Υπάρχουν συνταγές που μοιάζουν να έχουν γεννηθεί για καλοκαίρι. Μια τραγανή τάρτα, αρωματισμένη με λεμόνι και θυμάρι, με φίνα γέμιση από κατσικίσιο τυρί και σπαράγγια, είναι η ιδανική επιλογή για δροσερά απογεύματα με λευκό κρασί στο μπαλκόνι. Το Asparagus, Goat Cheese & Walnut Tart που εμπνεύστηκε ο Le Petit Chef συνδυάζει τη φρεσκάδα των λαχανικών με τη βελούδινη υφή του κατσικίσιου τυριού και την τραγανή νότα του καρυδιού, σε μια συνταγή που αποπνέει γαλλική απλότητα και μεσογειακή ανεμελιά.

Η προετοιμασία της ζύμης είναι απλή, με ένα τρικ που κάνει τη διαφορά: λίγα ψιλοκομμένα καρύδια αναμειγνύονται με το αλεύρι και το παγωμένο βούτυρο, χαρίζοντας στη βάση μια υπέροχη τραγανή υφή και γήινη γεύση. Το μυστικό της γέμισης κρύβεται στο συνδυασμό των αρωμάτων. Το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού ξυπνούν το άρωμα του σπαραγγιού και δένουν μοναδικά με τη γλυκόξινη γεύση του κατσικίσιου τυριού, δημιουργώντας μια φίνα και ισορροπημένη γεύση.

Ό,τι πρέπει για ένα καλοκαιρινό μεσημέρι στο εξοχικό ή ένα χαλαρό δείπνο με φίλους. Η συγκεκριμένη τάρτα μπορεί να σερβιριστεί ζεστή, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδευόμενη ιδανικά από δροσερό sauvignon blanc ή rosé.
Διατροφολογικά σχόλια
Η συγκεκριμένη τάρτα, εκτός από γευστική, έχει και διατροφική αξία. Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, E και Κ, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το κατσικίσιο τυρί έχει λιγότερα λιπαρά και θεωρείται πιο εύπεπτο σε σχέση με άλλα τυριά, ενώ τα καρύδια είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες, που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερίνης. Μια μέτρια μερίδα μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες καλοκαιρινό γεύμα ή ένα χορταστικό ορεκτικό με υψηλή διατροφική αξία.

Τάρτα με σπαράγγια, κατσικίσιο τυρί και καρύδια
Υλικά (για 8 κομμάτια)
Για τη ζύμη
- 1¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φλιτζάνι κρύο ανάλατο βούτυρο σε κύβους
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3–4 κουταλιές κρύο νερό
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο καρύδι
Για τη γέμιση
- ½ φλιτζάνι φρέσκο ανθότυρο κατσικίσιο τυρί (room temp)
- ½ φλιτζάνι τριμμένο παρμεζάνα
- 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- ¼ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- 10 λεπτές μίσχοι σπαραγγιού, καθαρισμένοι
- ⅓ φλιτζάνι χοντροκομμένο καρύδι
- Επιπλέον καρύδια για γαρνίρισμα

Τρόπος παρασκευής
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Συνδυάζετε αλεύρι, βούτυρο και αλάτι και τα χτυπάτε στο μούλτι μέχρι να μοιάζουν με μεγάλα φυλλαράκια. Προσθέτετε το νερό μέχρι να σχηματίσει ζύμη. Στη συνέχεια, ανακατεύετε τα καρύδια (2 κ.σ.), πλάθεται σε μπάλα, το τυλίγετε σε μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προθέρμανση & προψήσιμο: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 °C. Ανοίγετε τη ζύμη σε κύκλο διαμέτρου ~25 εκ. και τη στρώνετε σε ταρτιέρα 23 εκ. με αποσπώμενο πάτο. Τρυπάτε με πιρούνι, σκεπάζετε με λαδόκολλα, γεμίζετε με βαρίδια ή όσπρια και ψήνετε για 10′. Αφαιρείτε τα βαρίδια και ψήνετε άλλα 10–12′ έως ότου στεγνώσει η βάση.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Χτυπάτε σε μπολ το ανθότυρο, την παρμεζάνα, το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτετε την κρέμα και τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Συναρμολόγηση: Αδειάζετε τη γέμιση στην προψημένη ζύμη, τακτοποιείτε τα σπαράγγια από πάνω και πασπαλίζετε με τα ⅓ φλ. καρύδια.
Τελικό ψήσιμο: Ψήνετε για 20–25 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί η γέμιση. Αφήνετε να σταθεί 5′, σερβίρετε με επιπλέον καρύδια.

Aν σας αρέσουν τα σπαράγγια δείτε αυτή τη συνταγή: Αμβρωνιές ή σπαράγγια με αυγά – Γεύσεις της Κρητικής γης. Δείτε περισσότερες συνταγές στο section taste & style στο instyle.gr
Παραλλαγές & tips
Χρησιμοποιήστε παχιά σπαράγγια για να κρατήσουν το σχήμα.
Η βάση πρέπει να είναι καλά ψημένη πριν προσθέσετε τη γέμιση.
Τα καρύδια δίνουν τραγανή υφή τόσο στη ζύμη όσο και στην επιφάνεια.
Αντί για κατσικίσιο τυρί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκια φέτα ή μυζήθρα για πιο ελληνικό αποτέλεσμα.

Αντικαταστήστε το θυμάρι με φρέσκο δυόσμο για πιο δροσερή αίσθηση.
Μπορείτε να προσθέσετε 2–3 ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες στη γέμιση για χρωματική και γευστική ένταση.
Αν δεν έχετε σπαράγγια, δοκιμάστε λεπτές φέτες κολοκυθιού ή baby καρότα.
Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη σφολιάτα ολικής άλεσης.
Το ψήσιμο της ζύμης με βαρίδια (ή ρεβίθια) εξασφαλίζει ότι θα παραμείνει τραγανή και δεν θα υγρανθεί από τη γέμιση.