Κάποιες φορές, οι πιο απλές πρώτες ύλες μπορούν να μεταμορφωθούν σε ένα πιάτο-έκπληξη, αρκεί να παίξετε με τη γεύση, τα αρώματα και τις υφές. Η σημερινή πρόταση είναι μια σαλάτα καρότου διαφορετική από τις συνηθισμένες: λεπτοκομμένα καρότα σε ribbons, με ένα δροσερό, πικάντικο dressing εμπνευσμένο από την ασιατική κουζίνα.
Το πιάτο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α (retinol), γευστικό και πανεύκολο στην εκτέλεση, ιδανικό για να συνοδεύσει ψητά κρέατα ή ψάρια, να σταθεί μόνο του ως ελαφρύ γεύμα ή να προστεθεί σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι. Επιπλέον, διατηρείται εξαιρετικά στο ψυγείο για 2-3 ημέρες, οπότε μπορείτε να το έχετε έτοιμο από νωρίς.
Σαλάτα με καρότα σε ribbons και πικάντικη asian vinaigrette
Υλικά
- 5 καρότα
- 1 καυτερή πιπεριά (Serrano ή άλλη) – προαιρετικά
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας ρυζόξιδο
- 2 κουταλιές της σούπας σόγια
- 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι
- 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο
- Χυμός από 1 lime
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο καβουρδισμένο σουσάμι

Τρόπος παρασκευής
- Καθαρίζετε τα καρότα και με έναν αποφλοιωτή λαχανικών τα κόβετε σε λεπτές λωρίδες (ribbons).
- Αν χρησιμοποιήσετε καυτερή πιπεριά, την κόβετε πολύ ψιλά ή την πολτοποιείτε με το σκόρδο.
- Βάζετε το σκόρδο και την πιπεριά σε μπολ και προσθέτετε το ρυζόξιδο, τη σόγια, το λευκό ξίδι, το σησαμέλαιο και τον χυμό lime. Ανακατεύετε καλά.
- Προσθέτετε τις κορδέλες καρότου και το φρεσκοτριμμένο σουσάμι.
- Ανακατεύετε ώστε να καλυφθούν καλά όλα τα υλικά.
- Αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν σερβίρετε.
Tips
- Αν δεν θέλετε το πιάτο καυτερό, παραλείψτε την πιπεριά ή βάλτε μια πιο ήπια.
- Το σουσάμι βγάζει περισσότερη γεύση αν το καβουρδίσετε για 1-2 λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι.
- Μπορείτε να προσθέσετε και φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό για extra φρεσκάδα.
- Συνοδεύει ιδανικά ψητό κοτόπουλο, τόνο ή tofu.
Παραλλαγές για τη σαλάτα με καρότα σε ribbons και ασιατικό dressing
Χωρίς σόγια: Αν αποφεύγετε τη σόγια ή θέλετε μια ελαφρύτερη εκδοχή, αντικαταστήστε τη σόγια με tamari (χωρίς γλουτένη) ή με χυμό λεμονιού και λίγο επιπλέον αλάτι. Το αποτέλεσμα παραμένει πικάντικο και δροσερό, αλλά πιο light.
Με αγγούρι: Προσθέστε στο μείγμα και 1-2 αγγούρια κομμένα σε λεπτές λωρίδες. Δίνουν ακόμη περισσότερη δροσιά και τραγανότητα στη σαλάτα, ιδανικό για καλοκαιρινές μέρες.
Με γλυκόξινη πινελιά: Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή σιρόπι σφενδάμου στο dressing για πιο ισορροπημένη γεύση, αν δεν προτιμάτε το πολύ όξινο ή πικάντικο.
Με φρέσκο κόλιανδρο ή δυόσμο: Λίγα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου ή δυόσμου θα δώσουν extra φρεσκάδα και ένα βοτανικό άρωμα που ταιριάζει πολύ με το lime και το σησαμέλαιο.
Με αβοκάντο: Προσθέστε κύβους ώριμου αβοκάντο λίγο πριν το σερβίρισμα για πιο γεμάτη υφή και healthy fats. Ταιριάζει υπέροχα με το καρότο και το sesame dressing.