Η συνταγή της ημέρας: Γαρίδες με φασόλια και ελιές
Συνταγή της ημέρας με γαρίδες φασόλια και ελιές
Credit: real taste & style

Ένας ωραίος συνδυασμός για όσους αγαπούν τα φασόλια και τις ελιές αλλά θέλουν να τα γευτούν με γεύση “θαλασσινή”.

Φασόλια

Μη ξεχνάτε πως τα φασόλια αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών (16-33%), βιταμινών και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, και ελεύθερα ακόρεστα λιπαρά οξέα. Είναι επίσης πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, ενώ αντίθετα έχουν μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο και σχεδόν καθόλου χοληστερόλη. Τα φασόλια είναι μια άριστη εναλλακτική λύση με χαμηλά λιπαρά και μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζωική πρωτεΐνη. Γι’ αυτό το λόγο, αποτελούν καλή επιλογή για τους φυτοφάγους όταν γίνονται με σωστούς συνδυασμούς.

Ελιές

Οι ελιές είναι καλύτερα να αγοράζονται, κατόπιν δοκιμής και σε ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες μας το πολύ για δύο εβδομάδες. Να ξέρετε δε πως οι γεμιστές ελιές είναι πιο ευαίσθητες.
 
Στο σπίτι διατηρούνται σε γυάλινα δοχεία με αραιό διάλυμα από ξίδι ή άλμη. Η κάλυψη στη συνέχεια των ελιών με ένα στρώμα από λάδι τις προστατεύει αποτελεσματικά από την τάγγιση και τη μούχλα. Οι κονσερβοποιημένες γεμιστές ελιές αφού ανοιχτούν συντηρούνται στο ψυγείο.

διάφορες ελιές σε μπολ
Credit: 123RF

Γαρίδες

Οι γαρίδες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν προστατευτικές δράσεις στον οργανισμό. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικών και διαβήτη. Επιπλέον, έχουν χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών οξέων. Έτσι, η κατανάλωση γαρίδας θεωρείται υγιεινή για το κυκλοφορικό σύστημα. Οι γαρίδες αποτελούνται κυρίως από νερό και πρωτεΐνες με αποτέλεσμα να αποδίδουν λίγες θερμίδες. Αυτό τις καθιστά ένα κατάλληλο γεύμα στην περίπτωση που θέλουμε να χάσουμε βάρος. Επιπλέον όμως, ένα γεύμα με γαρίδες είναι μία πλούσια πηγή σε χοληστερόλη, η ποσότητα της οποίας εξαρτάται από τη μέθοδο προετοιμασίας τους.

Καλή σας όρεξη

Γαρίδες με φασόλια και ελιές

Υλικά για 4 άτομα

300 γρ. φασόλια

1/2 κιλό γαρίδες μεγάλες ξεφλουδισμένες

5-6 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι

2 ώριμες ντομάτες τριμμένες

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2 φύλλα δάφνης

1 φλ. του καφέ λευκό κρασί

ελαιόλαδο

μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα

1 κ.σ. αλάτι χοντρό θαλασσινό λίγο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγή της ημέρας με γαρίδες φασόλια και ελιές
Credit: 123RF

Τρόπος παρασκευής

• Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα φασόλια σε αρκετό νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει το χοντρό αλάτι. Αλλάζουμε νερό, σουρώνουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 5 λεπτά περίπου.

• Χύνουμε το πρώτο νερό και ξαναβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να βράσουν καλά, αλλά να μη διαλυθούν. Σημείωση: Κατά τη διάρκεια του βρασμού συμπληρώνουμε ζεστό νερό, εάν χρειαστεί.

• Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το σκόρδο και όταν μαραθούν, σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αφήνουμε λίγο να βράσει και προσθέτουμε τα φασόλια, τις γαρίδες, τα φύλλα δάφνης και αλατοπιπερώνουμε.

• Βράζουμε περίπου για 10-15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους. Σημείωση: Εάν θέλουμε να κοκκινίσουμε περισσότερο τη σάλτσα μας, προσθέτουμε και λίγο συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας.

• Προσθέτουμε τις ελιές 2 λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα