Search
Close this search box.
Συνταγή της ημέρας: Σαλάτα με καρότα σε ribbons και πικάντικη asian vinaigrette
Σαλάτα με καρότα σε ribbons και πικάντικη asian vinaigrette
Σαλάτα με καρότα σε ribbons και πικάντικη asian vinaigrette. Credit: urbanfarmie.com

Κάποιες φορές, οι πιο απλές πρώτες ύλες μπορούν να μεταμορφωθούν σε ένα πιάτο-έκπληξη, αρκεί να παίξετε με τη γεύση, τα αρώματα και τις υφές. Η σημερινή πρόταση είναι μια σαλάτα καρότου διαφορετική από τις συνηθισμένες: λεπτοκομμένα καρότα σε ribbons, με ένα δροσερό, πικάντικο dressing εμπνευσμένο από την ασιατική κουζίνα.

Το πιάτο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α (retinol), γευστικό και πανεύκολο στην εκτέλεση, ιδανικό για να συνοδεύσει ψητά κρέατα ή ψάρια, να σταθεί μόνο του ως ελαφρύ γεύμα ή να προστεθεί σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι. Επιπλέον, διατηρείται εξαιρετικά στο ψυγείο για 2-3 ημέρες, οπότε μπορείτε να το έχετε έτοιμο από νωρίς.

Σαλάτα με καρότα σε ribbons και πικάντικη asian vinaigrette

Υλικά

  • 5 καρότα
  • 1 καυτερή πιπεριά (Serrano ή άλλη) – προαιρετικά
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ρυζόξιδο
  • 2 κουταλιές της σούπας σόγια
  • 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι
  • 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο
  • Χυμός από 1 lime
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο καβουρδισμένο σουσάμι
Σαλάτα με καρότα σε ribbons και πικάντικη asian vinaigrette
Σαλάτα με καρότα σε ribbons και πικάντικη asian vinaigrette. Credit: simshomekitchen

Τρόπος παρασκευής

  • Καθαρίζετε τα καρότα και με έναν αποφλοιωτή λαχανικών τα κόβετε σε λεπτές λωρίδες (ribbons).
  • Αν χρησιμοποιήσετε καυτερή πιπεριά, την κόβετε πολύ ψιλά ή την πολτοποιείτε με το σκόρδο.
  • Βάζετε το σκόρδο και την πιπεριά σε μπολ και προσθέτετε το ρυζόξιδο, τη σόγια, το λευκό ξίδι, το σησαμέλαιο και τον χυμό lime. Ανακατεύετε καλά.
  • Προσθέτετε τις κορδέλες καρότου και το φρεσκοτριμμένο σουσάμι.
  • Ανακατεύετε ώστε να καλυφθούν καλά όλα τα υλικά.
  • Αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν σερβίρετε.

Tips

  • Αν δεν θέλετε το πιάτο καυτερό, παραλείψτε την πιπεριά ή βάλτε μια πιο ήπια.
  • Το σουσάμι βγάζει περισσότερη γεύση αν το καβουρδίσετε για 1-2 λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι.
  • Μπορείτε να προσθέσετε και φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό για extra φρεσκάδα.
  • Συνοδεύει ιδανικά ψητό κοτόπουλο, τόνο ή tofu.

Παραλλαγές για τη σαλάτα με καρότα σε ribbons και ασιατικό dressing


Χωρίς σόγια: Αν αποφεύγετε τη σόγια ή θέλετε μια ελαφρύτερη εκδοχή, αντικαταστήστε τη σόγια με tamari (χωρίς γλουτένη) ή με χυμό λεμονιού και λίγο επιπλέον αλάτι. Το αποτέλεσμα παραμένει πικάντικο και δροσερό, αλλά πιο light.

Με αγγούρι: Προσθέστε στο μείγμα και 1-2 αγγούρια κομμένα σε λεπτές λωρίδες. Δίνουν ακόμη περισσότερη δροσιά και τραγανότητα στη σαλάτα, ιδανικό για καλοκαιρινές μέρες.

Με γλυκόξινη πινελιά: Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή σιρόπι σφενδάμου στο dressing για πιο ισορροπημένη γεύση, αν δεν προτιμάτε το πολύ όξινο ή πικάντικο.

Με φρέσκο κόλιανδρο ή δυόσμο: Λίγα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου ή δυόσμου θα δώσουν extra φρεσκάδα και ένα βοτανικό άρωμα που ταιριάζει πολύ με το lime και το σησαμέλαιο.

Με αβοκάντο: Προσθέστε κύβους ώριμου αβοκάντο λίγο πριν το σερβίρισμα για πιο γεμάτη υφή και healthy fats. Ταιριάζει υπέροχα με το καρότο και το sesame dressing.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα