Κάστανα: Πλούσια σε γεύση και θρεπτική αξία

Τα υποδεχόμαστε με χαρά τις πιο κρύες ημέρες του φθινοπώρου, αφού τα κάστανα μας δίνουν την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα πεντανόστιμο, υγιεινό και θρεπτικό σνακ, ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας.

Στην Ελλάδα, οι καστανιές ευδοκιμούν στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου. Η περίοδος ωρίμανσής τους είναι από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Αν και έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό λίπους και υψηλό ποσοστό νερού, τα κάστανα ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών καρπών. Εντούτοις, ο νόστιμος τούτος καρπός περιέχει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό υδατανθράκων -σχεδόν 50%- και για τον λόγο αυτό προσδίδει αρκετή ενέργεια, η οποία αγγίζει τις 225 θερμίδες ανά 100 γρ.

Μπορούμε να δούμε πιο αναλυτικά τη διατροφική του αξία στον πίνακα που ακολουθεί

Ενέργεια – 225kcal/100 γρ.

Πρωτεΐνη – 4,2 γρ.

Λιπίδια – 1,1 γρ.

Κορεσμένα – 0,16 γρ.

Μονοακόρεστα – 0,6 γρ.

Πολυακόρεστα – 0,29 γρ.

Υδατάνθρακες – 49 γρ.

Ασβέστιο -18 mg

Σίδηρος – 1,4 mg

Μαγνήσιο – 84 mg

Κάλιο – 447 mg

Νάτριο – 3 mg

Φυλλικό οξύ – 68 μg

7 λόγοι για να εντάξετε τα κάστανα στη διατροφή σας

  • Η καλή περιεκτικότητά τους σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη C τούς προσδίδει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στον έλεγχο της χοληστερίνης και της καλής καρδιαγγειακής λειτουργίας.
  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς καταναλώνοντας 100 γρ. καλύπτουμε το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρουμε όχι μόνο στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL), αλλά και στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Παρόλο που δεν φημίζονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε σίδηρο, σε σύγκριση με τους άλλους ξηρούς καρπούς, συντείνουν ωστόσο στην απορρόφηση του σιδήρου επειδή είναι πλούσια σε χαλκό.
  • Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο συμμετέχει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντική η κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.
  • Στα κάστανα εντοπίζεται υψηλή περιεκτικότητα ελλαγικού οξέος, μιας πολυφαινόλης με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα από όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, μιας και δεν περιέχουν ίχνος από αυτή την πρωτεΐνη, της οποίας η διαιτητική πρόσληψη κατηγορείται συχνά ότι οδηγεί σε αύξηση βάρους, αλλά και σε αρκετές παθολογικές καταστάσεις που ταλαιπωρούν μεγάλο πληθυσμό της γης.
  • Ψητά ή βραστά, είναι εξίσου υπέροχα ως σνακ όλες τις ώρες της ημέρας. Ωστόσο, άτομα με γαστρεντερικές ενοχλήσεις καλό είναι να τα προτιμούν βραστά.

Πότε συνιστάται μέτρο στην κατανάλωσή τους

Επειδή έχουν μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (GI=60), τα κάστανα θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ από τους διαβητικούς. Συγκεκριμένα, δεν συνιστάται η κατανάλωση περισσότερων από τριών ως ενδιάμεσο σνακ. Με μέτρο, επίσης, θα πρέπει να καταναλώνονται από άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα νεφρολιθίασης, καθώς περιέχουν αρκετά μεγάλο ποσοστό οξαλικών αλάτων.

Πώς να τα απολαύσετε

• Kαθαρίστε 6-8 κάστανα και φυλάξτε τα σε σακουλάκι, για να έχετε το ιδανικό σνακ στο γραφείο ή στο σχολείο.

• Μπορείτε να τα προσθέσετε ψητά ή βρασμένα σε πράσινες σαλάτες. Συνδυάζονται ιδανικά με κάποιο λιπαρό τυρί, όπως γραβιέρα, ροκφόρ ή blue cheese.

• Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε στιφάδο, προσθέστε μερικά κάστανα μαζί με τα κρεμμύδια.

• Δεν είναι απαραίτητα μόνο στη γέμιση της γαλοπούλας! Δοκιμάστε τα σε ριζότο μαζί με μανιτάρια, άνηθο και κρεμμύδι.

• Προσθέστε τα σε σούπες. Δοκιμάστε να φτιάξετε σούπα με πατάτα, κάστανα, πράσο και κρεμμύδι. Μία-δύο κουταλιές κατίκι και λίγο τριμμένο τζίντζερ θα απογειώσουν γευστικά την καστανόσουπα.

• Για τους λάτρεις των γλυκών, τα μαρόν γλασέ είναι μια θρεπτική επιλογή, που ωστόσο προσδίδει αρκετές θερμίδες λόγω της ζάχαρης. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε κομπόστα μήλου, βράζοντας μαζί με τα μήλα και κάστανα, μέλι, κανέλα, φλούδες πορτοκαλιού και γαρίφαλο.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε αρχικά στο περιοδικό real taste & styel

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα