλείφουμε στο κάτω ψωμάκι 1 κ.σ. από το μείγμα της μαγιονέζας. Βάζουμε κατά σειρά ντομάτα, μπιφτέκι λαχανικών και μισό αβοκάντο κομμένο σε φέτες και σκεπάζουμε με το πάνω ψωμάκι.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα