Τα τελευταία χρόνια η γαστρονομία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, κυρίως μέσω των τηλεοπτικών εκπομπών και αντίστοιχων διαγωνισμών μαγειρικής. Μάλιστα όταν πρωτοξεκίνησε το MasterChef, δεν ήταν λίγες οι φορές που αναρωτιόμασταν σε τι γλώσσα μιλάνε και γιατί εμείς δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, ή έστω καταλαβαίνουμε μια δυο λέξεις.
Η ορολογία της μαγειρικής θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ολόκληρη γλώσσα, τόσο πλούσια σε λέξεις και νοήματα, που δύσκολα μπορεί κανείς να την κάνει κτήμα του. Ξεκινάμε, λοιπόν, να παρουσιάζουμε μέσα από τη στήλη Λεξικό γαστρονομίας, και με αλφαβητική σειρά όλες αυτές τις λέξεις-βασικούς όρους, ώστε να μπορούμε και εμείς να συνομιλούμε ως chef, ή έστω sous-chef.
Αβγά βραστά
Τα αβγά πρέπει να μείνουν εκτός ψυγείου 2 ώρες, πριν τα βράσουμε. Αυτό δε γίνεται ως εξής: Τα καλύπτουμε με νερό σε κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
Μόλις το νερό κοχλάσει, ο χρόνος παραμονής του αβγού εξαρτάται από το πώς προτιμάμε το αβγό –ελαφρώς μελάτο, με μελάτο κρόκο ή σφιχτό.
Eggs Βenedict (aβγά μπενεντίκτ)
Πιάτο κατάλληλο για ορεκτικό: Βάζουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί μία φέτα ζαμπόν ή σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή ένα κομμάτι γλώσσα μοσχαρίσια, προσθέτουμε αβγό και σπανάκι που το έχουμε ζεματίσει. Καλύπτουμε με σάλτσα hollandaise (ολαντέζ) και σχοινόπρασο.
Αβγά Oμελέτα
Είναι ο πιο συνηθισμένος και δημοφιλής τρόπος μαγειρέματος του αβγού, που δίνει ένα γρήγορο, εύκολο και πλήρες γεύμα.
Οι παραλλαγές πολλές και διαφοροποιούνται από τόπο σε τόπο, από το χρώμα, τη γεύση, την υφή αλλά και τον τρόπο που θα ψήσουμε την ομελέτα μας.
Αβγά Πίκλα
Βρασμένα σφιχτά αβγά, χωρίς το τσόφλι, διατηρούνται σε γυάλινο βάζο μαζί με λευκό ξίδι, κόκκους από πιπέρι, σκελίδες σκόρδου και δαφνόφυλλα.
Scrambled Εggs (αβγά σκραμπλ)
Είναι κατά την άποψη connoisseur η καλύτερη εκδοχή μαγειρέματος των αβγών. Φτιάχνονται συνήθως στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, σαν μια ομελέτα που ανακατεύεται συνεχώς και δεν στεγνώνει. Θεωρούνται ιδανικό πρωινό και μαγειρεύονται σε παραλλαγές.
H κλασική γαλλική συνταγή χρησιμοποιεί τρούφα, όμως είναι πεντανόστιμα και με ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι και οτιδήποτε άλλο η φαντασία σας προστάζει.
Αβγά Σουφλέ
Μια δύσκολη και απαιτητική συνταγή που στηρίζεται στις ιδιότητες που έχει το ασπράδι του αβγού. Ο βασικός στόχος είναι να ενσωματωθούν χτυπημένα αβγά σε μπεσαμέλ, για να ψηθούν μετά στο φούρνο και να φουσκώσουν.
Όταν πρόκειται για «σουφλέ» γλυκό, πρέπει να ανακατέψουμε τα ασπράδια με ζάχαρη. Πάντα με πολλή προσοχή, αφήνοντας τον αέρα να διαπερνά το μείγμα μας.
Αβγά Τηγανητά
Για τέλεια αβγά είναι απαραίτητο ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο ή και λιγάκι από τα δύο.
Σπάμε με προσοχή τα αβγά με όποιον τρόπο είμαστε σίγουρες πως δεν θα μας σπάσουν, και με προσοχή τα μεταφέρουμε στο τηγάνι. Αν θέλουμε να ψηθεί καλά και ο κρόκος, σκεπάζουμε για μισό με ένα λεπτό. Συνοδεύουμε με μπέικον για πιο “βαριά” εκδοχή ή με ντομάτες για πιο υγιεινή.
Florentine Εggs (αβγά φλορεντίν)
Τα αβγά αυτά είναι μια ομελέτα στην οποία προσθέτουμε και σπανάκι, βρασμένο και σοταρισμένο σε βούτυρο.
Αβγοδάρτης
Το εργαλείο της κουζίνας που είναι ειδικά σχεδιασμένο για ελαφρύ χτύπημα των αβγών.
Αβγολέμονο
Αβγά χτυπημένα με χυμό λεμόνι και ζωμό από το φαγητό που μαγειρεύουμε. Πιάτα όπως η κοτόσουπα, τα γεμιστά ή τα ντολμαδάκια, τα γιουβαρλάκια ή το αρνάκι φρικασέ ή χοιρινό με αγκινάρες χρειάζονται αβγολέμονο. Η ποσότητα ζωμού εξαρτάται από το τι θέλουμε να μαγειρέψουμε. Σε περίπτωση σούπας θα πρέπει ο ζωμός να είναι περισσότερος, ενώ στα ντολμαδάκια θέλουμε πολύ λιγότερο. Και πάλι περί ορέξεως…
Το μυστικό για να μας πετύχει το αβγολέμονο (και να μην κόψει) βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία του ζωμού, που θα χρησιμοποιήσουμε. Δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστός, γιατί θα «ψηθούν» τα αβγά. Παράλληλα όταν έρθει η ώρα να το φτιάξουμε, πρέπει να παίρνουμε επαναλαμβανόμενες κουταλιές (όχι πολύ γεμάτη η κουτάλα μας) και γρήγορα να ανακατεύουμε, όταν το ρίξουμε στο φαγητό μας. Στο τέλος εάν θέλουμε να «πήξει το αβγολέμονο» λίγο περισσότερο το δένουμε με μία κουταλιά κορν φλάουερ (βάζουμε κορν φλάουερ σε φλιτζανάκι, προσθέτουμε λίγο ζωμό, το διαλύουμε καλά, το ρίχνουμε στο φαγητό μας και το ανακατεύουμε μέχρι να δέσει).