Μπακαλιάρος: υπάρχουν τουλάχιστον 365 διαφορετικοί τρόποι να τον μαγειρέψεις… στην Πορτογαλία

Του Ευαγγελισμού πατροπαράδοτα απολαμβάνουμε τον παστό μπακαλιάρο τηγανητό με μπόλικη σκορδαλιά. Φέτος πρωτοτυπούμε και τον δοκιμάζουμε όπως επιτάσσει η πορτογαλική γαστρονομία!

Η Λισαβόνα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Καθώς και το κόστος των πτήσεων κυμαίνεται σε πιο λογικά πλαίσια σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι φθηνότερες, αλλά και η ίδια η πόλη είναι αρκετά μικρή προσφέροντας τη δυνατότητα να την περπατήσει κανείς σχεδόν όλη.

Επιπλέον, η τοπική γαστρονομία υπόσχεται στους λάτρεις του φαγητού εξαιρετικά πιάτα όπως ο μπακαλιάρος, τον οποίο ο θρύλος θέλει να σερβίρεται με 365 διαφορετικούς τρόπους. Στην πιο απλή μορφή του μαγειρεύεται στο ελαιόλαδο (bacalhau à lagareiro), αλλά εξίσου νόστιμα είναι και τα pataniscas de bacalhau, παρόμοια με τις δικές μας τηγανίτες, που τρώγονται ως ορεκτικό ή ελαφρύ γεύμα, και το bacalhau à bras, που προέρχεται από τη συνοικία Bairro Alto της Λισσαβόνας και συνδυάζει μπακαλιάρο με λαχανικά και αβγά.

Απολαύστε τρεις συνταγές που σας προτείνουμε και καλή σας επιτυχία!

Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με μπακαλιάρο

Υλικά

1 κιλό μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο και θρυμματισμένο

6 πιπεριές Φλωρίνης

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

1 μικρό κόκκινο τσίλι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

3 ντομάτες ψιλοκομμένες

1 μικρό ματσάκι βασιλικό (μόνο τα φύλλα, χοντροκομμένα)

1/2 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 φύλλο δάφνη

2 αβγά

100 ml ελαιόλαδο

2 φλ. ψίχουλα από ψωμί ή τριμμένη φρυγανιά

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

• Κόβουμε τα «καπάκια» από τις πιπεριές και τις καθαρίζουμε εσωτερικά. Τις αφήνουμε στην άκρη.

• Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ακολούθως ρίχνουμε την ντομάτα, το τσίλι, τη δάφνη, τον μπακαλιάρο και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

• Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον βασιλικό, τον μαϊντανό και τα ψίχουλα και ανακατεύουμε ξανά.

• Γεμίζουμε απαλά τις πιπεριές με το μείγμα, καλύπτουμε με τα «καπάκια» τους και τις τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος. Περιλούζουμε με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-45 λεπτά.

Μπακαλιαροκεφτεδάκια (Bolinhos de Bacalhau)

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. μπακαλιάρο

400 γρ. πατάτες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι μαϊντανό,

ψιλοκομμένο

1 μικρό ποτήρι κρασί Porto

6-7 αβγά

1 κόκκινο τσίλι ψιλοκομμένο

αλάτι

μοσχοκάρυδο

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Τρόπος παρασκευής

• Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε σκεύος, τον καλύπτουμε με νερό και τον αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 12 ώρες. Σημείωση: Ανάλογα με το πόσο αλμυρό ή μη θέλουμε τον μπακαλιάρο, αυξάνουμε κι άλλο τον χρόνο του ξαλμυρίσματος.

• Τον στραγγίζουμε, τον ζεματάμε για λίγα λεπτά σε φρέσκο βραστό νερό και τον αφήνουμε ξανά να στραγγίξει. Μόλις κρυώσει λίγο, τον καθαρίζουμε από τα κόκαλα και την πέτσα, τον θρυμματίζουμε με τα χέρια μας και τον αφήνουμε στην άκρη.

• Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, τις καθαρίζουμε και τις πολτοποιούμε με μία πρέσα πουρέ.

• Σε μπολ ανακατεύουμε τον πουρέ πατάτας, τον μπακαλιάρο, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το κρασί και καρυκεύουμε με αλάτι, τσίλι και μοσχοκάρυδο.

• Ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά –το καθένα αφού ενσωματωθεί το προηγούμενο- και ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα να παρουσιάζει μια ιδανική συνοχή. Σημείωση: Η ποσότητα των αβγών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθός τους και την ποιότητα της πατάτας.

• Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό ελαιόλαδο.

Τηγανίτες μπακαλιάρου Pataniscas de bacalhau

Υλικά για 4 άτομα

450 γρ. μπακαλιάρο χωρίς κόκαλα

1/2 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

1 κ.σ. ελαιόλαδο

4 αβγά

αλάτι

1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Τρόπος Παρασκευής

• Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε κατσαρόλα, τον καλύπτουμε με βραστό νερό και τον ζεματάμε για 5-8 λεπτά. Τον στραγγίζουμε και κρατάμε 225 ml από τον ζωμό. Θρυμματίζουμε τον μπακαλιάρο με τα χέρια μας.

• Σε μπολ ανακατεύουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον μπακαλιάρο, το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.

• Χτυπάμε τα αβγά με λίγο από τον ζωμό και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα μπακαλιάρου, ώστε να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Σημείωση: Προσθέτουμε όσο ζωμό χρειάζεται. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.

• Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και με κουτάλι της σούπας ρίχνουμε το μείγμα σε λίγες δόσεις για κάθε τηγανιά. Σημείωση: Για να γίνουν όσο το δυνατόν πιο επίπεδες, πατάμε τις τηγανίτες προς τα κάτω με μια ξύλινη σπάτουλα.

• Τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και τις τοποθετούμε σε σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Tip: Εναλλακτικά γεμίζουμε κατά το ήμισυ μια φόρμα για cupcakes με το μείγμα μπακαλιάρου και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα