Το βιβλίο «Ελιά & Λάδι» του Νικόλαου Κουφού είναι αφιερωμένο στα σύμβολα της ελληνικής γης

Ο ίδιος ο τίτλος του νέου βιβλίου του συγγραφέα Νικόλαου Κουφού, «Ελιά & Λάδι», δίνει ξεκάθαρα το στίγμα της έκδοσης. Πρόκειται για ένα βιβλίο αφιερωμένο στην πλούσια ιστορία και τις άγνωστες παραδόσεις των δύο μεγαλύτερων συμβόλων της ελληνικής γης. Όπως λέει ο ίδιος, τα λαογραφικά κείμενα με αντικείμενο τα έθιμα της ελιάς που εμπεριέχονται στο βιβλίο γράφτηκαν πριν από χρόνια, αφενός για να διασωθούν τα αγροτικά εποχικά έθιμα του τόπου και αφετέρου για να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που είχε ως σχολικός σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Από τον ελαιώνα στη συλλογή του καρπού, στον κόσμο του ελαιοτριβείου, στις παροιμίες και στις τοπικές συνταγές με ελαιόλαδο, ο Ν. Κουφός πιάνει το νήμα της ιστορίας και υπενθυμίζει τους λόγους για τους οποίους η ελιά και το ελαιόλαδο υπήρξαν άρρηκτα δεμένα με τη ζωή στην Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό.

«Η ελιά́ η αείφυλλος […] έθρεφε τον φτωχό́ γεωργό́ σε χρόνια δύστυχα και έδινε υλική́ δύναμη στον ελαιοπαραγωγό́ κτηματία και τον έμπορο, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην οικονομική́ ανάπτυξη και την πολιτισμική́ πρόοδο της κοινωνίας. Χρησίμευε ως φάρμακο κατά́ των ασθενειών και των τραυμάτων, και συμμετείχε ακατάπαυτα στη λατρεία του Θεού́, καίγοντας εντός των ιερών το λάδι της, την αρχέγονη πηγή́ φωτός. Καλλώπιζε τα σφριγηλά́ κορμιά́ των αθλητών και τα καλλίγραμμα των γυναικών, στεφάνωνε τους νικητές των Πανελλήνιων και Ολυμπιακών αγώνων, έδειχνε πάντοτε τον δρόμο της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών»…

Πηγή: real taste & style

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα