Iνδονησιακές γεύσεις

Η κουζίνα στο Σμαράγδι του Ισημερινού είναι τόσο ξεχωριστή, όσο και τα χιλιάδες νησιά του. Όλα όμως τα ενώνει η αγάπη για τα μπαχαρικά.

Εν ολίγοις. Η μυρωδιά του μοσχοκάρυδου και της πιπεριάς τσίλι τυλίγει ολόκληρη την Ινδονησία.

Τα μπαχαρικά χρησιμοποιήθηκαν εδώ για να νοστιμίσουν το φαγητό πολύ πριν τα ανακαλύψει ο υπόλοιπος κόσμος, αν και σήμερα θα διακρίνετε επιρροές από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία στα καυτερά πιάτα, κινέζικα στοιχεία στα νουντλς που πουλάνε στις καντίνες και ολλανδικές αποικιακές νότες στα επιδόρπια που αρωματίζονται με καρύδα.

Βασικά συστατικά. Παντού θα βρείτε ρύζι και το sambal, ένα άρτυμα με βάση την πιπεριά τσίλι το οποίο, ανάλογα με το πιάτο που συνοδεύει, μπορεί να περιέχει λεμονόχορτο, λάιμ, πάστα γαρίδας, σκόρδο ή ξηρούς καρπούς.

Παραδοσιακό ινδονησιακό φαγητό, sambal.

Η ρίζα κασάβα, η καρύδα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ και το γαρύφαλλο χρησιμοποιούνται ευρέως και, ενώ ο τόνος και οι γαρίδες υπάρχουν σε αφθονία στο αρχιπέλαγος, πολλοί προτιμούν το μοσχάρι, το κοτόπουλο και τη γίδα.

Δημοφιλή πιάτα. Το εθνικό πιάτο nasi goreng εμφανίζεται σε εκατοντάδες παραλλαγές, σε όλες ωστόσο πρωταγωνιστεί το τηγανητό ρύζι με κρέας, θαλασσινά ή λαχανικά, ενώ χρησιμοποιούν πολύ το kecap manis (μια κολλώδη γλυκιά σάλτσα σόγιας) και τα τηγανητά αβγά.

Iνδονησιακό τηγανητό ρύζι nasi goreng με κοτόπουλο και λαχανικά.

Από τις τοπικές σπεσιαλιτέ ξεχωρίζει το rendang από τη Σουμάτρα (σιγομαγειρεμένο μοσχάρι μπρεζέ, καραμελωμένο με γάλα καρύδας και σάλτσα λεμονόχορτου) και το lilit από το Μπαλί (μπιφτέκια σε καλαμάκι με τσίλι και πιπεριά τσίλι, ψημένα στα κάρβουνα). Σε όλες τις καντίνες θα βρείτε mie bakso (σούπα με νουντλς και κεφτέδες από μοσχάρι και ταπιόκα).

Rendang Daging Sapi ή στα ελληνικά μοσχαράκι κατσαρόλας με παραδοσιακό τρόπο από το Padang της Ινδονησίας.
Lillit από το Mπαλί. Δηλαδή μπιφτέκια σε καλαμάκι με τσίλι και πιπεριά τσίλι, ψημένα στα κάρβουνα.

Για επιδόρπιο: επιλέξτε nagasari (κέικ από αλεύρι καρύδας στον ατμό, γεμιστό με μπανάνες) ή το klepon, ένα κέικ ρυζιού με λιωμένη ζάχαρη καρύδας και επικάλυψη από τριμμένη καρύδα. Το es teler είναι ένα κοκτέιλ φρούτων με καρύδα, αβοκάντο και άλλα τροπικά φρούτα με επικάλυψη από γάλα καρύδας, συμπυκνωμένο γάλα και αρωματικά φύλλα pandan.

Nagasari, κέικ από αλεύρι καρύδας στον ατμό, γεμιστό με μπανάνες.
Iνδονησιακό γλυκό Κlepon, γλυκές μπάλες ρυζιού (κέικ) με ζάχαρη καρύδας.

Τι να πιείτε. Δοκιμάστε aer guraka, γλυκό καφέ αρωματισμένο με τζίντζερ και κανέλα ή sekoteng, ένα ζεστό παρασκεύασμα από σιρόπι τζίντζερ και συμπυκνωμένο γάλα που σερβίρεται γαρνιρισμένο με πέρλες ταπιόκας και ψιλοκομμένο ψωμί. Και δεν υπάρχει κάτι πιο αναζωογονητικό από το kelapa muda, παγωμένο νερό καρύδας δηλαδή με κομμάτια καρύδας, χυμό πορτοκαλιού και συμπυκνωμένο γάλα.

Δοκιμάστε aer guraka, γλυκό καφέ αρωματισμένο με τζίντζερ και κανέλα.
Kelapa muda, παγωμένο νερό καρύδας δηλαδή με κομμάτια καρύδας, χυμό πορτοκαλιού και συμπυκνωμένο γάλα.

Πού να πάτε. Απολαύστε αυθεντικά πιάτα στο Lombok Red Chilli στα κάτω Πατήσια. Αν βρεθείτε στο Λονδίνο επισκεφτείτε το Bali Bali στο West End του Λονδίνου.

To άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο Food & Travel.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα