Καρύδια και χοληστερίνη

Μια νέα έρευνα φέρνει καλύτερα νέα για τους άντρες. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Περίπου 700 άνθρωποι ηλικίας 63-79, κάτοικοι Βαρκελώνης  από τη μία και Λόμα Λίντα (Καλιφόρνια), χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ, εκ των οποίων το ένα έτρωγε καθημερινά μισό φλιτζάνι καρύδια επί δύο χρόνια, ενώ το άλλο όχι.

Στο τέλος της περιόδου της μελέτης διαπιστώθηκε ότι, για τους πρώτους, υπήρξε κατά μέσο όρο μείωση 4,3 mg/dL στα επίπεδα της LDL χοληστερίνης τους, 4,3% μείωση στα συνολικά LDL σωματίδια και 6,1% στα μικρά εξ αυτών των σωματιδίων (σ.σ.: σύμφωνα με τον Dr Emilio Ros, διευθυντή της Κλινικής Λιπιδίων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hospital Clinic de Barcelona, τα μικρά αυτά σωματίδια σχετίζονται συχνότερα με την αθηροσκλήρωση). Το όφελος ήταν μεγαλύτερο για τους άντρες, βλέποντας την LDL χοληστερίνη τους να πέφτει κατά 7,9%, έναντι της πτώσης 2,6% για τις γυναίκες.

 Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Circulation» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και δεν πρόκειται για κάποια θεαματική μείωση, πρέπει να σημειωθεί πως το 50% των συμμετεχόντων ήδη είχαν φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης λόγω φαρμακευτικής αγωγής. «Σε όσους έχουν υψηλά επίπεδα, η μείωση της LDL χοληστερίνης χάρη σε μια εμπλουτισμένη με καρπούς δίαιτα ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερη», κατέληξαν.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα