Τρεις συνταγές για μπακαλιάρο, από τη Μυρσίνη Λαμπράκη

Λουκουμάδες μπακαλιάρου με βότανα

Τραγανή πεντανόστιμη κρούστα, αρωματισμένη με βότανα, που σκάει σαν πυροτέχνημα στο στόμα!

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά

Υλικά για 6 άτομα

500 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1½ φλ. ξανθιά μπίρα

1 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό

1/2 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι

1/2 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη

1/2 κ.γ. φρέσκο θυμάρι

1/2 κ.γ. πράσινο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

3 φλ. ηλιέλαιο

Τρόπος παρασκευής

1 Κόβετε τον μπακαλιάρο σε μικρές μπουκιές και τον στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

2 Φτιάχνετε το κουρκούτι, αναμειγνύοντας με τον αβγοδάρτη σε μπολ την μπίρα, το αλεύρι, τα βότανα και το πιπέρι. Χτυπάτε το μείγμα πολύ καλά, ώστε να ομογενοποιηθεί και να μην έχει σβώλους αλευριού.

3 Ρίχνετε το ηλιέλαιο σε βαθιά κατσαρόλα ή σε φριτέζα και το αφήνετε να κάψει καλά σε δυνατή φωτιά.

4 Βουτάτε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο κουρκούτι και τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν. Τα αφαιρείτε από το σκεύος με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

5 Σερβίρετε τους λουκουμάδες μπακαλιάρου ζεστούς, συνοδεύοντας με σκορδαλιά ή με μια πράσινη σαλάτα.

Tip

Πέρα από θυμάρι, μπορείτε να προσθέσετε στο κουρκούτι και δεντρολίβανο.

Μπακαλιάρος με σάλτσα ντομάτας, σταφίδες & κουκουνάρι

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά

Υλικά για 6 άτομα

500 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο για 8 ώρες και κομμένο σε κομμάτια

1/2 φλ. σταφίδα σουλτανίνα

4 κ.γ. ελαιόλαδο

3 ξερά κρεμμύδια

2-3 κ.γ. μαϊντανό

1 κιλό ώριμες ντομάτες

1 φλ. λευκό ξηρό κρασί

2 κ.γ. κουκουνάρι

αλάτι, πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

1 Βάζετε τις σταφίδες σε μπολ με χλιαρό νερό και τις αφήνετε να φουσκώσουν. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τον μαϊντανό και χοντροκόβετε τις ντομάτες.

2 Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει και να καραμελώνει. Σβήνετε με το κρασί, ρίχνετε την ντομάτα και σιγοβράζετε το μείγμα μέχρι να γίνει μια πηχτή σάλτσα (περίπου 15 λεπτά).

3 Προσθέτετε το κουκουνάρι, τις σταφίδες, αφού πρώτα τις στραγγίσετε, και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανοίγετε χώρο στη σάλτσα με ένα κουτάλι και τοποθετείτε εκεί τα κομμάτια του μπακαλιάρου.

4 Αφήνετε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Το σερβίρετε ζεστό, πασπαλίζοντάς το με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Γεμιστός μπακαλιάρος με κόκκινη σάλτσα

Η γεύση του είναι λεπτή και μέσα από τη λευκή σάρκα τού καλά ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου ξεπροβάλλει η ντελικάτη σπιρτάδα της κάπαρης, παντρεμένης με την παιχνιδιάρικη σάλτσα ντομάτας.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά

Υλικά για 6 άτομα

2 φιλέτα παστού μπακαλιάρου συνολικού βάρους 1 κιλού

1 φλ. ψιλή κάππαρη

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκο σπανάκι ψιλοκομμένο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φλ. ψίχα ψωμιού τριμμένη

16 φύλλα δάφνης

αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί

1/4 φλ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

1 Κόβετε κάθε φιλέτο στη μέση και κατά μήκος και χωρίζετε κάθε κομμάτι σε 4 μικρά τεμάχια, έτσι ώστε να μπορέσετε να τα τυλίξετε σε ρολό αργότερα. Αφού, τα ξαλμυρίσετε για 12 ώρες, τα στραγγίζετε και τα σκουπίζετε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

2 Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε δυνατή φωτιά μέχρι να γυαλίσουν. Σβήνετε με το κρασί, μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει τον πελτέ, και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα. Ρίχνετε τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για 15 λεπτά.

3 Αναμειγνύετε σε μπολ την τριμμένη ψίχα ψωμιού, αφού πρώτα κρατήσετε 2 κ.σ. στην άκρη, με το μισό ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, την κάππαρη, το σπανάκι, αλάτι και πιπέρι.

4 Απλώνετε στην επιφάνεια κάθε κομματιού μπακαλιάρου μια ποσότητα από το μείγμα, το τυλίγετε σε ρολό, προσθέτετε 1 φύλλο δάφνης και στερεώνετε το ρολό με οδοντογλυφίδα.

5 Απλώνετε σε ταψί τη μισή σάλτσα. Πασπαλίζετε τα ρολάκια με τις 2 κ.σ. τριμμένου ψωμιού που κρατήσατε και τα τοποθετείτε στο ταψί. Τα περιχύνετε με την υπόλοιπη ποσότητα σάλτσας και ελαιόλαδου και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20 λεπτά.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα