Search
Close this search box.
Συνταγή ημέρας: Μια σαλάτα superfood από την αρχαιότητα…
Σαλάτα ευζωίας
Credit: real taste & style / Σίσσυ Νίκα

Μια Σαλάτα Ευζωίας!

Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι «η τροφή μας είναι το φάρμακό μας ή το φαρμάκι μας». Χαρακτηριστικό της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων ήταν η σωστή επιλογή και η αρμονία των πρώτων υλών, που κάθε μια είχε το δικό της ρόλο στην ενδυνάμωση του οργανισμού τους.

Έπρεπε όλα τα υλικά να είναι πολύ φρέσκα, αρωματικά, να υπάρχει τυρί καμωμένο από παχύ γάλα και χρησιμοποιούσαν πολύ το ρόδι, τα καρύδια, τις σταφίδες, το ελαιόλαδο, το πλιγούρι, το μέλι που η Αττική φημίζονταν. Αυτή λοιπόν η σαλάτα έχει τα πάντα, για να θωρακίσουμε το σώμα και να τέρψουμε τον νου…

Άλλωστε η φιλοσοφία της κουζίνας των αρχαίων ήταν συναισθηματική αφού μέσα από το φαγητό ήθελαν να δημιουργούν δυνατές αναμνήσεις. Έτσι θα αδημονούσαν μέχρι να έρθει η στιγμή για το επόμενο συμπόσιο.  

Οι πρόγονοί μας έδιναν μεγάλη σημασία στο χρώμα, στα αρώματα, στις γεύσεις, στο καλό κρασί, στην αρμονική συνύπαρξη των συνδαιτυμόνων και στη κατάλληλη επιλογή της μουσικής και όλα εξελίσσονταν σε ένα μοναδικό σκηνικό.

Αλήθεια πόσο φιλοσοφημένη και μακροβιοτική ήταν η διατροφή των προγόνων μας. Κάθε υλικό αυτής της σαλάτας είναι υψηλής διατροφικής αξίας, ότι έχουμε ανάγκη σήμερα για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας.

Τώρα τις γιορτές επειδή έχει πολύ χαρούμενα χρώματα αξίζει να διανθίσετε το γιορτινό σας τραπέζι και να την υιοθετήσετε στη διατροφή σας.

Σαλάτα ευζωίας

Από την Δέσποινα Ανδραλή,  εξαιρετική μαγείρισσα

Υλικά

  • Σαλάτα μεσκλάν
  • 100 γρ. πλιγούρι
  • 120 γρ. κατσικίσιο τυρί, περασμένο στον τρίφτη
  • Ελαιόλαδο εκλεκτό
  • 2-3 κ.σ.μέλι θυμαρίσιο
  • 1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού
  • 80 γρ. καρυδόψιχα
  • Αλάτι θαλασσινό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

  • Στη σαλάτα ενδεικτικά έχουμε βάλει κάποια ποσότητα, όμως η σαλάτα αυτή επιδέχεται την ποσόστωση που μας αρέσει.
  • Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό, με λίγο αλάτι και αφήνουμε να φουσκώσει το σπασμένο πλιγούρι εκτός φωτιάς.
  • Μόλις φουσκώσει στραγγίζουμε το πλιγούρι σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Πλένουμε τα φύλλα μεσκλάν και αφήνουμε να στεγνώσουν.
  • Τρίβουμε το κατσικίσιο τυρί στο τρίφτη.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι,  την καρυδόψιχα, το ρόδι, το μέλι και το ελαιόλαδο ανακατεύοντας  ελαφρά και σερβίρουμε σε σαλατιέρα.
  • Με ένα ροζέ ή λευκό κρασί δροσερό η σαλάτα είναι υπέροχη…
Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα