Μυρσίνη Λαμπράκη: Γεμιστός χοιρινός λαιμός με αποξηραμένα φρούτα – Τι λέτε πάμε να το μαγειρέψουμε βήμα-βήμα; – Video

Ο γεμιστός χοιρινός λαιμός με αποξηραμένα φρούτα και το ιδιαίτερο άρωμα της αρμπαρόριζας μάς δίνει μια εντελώς ξεχωριστή νότα στο εορταστικό τραπέζι!

Το συγκεκριμένο κομμάτι χοιρινού τα έχει όλα, αναφέρει η meat & grill chef Mυρσίνη Λαμπράκη: τρυφεράδα, λιπαρότητα τόση, όση χρειάζεται, και κρέας που λιώνει στο στόμα όταν ψηθεί σωστά! Αν σας φαίνεται πολύ ιδιαίτερη η γεύση της αρμπαρόριζας μπορείτε να την αντικαταστήσετε με το κλασικό θυμάρι.

Συνοδευτικά για το φαγητό μας εκτός από τα κυδώνια και τα μανιτάρια, ταιριάζουν πάρα πολύ με το χοιρινό και οι smashed potatoes.

Εξαιρετικές και νόστιμες επιλογές για να εντυπωσιάσετε σε ένα γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο!

Γεμιστός Χοιρινός λαιμός με αποξηραμένο φρούτα

Χρόνος προετοιμασίας : 30 λεπτά

Χρόνος ψησίματος : 2 ώρες & 30 λεπτά

Υλικά για 6 άτομα

Για τη γέμιση

2 κρεμμύδια χοντροκομμένα

5-6 κ.σ. ελαιόλαδο

2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

200 γρ. ψωμί του τοστ

4-5 κλ. θυμάρι

4-5 κλ. ρίγανη, φρέσκια

1-2  φύλλα αρμπαρόριζα

1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί

200 γρ. χαλούμι τριμμένο

100 γρ. σύκα αποξηραμένα κομμένα σε μικρά κυβάκια

100 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα κομμένα σε μικρά κυβάκια

πιπέρι

αλάτι

Για τον λαιμό

1,5 με 2 κιλά χοιρινό λαιμό

3 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

θυμάρι

Για το σερβίρισμα

3-4 κυδώνια

½ κιλό μανιτάρια λευκά

Αλάτι

Πιπέρι

3 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο

1 κ.γ. σπόρους κόλιανδρο

1 κ.σ. βούτυρο

½ φλ. τσαγιού κονιάκ

Τρόπος παρασκευής

Με ένα μυτερό και κοφτερό μαχαίρι ξεκοκαλίσματος ανοίγετε σε σχήμα «πεταλούδας» το χοιρινό λαιμό ή ζητάτε να το κάνει ο κρεοπώλης σας για εσάς. Προσοχή, να μη δημιουργήσετε τρύπες στο κρέας, αν όμως συμβεί αυτό, κόβετε μικρά κομμάτια κρέατος από τα πιο παχιά σημεία και βάζετε «μπάλωμα», ώστε όταν γυρίσετε το κρέας σε ρολό να κρατήσει τη γέμιση.

Για τη γέμιση

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε το χοντροκομμένο κρεμμύδι και έπειτα το ψιλοκομμένο σκόρδο, τα σοτάρετε ελαφρά και προσθέτετε τα αποξηραμένα φρούτα. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Σε ένα μπλέντερ προσθέτετε το ψωμί του τοστ, το θυμάρι, τη ρίγανη, την αρμπαρόριζα, αλάτι και πιπέρι. Δουλεύετε για λίγο και ρίχνετε το μείγμα σε ένα μπολ. Προσθέτετε στο μπολ  το τριμμένο χαλούμι, το κρεμμύδι και τα φρούτα από το τηγάνι και τα ανακατεύετε καλά όλα μαζί. Αφήνετε στην άκρη.

Για το λαιμό

Απλώνετε τον ανοιγμένο λαιμό και κόβετε τις  άκρες από γύρω – γύρω και ότι άλλο εξέχει, ώστε να έχει καλύτερη όψη το ρολό, να μπορέσει να δεθεί εύκολα στη σούβλα και να ψηθεί ομοιόμορφα.

Αλατοπιπερώνετε, τοποθετείτε στη μια άκρη τη γέμιση και με τα χέρια σας την φορμάρετε σε κύλινδρο, ώστε να μπορέσετε  εύκολα να τυλίξετε τον λαιμό σε ρολό. Τοποθετείτε 2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα πάνω στη γέμιση και τυλίγετε. Με ένα σπάγκο δένετε τις άκρες και έπειτα τον υπόλοιπο λαιμό, ώστε να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο.

Σε περιστρεφόμενη σούβλα

Περνάτε στο κάτω μέρος της σούβλας  την πιρούνα, την ασφαλίζετε και περνάτε το χοιρινό λαιμό, ασφαλίζετε από πάνω με μια ακόμη πιρούνα. Ανάβετε τα κάρβουνα,  τα ανοίγετε αριστερά και δεξιά και τοποθετείτε από πάνω τη σούβλα. Ψήνετε μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει στους 66° -67°C .

Μπορείτε επίσης να το ψήσετε σε ηλεκτρικό φούρνο στη γάστρα με κλειστό το καπάκι, προσθέτοντας 1 κ.σ. βούτυρο,  4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και χυμό από 1-2 πορτοκάλια για 1,5 με 2 ώρες στους 180°C και για άλλα 30 λεπτά χωρίς το καπάκι.

Για τα ψητά κυδώνια και μανιτάρια στο φούρνο

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Καθαρίζετε τα κυδώνια και τα μουλιάζετε σε νερό με χυμό από 1 λεμόνι για 30 λεπτά έως 1 ώρα για να μην μαυρίσουν . Κόβετε τα κυδώνια σε χοντρά κομμάτια και τα μανιτάρια στα δύο, τα αραδιάζετε σε ένα πιρέξ και προσθέτετε τον αστεροειδή γλυκάνισο, αλάτι, πιπέρι, 3-4 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού.

Ψήνετε στους 180°C για 45 λεπτά με σκεπασμένο το πιρέξ με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο για τα πρώτα 20 λεπτά. Σερβίρετε το λαιμό κομμένο σε ροδέλες, μαζί με τα κυδώνια και τα μανιτάρια.

Καλή σας όρεξη!

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα