Το ριζότο της Susan Sarandon

Από τις πιο αντισυμβατικές σταρ του Χόλιγουντ, η 76χρονη Susan Sarandon ξεκίνησε την καριέρα της κατά τύχη, το 1968, όταν ο τότε σύζυγός της, ηθοπoιός Chris Sarandon, την πήρε μαζί του σε μια οντισιόν, μόνο που ήταν εκείνη που επελέγη για ρόλο στην ταινία. Mετά από 12 χρόνια εκείνοι πήραν διαζύγιο.

Η συνέχεια, γνωστή… Ερμηνείες σε ταινίες που θεωρούνται πλέον «κλασικές» όπως το «Θέλμα και Λουίζ», υποψηφιότητες για Όσκαρ, αλλά και ένα κερδισμένο αγαλματίδιο που στολίζει το… μπάνιο του σπιτιού της! Είναι, μάλιστα, η δεύτερη ηθοποιός στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει Όσκαρ ως καλόγρια (στο «Θα ζήσω»).

Credit: Lumeimages.com

Στην προσωπική της ζωή, έζησε με τον Ιταλό σκηνοθέτη και παραγωγό Franco Amurri, με τον οποίον απέκτησαν και μία κόρη, την ηθοποιό Eva Amurri. Η γυναίκα που υπήρξε κάποτε και μοντέλο του πρακτορείου Ford, έγινε με τα χρόνια μία από τις πιο ενεργές ακτιβίστριες της βιομηχανίας του θεάματος, παίρνοντας θέση, μεταξύ άλλων, και κατά του πολέμου στο Ιράκ. Στους αγώνες της, είχε δίπλα της μετά τον χωρισμό της με τον Amurri, έναν από τους ψηλούς του Χόλιγουντ, τον σύντροφό της Τim Robbins. Μαζί απέκτησαν 2 αγόρια, τον σκηνοθέτη Jack Henry Robbins και τον ηθοποιό Miles Robbins. Όμως το 2009, έπειτα από 21 χρόνια σχέσης -και ποτέ γάμου- αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους.

Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να παίρνει ενεργή θέση σε όλα τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα.

Στην προσωπική της ζωή, μετά τον χωρισμό της, είχε σχέση τον κατά πολύ νεότερό της σκηνοθέτη Jonathan Bricklin, με τον οποίον χώρισε το 2015. Πέρσι τέτοια εποχή είχε δηλώσει σε συνέντευξή της πως είναι αρκετά ανοιχτή στην ιδέα να έχει έναν σύντροφο, αλλά αυτός θα πρέπει να είναι εξαιρετικός, ώστε να μπορεί να μοιραστεί το ντουλαπάκι με τα φάρμακά της. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν θα τον βρει ή αν τελικά θέλει να τον βρει… Πάντως επειδή όπως η ίδια είχε ομολογήσει της αρέσει να φροντίζει αυτούς που αγαπά το ριζότο που ακολουθεί σίγουρα θα τους ικανοποιήσει.

Ριζότο με χτένια και σπαράγγια

Υλικά για 6 άτομα

1 κ.γ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ψιλοκομμένο σκόρδο

1½ φλ. τσαγιού χτένια

1 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένες ντομάτες

1/2 φλ. τσαγιού κομμένα σπαράγγια

αλάτι, φρέσκο πιπέρι

1/4 φλ. τσαγιού φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα

Για το ριζότο

1 κ.γ. ελαιόλαδο

1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο

κόκκινο κρεμμύδι

2 φλ. τσαγιού ρύζι αρμπόριο

1 φλ. τσαγιού ξηρό λευκό κρασί

4-6 φλ. τσαγιού ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών (κατά προτίμηση χειροποίητος)

Tρόπος Παρασκευής

• Ετοιμάζουμε το ριζότο: Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι να κάψει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει ξανθό.

• Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά και προσθέτουμε από τον ζωμό 1 μεγάλη κουταλιά, ανακατεύοντας για να απορροφηθεί πλήρως. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τον ζωμό.

• Το ριζότο είναι έτοιμο όταν το μίγμα είναι κρεμώδες, αλλά το ρύζι «κρατάει» χωρίς υγρά στο τηγάνι (περίπου 20 με 25 λεπτά). Προσοχή: δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε όλο τον ζωμό, είναι όμως σημαντικό να ανακατεύουμε συνεχώς.

• Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να κάψει.

• Προσθέτουμε το σκόρδο ανακατεύοντας συνεχώς και μετά τα χτένια. Κουνάμε γρήγορα την κατσαρόλα να αναμιχθούν με το σκόρδο.

• Προσθέτουμε την ντομάτα και τα σπαράγγια και σοτάρουμε το μίγμα, έως ότου τα χτένια ψηθούν (περίπου 5-10 λεπτά). Τα σπαράγγια θα είναι τρυφερά αλλά και τραγανά.

• Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το ριζότο και ανακατεύουμε για να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Ρίχνουμε το μισό φλιτζάνι παρμεζάνα και ανακατεύουμε.

• Σερβίρουμε αμέσως σε μπολ ή πιάτα της σούπας, μοιράζοντας στο πλάι την υπόλοιπη παρμεζάνα.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο μαγειρικής Newman’s Own Cookbook by Paul Newman, A.E. Hotchner

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα