Όταν σου λέω πορτοκάλι, να βγαίνεις

Από παιδάκι απολάμβανα τα πορτοκάλια: τα πρωινά, στον κήπο του παππού, άπλωνα το χέρι και έκοβα από το δέντρο αυτό που μου «γυάλιζε» περισσότερο κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο. Δεν υπάρχει καλύτερη γεύση στον κόσμο από αυτή του ώριμου πορτοκαλιού που μόλις έχει κοπεί. Τόσο ζουμερό που, καθώς το τρως, αισθάνεσαι τον χυμό του να κυλά έως τα ακροδάχτυλα. Πλήθος αρωμάτων και μια γλυκόξινη έκρηξη πλημμυρίζουν το στόμα!

Οι πρώτες πορτοκαλιές άνθησαν τα αρχαία χρόνια στην Ινδία και την Κίνα, αλλά άρχισαν να καλλιεργούνται εντατικά από τον 10ο μ.Χ. αι. στη βόρεια Αφρική. Πορτογάλοι θαλασσοπόροι τις έφεραν γύρω στο 1490 στις μεσογειακές περιοχές και στη συνέχεια, από την Ελλάδα, διαδόθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Είχα φυτέψει μια πορτοκαλιά…

Στην Άρτα, στα παράλια της Πελοποννήσου, στο Πήλιο, στη Χίο και στην Κρήτη συναντάμε πορτοκαλεώνες που φιλοξενούν μερικές από τις περίπου 160 ποικιλίες πορτοκαλιάς. Τα Βαλέντσια έχουν λεία, λεπτή φλούδα, λίγα κουκούτσια, πλούσιο χυμό και υπέροχη γεύση και μαζί με τα γλυκά και ζουμερά Ντόλτσε προορίζονται κυρίως για στύψιμο. Η ποικιλία Χίου δίνει μικρούς καρπούς, με πολλά σπόρια και λίγο χυμό. Της Άρτας είναι σφαιρικά, εξαιρετικά αρωματικά, με υπόξινη γεύση.

Μεγάλα και ωοειδή, με φλούδα που αφαιρείται εύκολα, πολύ νόστιμη σάρκα και πλούσιο χυμό είναι τα Σουλτανί του Φόδελε. Τα Μέρλιν είναι μεγάλα, έχουν μέτριο έως παχύ φλοιό και σάρκα τρυφερή και τραγανή, ενώ το πλούσιο άρωμα και η γεύση τους τα κάνουν ιδανικά κυρίως για τροφή και όχι για χυμό. Για εσάς που τα αντιπαθείτε και δεν θέλετε ούτε ίχνος κουκουτσιού, υπάρχουν οι Ναβαλίνες. Η σάρκα τους είναι χυμώδης -όχι τόσο γλυκά όσο τα Μέρλιν- αλλά η φλούδα τους είναι χοντρή και γίνεται εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού. Τέλος, το πολύ ιδιαίτερο βαθυκόκκινο Σαγκουίνι που, αν και μικρό σε μέγεθος, είναι πολύ απολαυστικό και ζουμερό. Η ποικιλία αυτή περιέχει περισσότερο λυκοπένιο, καθώς προέρχεται από διασταύρωση με ροδιά.

Διαλέξτε τα βαριά και σφιχτά

Περιέχουν περισσότερο χυμό σε αντίθεση με τα μεγάλα και ελαφριά πορτοκάλια. Οταν είναι ώριμα, διατηρούνται για μία έως δύο εβδομάδες σε δροσερό μέρος και τον χειμώνα εκτός ψυγείου. Εκεί συντηρούνται για περισσότερο καιρό αν τους αφαιρέσετε τα κοτσάνια, αφού είναι ζωντανοί οργανισμοί που προσπαθούν να… επιβιώσουν τραβώντας υγρά από τον καρπό, με αποτέλεσμα να τον αφυδατώνουν.

Πορτοκάλι = Βιταμίνη C

Και όχι μόνο. Το πορτοκάλι περιέχει πάνω από 170 ουσίες με αντιοξειδωτικές επιδράσεις, που αποτελούν ασπίδα κατά του καρκίνου και πολλών άλλων ασθενειών. Συμβάλλει στη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, είναι ωφέλιμο στις εγκύους, καθώς τονώνει τον πλακούντα, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό και προστατεύει από τις ιώσεις. Απολαύστε, λοιπόν, ένα μεγάλο ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (250 ml) που δίνει έως και τη διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ημερήσια συνιστώμενη, αρκεί να το πιείτε αμέσως, γιατί οξειδώνεται ταχύτατα μόλις έρθει σε επαφή με τον αέρα και το φως.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα