Νιώθετε ότι συναχώνεστε; Μην τρέξετε στο φαρμακείο. Καλύτερα να φτιάξετε μια σούπα που μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει τα μικρόβια. Αυτό είναι το μήνυμα του διατροφολόγου Robbie Puddick, ο οποίος είπε στην Daily Mail ότι οι τακτικές μερίδες χορταστικών σούπων θα μπορούσαν να είναι το μυστικό για την αποφυγή κρυολογημάτων και γρίπης.
Όπως εξήγησε, το να τρώτε περιστασιακά σούπα πιθανότατα δεν θα εμποδίσει το κρύωμα, αλλά η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να «στηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα», καθώς είναι «ενδογενώς κάτι πολύ υγιεινό να καταναλώνετε».
Πρόσθεσε: «Είναι πολύ εύκολη στην πέψη και, προφανώς, ανήκουμε σε μια γενιά όπου η υγεία του εντέρου και τα πεπτικά προβλήματα είναι αρκετά συνηθισμένα. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν συμπτώματα παρόμοια με το IBS και κακή υγεία του εντέρου.
Αλλά η κατανάλωση πραγμάτων όπως η σούπα είναι ένας υπέροχος τρόπος να προσφέρετε πραγματικά βιοδιαθέσιμη διατροφή, οι πρωτεΐνες από το κρέας θα είναι πιο εύκολο να διασπαστούν και να χωνευτούν από το έντερό σας και οι φυτικές ενώσεις είναι ωφέλιμες».
Ωστόσο, ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να αγοράσετε μια κονσέρβα σούπας που ετοιμάζεται σε λίγα λεπτά, προειδοποίησε ότι «συνήθως είναι γεμάτες ζάχαρη», οπότε είναι καλύτερο να «τις φτιάχνετε από φρέσκα υλικά», ώστε να «γνωρίζετε ακριβώς τι περιέχουν».

Υπάρχει κάτι ιδιαίτερα παρηγορητικό σε ένα μπολ σούπας σε μια κρύα μέρα, είτε είστε άρρωστοι είτε όχι, και μπορεί να υπάρχει και επιστημονικός λόγος γι’ αυτό.
Μετά την πανδημία κορονοϊού, μια μελέτη του 2022 εξέτασε τις θεραπευτικές ιδιότητες της παραδοσιακής ιρανικής λαϊκής ιατρικής, περιλαμβάνοντας τόσο κοτόσουπες όσο και σούπες με κριθάρι, όταν λαμβάνονταν από ανθρώπους που ανέρρωναν από κορονοϊό.
Ένα ζεστό μπολ κοτόσουπας θεωρείται εδώ και καιρό το τέλειο τονωτικό για ένα κρυολόγημα ή γρίπη, και η μελέτη επιβεβαίωσε ότι όντως προσφέρει ορισμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν σούπα ανέρρωναν έως και 2,5 μέρες γρηγορότερα σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν. Επιπλέον, ανέφεραν ηπιότερα συμπτώματα από τη ρινική συμφόρηση, τον πονόλαιμο και την κόπωση, ενώ σε ορισμένα άτομα παρατηρήθηκε μείωση των δεικτών φλεγμονής.
Συχνά, οι σούπες παρασκευάζονται με βάση βότανα, μπαχαρικά και λαχανικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως σκόρδο, κρεμμύδι και τζίντζερ, όλα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και με φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Επίσης, αποτελούν φυσικές πηγές των βιταμινών Α και C, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα ζεστό φλιτζάνι ή μπολ σούπας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρευστοποίηση της βλέννας και στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο, επιπλέον είναι εύκολο στην κατάποση και πέψη.
Ο Puddick, ένας από τους ειδικούς του NHS στο πρόγραμμα απώλειας βάρους Second Nature, μοιράστηκε τρεις σούπες με συστατικά που θα σας βοηθήσουν να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα τους χειμερινούς μήνες.

Από μια χορταστική σούπα με κρέας μέχρι την παραδοσιακή ντομάτα, δείτε γιατί χρειάζεται να προσθέσετε αυτά τα νόστιμα και οικονομικά γεύματα στο εβδομαδιαίο σας μενού.
Γκούλας
Αυτό το παραδοσιακό ουγγρικό πιάτο είναι μια εκδοχή του στιφάδου βοδινού που περιλαμβάνει πλήθος συστατικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Η σούπα έχει τις ρίζες της στον 9ο αιώνα, όταν την έτρωγαν οι βοσκοί που μετακινούσαν μεγάλα κοπάδια ζώων και προβάτων στα ουγγρικά βουνά. Τότε παρασκευαζόταν σε καζάνι, γνωστό ως bogrács, κρεμασμένο σε αλυσίδα πάνω από ανοιχτή φωτιά.
Η συνταγή εξελίχθηκε με την πάροδο της ιστορίας, με την προσθήκη πάπρικας που εισήγαγαν οι Οθωμανοί τον 15ο αιώνα. γκούλας είναι γεμάτη συστατικά που κάνουν καλό, όπως το σκόρδο, το οποίο ο Puddick χαρακτηρίζει «μεγάλη επιτυχία», καθώς περιέχει αλισίνη.
Όπως είπε: «Η αλισίνη έχει δείξει σε κλινικές δοκιμές ότι διεγείρει τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού, κάτι που είναι υπέροχο ακόμη και για ένα μόνο συστατικό. Αν καταναλώνουμε σκόρδο τακτικά μέσα στην εβδομάδα και προσθέτουμε μεγάλη ποσότητα στις σούπες μας, σίγουρα είναι μεγάλη νίκη».
Επιπλέον, τα προβιοτικά, καλά βακτήρια, που βρίσκονται στο ελληνικό γιαούρτι της σούπας μπορούν επίσης να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό.
«Υπάρχει καλή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης προβιοτικών και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας», είπε ο Puddick. Μια μελέτη του 2011 έδειξε ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή του κοινού κρυολογήματος, διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα «καλά βακτήρια» των προβιοτικών υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Ένα υγιές μικροβίωμα περιλαμβάνει τα σωστά είδη βακτηρίων που συνεργάζονται για να υποστηρίξουν την πέψη, το ανοσοποιητικό σύστημα και ακόμη και την ψυχική υγεία.
Υλικά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή λιωμένες
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 400 γρ. βοδινό σε κύβους
- 400 γρ. μανιτάρια, κομμένα
- 1 καρότο, ψιλοκομμένο
- 1 λίτρο ζωμό βοδινού
- 1 κονσέρβα 400 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
- 200 γρ. πατάτες, κομμένες σε κύβους 1 εκ.
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό ή ελληνικό
- 50 γρ. φρέσκο μαϊντανό, χοντροκομμένο
Μέθοδος
Ζεσταίνετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πάπρικα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το βοδινό και ανακατεύετε μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα καρότα και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνετε τον ζωμό και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Αφήνετε να πάρει μια βράση. Μειώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για έως 1 ώρα.
Προσθέτετε τις πατάτες και μαγειρεύετε χωρίς καπάκι για 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Σερβίρετε σε μπολ, προσθέτοντας μια κουταλιά γιαούρτι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Τοματόσουπα
Όταν δεν αισθάνεστε καλά, μπορεί να λαχταράτε μια κονσέρβα τοματοσούπα και ένα τοστ με τυρί.
Ωστόσο, μια κονσέρβα τοματοσούπα, αν και νόστιμη, περιέχει 20γρ ζάχαρη, δηλαδή σχεδόν τα δύο τρίτα της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης ζάχαρης για ενήλικες σύμφωνα με το NHS. Σύμφωνα με τη συμβουλή του Puddick, είναι πάντα καλύτερο να φτιάχνετε μια ζεστή κόκκινη σούπα στο σπίτι με φρέσκα υλικά.

Αυτή η σούπα έχει βελούδινη υφή και είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, συμβάλλει στην άμυνα του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, είπε ότι είναι καλύτερο να λαμβάνεται από τρόφιμα παρά από συμπληρώματα, γιατί τα τρόφιμα έχουν τη σωστή ισορροπία βιταμίνης C και ψευδαργύρου.
«Όταν καταναλώνουμε αυτά τα συστατικά από ολόκληρα τρόφιμα, βρίσκονται στην κατάλληλη ισορροπία, οπότε συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα».
Συνήθως, τόνισε, οι τοματοσούπες μπορεί να είναι φτωχές σε πρωτεΐνη, κάτι που αφήνει τους ανθρώπους να νιώθουν ακόμη πεινασμένοι.
«Πολλοί τρώνε ντοματοσούπα με λίγο ψωμί στο πλάι για μεσημεριανό και μπορεί να πεινάσουν ύστερα από μία-δύο ώρες», είπε. «Πιθανώς επειδή δεν έχουν προσφέρει αρκετή πρωτεΐνη στον οργανισμό τους μαζί με τη σούπα»
Επομένως, μπορεί να είναι καλύτερο να τη συνοδεύετε με αυγά ή λίγο καπνιστό σολομό αν είναι κυρίως γεύμα. Ευτυχώς, αυτή η συνταγή τοματοσούπας περιλαμβάνει φασόλια κανελίνι, προσφέροντας επιπλέον πρωτεΐνη.
Αν είστε vegan, μπορείτε να παραλείψετε την κρέμα και να χρησιμοποιήσετε γάλα καρύδας για βελούδινη υφή.
Υλικά
- 1,5 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα καρότα, ψιλοκομμένα
- 1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κονσέρβες 400 γρ. ολόκληρες ή ψιλοκομμένες ντομάτες
- 2 κονσέρβες 400 γρ. φασόλια κανελίνι
- 700ml νερό ή ζωμός λαχανικών
- 300ml κρέμα γάλακτος
- Μια χούφτα φρέσκος βασιλικός για το σερβίρισμα
Μέθοδος
Προσθέστε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα καρότα και το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε 3-4 λεπτά ακόμη.
Προσθέστε τις ντομάτες και χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια/χαμηλή. Μαγειρέψτε για 25 λεπτά για να μειωθεί η οξύτητα της ντομάτας. Προσθέστε τα φασόλια και τον ζωμό, αλατοπιπερώστε και σιγοβράστε για 10 λεπτά.
Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέστε την κρέμα και χτυπήστε με μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί η σούπα. Σερβίρετε με φρέσκο βασιλικό.
Σούπα ψητού κουνουπιδιού και μάραθου
Το κουνουπίδι είναι ένα σταυρανθές superfood, χαμηλό σε υδατάνθρακες, που υποστηρίζει την πέψη, την καρδιακή υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και K, που βοηθούν την υποστήριξη της ανοσολογικής αντίδρασης.
Ο μάραθος περιέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από βλάβες στα κύτταρα και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Η σούπα περιέχει βασιλικό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ιδανικές για το ανοσοποιητικό.

«Πολλά βότανα και μπαχαρικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες», είπε ο Puddick. Σε σωστές ποσότητες, η φλεγμονή είναι θεραπευτική και αποτελεί φυσικό μέρος της ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού. Η προσθήκη καρυδιών στη σούπα βοηθά να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα, αποτρέποντας το άσκοπο σνακ. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, χρήσιμα για την καρδιά και τον εγκέφαλο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καρυδιών βελτιώνει τη μνήμη και μειώνει τη χοληστερίνη, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Υλικά
- 1 μεγάλο κουνουπίδι, σε μικρά κομμάτια
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μικρός βολβός μάραθου, χοντροκομμένος
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 150ml νερό
- 800ml ζωμό κοτόπουλου
- 300ml κρέμα γάλακτος
- 2 δαφνόφυλλα
- 150γρ. μπέικον, σε κύβους
- 60γρ. φουντούκια
- Μικρή χούφτα σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
Μέθοδος
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C/180°C με αέρα. Ρίξτε το κουνουπίδι σε ταψί με 2 κ.σ. λάδι, αλατοπιπερώστε και ψήστε για 30–35 λεπτά, ανακατεύοντας στη μέση. Σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε το κρεμμύδι, μάραθο και σκόρδο με 1 κ.σ. λάδι για 5–8 λεπτά. Προσθέστε 150ml νερό και μαγειρέψτε μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν (περίπου 5 λεπτά).
Προσθέστε το ψημένο κουνουπίδι, ζωμό, κρέμα και δαφνόφυλλα. Αλατοπιπερώστε ελαφρά, φέρτε σε βράση και σιγοβράστε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι. Τηγανίστε το μπέικον μέχρι να ροδίσει και αφήστε το στην άκρη.
Τηγανίστε τα φουντούκια μέχρι να ροδίσουν, αφήστε να κρυώσουν και ψιλοκόψτε τα. Αφαιρέστε τα δαφνόφυλλα και περάστε τη σούπα με μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή. Σερβίρετε γαρνίροντας με μπέικον και φουντούκια.