Σας αρέσουν τα donuts αλλά είστε vegan; Ομολογουμένως τα donuts είναι ένα από τα γλυκά που μας ταξιδεύουν πάντα πίσω στην παιδική μας ηλικία. Είναι αφράτα, αρωματικά και ακαταμάχητα νόστιμα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να τα φτιάχνουν στο σπίτι, επειδή πιστεύουν ότι η διαδικασία είναι περίπλοκη, ειδικά χωρίς τη χρήση αυγών και γάλακτος. Τα καλά νέα; Αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια!

Αυτή η συνταγή θα σας καθοδηγήσει βήμα προς βήμα για να φτιάξετε donuts που είναι τόσο μαλακά που λιώνουν στο στόμα, χρησιμοποιώντας απλά υλικά. Αυτή η συνταγή έχει σχεδιαστεί ειδικά για vegan και όσους θέλουν ένα γλυκό χωρίς ζωικά προϊόντα. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα λατρέψετε!
Vegan donuts – χωρίς αυγά και γάλα
Υλικά:
- 260 γρ. αλεύρι σίτου
- 35 γρ. ζάχαρη
- 4 γρ. ξηρή μαγιά
- 2 γρ. αλάτι
- 150 ml χλιαρό νερό
- 35 ml φυτικό λάδι
- λάδι για τηγάνισμα
Οδηγίες:
Προετοιμασία ζύμης: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη ξηρή μαγιά και το αλάτι. Προσθέστε χλιαρό νερό και φυτικό λάδι. Ζυμώστε μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή, λεία ζύμη που δεν κολλάει στα δάχτυλά σας. Εάν χρειάζεται, προσθέστε λίγο αλεύρι ή νερό για να αποκτήσουν τη σωστή υφή. Καλύψτε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε την να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Διαμόρφωση των donuts: Αφού φουσκώσει, ζυμώστε απαλά τη ζύμη και ανοίξτε την σε πάχος περίπου 1 cm. Χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι ή ένα κουπάτ, κόψτε κύκλους. Αν θέλετε παραδοσιακά donuts με τρύπα, χρησιμοποιήστε ένα μικρότερο κουπάτ για το κέντρο. Τοποθετήστε τα διαμορφωμένα donuts σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και καλύψτε τα. Αφήστε τα να ξεκουραστούν για άλλα 15 λεπτά.

Τηγάνισμα των ντόνατς: Ζεστάνετε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Τοποθετήστε προσεκτικά τα donuts στο λάδι και τηγανίστε τα για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Τοποθετήστε τα donuts σε χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσετε το περιττό λάδι. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη ή καλύψτε με vegan σοκολάτα. Μπορείτε να γαρνίρετε με αλεσμένους ξηρούς καρπούς ή καρύδα, αν θέλετε.
Συμβουλή
Αν θέλετε πιο ελαφριά vegan donuts, αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει λίγο περισσότερο. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι το λάδι δεν είναι πολύ ζεστό, καθώς τα donuts θα ροδίσουν πολύ γρήγορα εξωτερικά και θα παραμείνουν ωμά εσωτερικά.