Ώρα για σταφύλι

Το σταφύλι, ο πρωταγωνιστής του Σεπτέμβρη, κουβαλά στα τσαμπιά του όχι μόνο μεγάλη ιστορία, αλλά και ένα σωρό διατροφικά οφέλη για την υγεία. Τώρα που είναι η εποχή του, απολαύστε το!

Τα σταφύλια καλλιεργούνται σε εύκρατα κλίματα σε όλο τον κόσμο, όπως στη νότια Ευρώπη, στην Αφρική, στη νότια και στη βόρεια Αμερική. Και μόνο το γεγονός ότι η καλλιέργειά τους ιστορικά συνδέεται σε όλο τον κόσμο με μια θεότητα (ο θεός Διόνυσος στην αρχαία Ελλάδα, ο Οσιρις στην αρχαία Αίγυπτο, ο Αμμωνας στη Λιβύη) καταδεικνύει τη μεγάλη θρεπτική τους αξία και τα εξαιρετικά οφέλη τους για την υγεία.

Αντιοξειδωτικά

Το σταφύλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ενώσεις όπως η βιταμίνη C, το β-καροτένιο, η κουρσετίνη, η λουτεΐνη, το λυκοπένιο, το ελαγικό οξύ και τα καροτενοειδή, που μπορούν να προστατεύσουν από χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Καρδιά

Η πιο γνωστή ευεργετική δράση της κατανάλωσης σταφυλιών σχετίζεται με την προστασία της καρδιάς, κυρίως χάρη στις τανίνες και στο κάλιο που περιέχουν. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα μόλις φλιτζάνι από ρώγες σταφυλιού περιέχει 288 mg καλίου -το 6% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης- και συμβάλλει στη διατήρηση των υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Ρεσβερατρόλη

Η συγκεκριμένη αντιοξειδωτική ουσία προστατεύει από διάφορους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του μαστού. Η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί γλυκόζη και επομένως να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η ρεσβερατρόλη αυξάνει επίσης τον αριθμό των υποδοχέων γλυκόζης στις κυτταρικές μεμβράνες, οι οποίοι μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος, καθιστώντας έτσι την κατανάλωση σταφυλιού σημαντική διατροφική παράμετρο για την πρόληψη της εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Ακόμη και άτομα που ήδη έχουν σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν με μέτρο σταφύλια, καθώς έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (<50). Προσοχή, ωστόσο, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να μετρήσετε τις ρώγες σταφυλιού που θα φάτε, καθώς ένα ισοδύναμο φρούτου αντιστοιχεί σε 10-12 ρώγες σταφυλιού. Καλό είναι να καταναλώνετε μαζί με τα σταφύλια και 6-12 ανάλατα αμύγδαλα ή φουντούκια, για να μειώσετε την ινσουλινοαντίσταση και να επιφέρετε καλύτερα επίπεδα σακχάρου.

Επιπλέον, η ρεσβερατρόλη που περιέχεται στα σταφύλια έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί γονίδια που σχετίζονται με βραδύτερη γήρανση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Όραση

Εκτός από τη ρεσβερατρόλη, τα σταφύλια περιέχουν διάφορες ενώσεις, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που μπορούν να προστατεύσουν από κοινές οφθαλμικές παθήσεις, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα.

Γερά κόκαλα

Τα σταφύλια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Κ.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Περιέχουν, ακόμη, ενώσεις που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένες καρδιακές και εντερικές παθήσεις.

Με τόσα οφέλη για την υγεία, πρέπει να έχετε ήδη πειστεί για το πόσο σημαντικό είναι να τα εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας. Αλλωστε, τα σταφύλια είναι ένα φρούτο που μεταφέρεται εύκολα και μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ έξυπνο και υγιεινό σνακ στο γραφείο:

Δοκιμάστε να τα προσθέσετε σε σαλάτες που θα φτιάξετε με πράσινα φυλλώδη λαχανικά και κάποιο κίτρινο τυρί, όπως το ρεγκάτο.

• Απολαύστε το γιαούρτι σας μαζί με καρύδια και σταφύλια ή προσθέστε στους χυμούς σας μερικές ρώγες σταφυλιού.

• Βάλτε τα στην κατάψυξη και καταναλώστε τα αντί παγωτού!

Πηγή: real taste & style

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα